IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция се е свила повече от очакваното през третото тримесечие

Спадът на инвестициите и слабия ръст на потреблението са сред факторите, които оказват натиск върху БВП

18:18 | 27.11.15 г. 1
Икономиката на Гърция се е свила повече от очакваното през третото тримесечие

Икономиката на Гърция се е свила повече от очакваното през третото тримесечие на 2015 г. в сравнение с първоначалните оценки, предава БТА.

Актуализираните данни показват, че през третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 1,1 на сто спрямо първоначалната оценка, която показваше намаление от 0,4 на сто в сравнение със същия период на миналата година, съобщава в. "Катимерини". 

Според данните, разпространени от гръцката статистическа служба, свиването с 1,1 на сто на БВП е произтекло от спада на инвестициите с 27 на сто и от слабия ръст на потреблението с 0,1 на сто, от значителното ограничаване на износа с 11,4 на сто и от драстичното намаляване на вноса с 19,9 на сто. 

Смята се, че големият спад на вноса и износа се дължи на наложения капиталов контрол и на въведената през юли банкова ваканция в Гърция, ограничила икономическата активност. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Направо блестящи резултати от спасителните програми. Нямаше никакъв начин да са по-блестящи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още