IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетният отлив на капитал от Русия се е понижил с почти две трети

Излишъкът по текущата сметка пък е нараснал до 65,8 млрд. долара

23:10 | 18.01.16 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Русия се е подобрил през 2015 г., а нетният отлив на капитал се е понижил с почти две трети. Това подчертава ролята на по-слабата рубла за смекчаване на влиянието от спада на цените на петрола, съобщава Ройтерс.

Предварителните данни по платежния баланс, публикувани от централната банка в понеделник, показват, че излишъкът по текущата сметка е нараснал до 65,8 млрд. долара през 2015 г. от 58,4 млрд. долара през 2014 г.

Нетният отлив на капитал се е понижил до 56,9 млрд. долара през 2015 г. спрямо 153 млрд. долара през 2014 г.

През четвъртото тримесечие излишъкът по текущата сметка е бил 13 млрд. долара спрямо 7,5 млрд. долара през третото тримесечие. Нетният отлив на капитал е достигнал 9,2 млрд. долара спрямо прилив от 3,4 млрд. долара през последното тримесечие.

„Текущата сметка изглежда силна“, казва Дмитрий Полевой, главен икономист за Русия в ING Bank. „Все още виждаме ефектите, които пазарът очаква на фона на спада на рублата и икономическата рецесия“.

Въпреки че по-ниските цени на петрола доведоха до остър спад на приходите от износ миналата годiна, това отчасти е било компенсирано от по-нисък внос, тъй като по-слабата рубла и по-ниските приходи са накарали руснаците да ограничат разходите си за вносни стоки.

Подобряващият се платежен баланс е в рязък контраст със ситуацията през 2014 г., когато резервите на централната банка се свиха със 107,5 млрд. долара, докато Русия се бореше както със сриващите се приходи от износ, така и със засилен отлив на капитали.

През 2015 г. резервите са се повишили с 1,3 млрд. долара, показвайки, че нетният отлив на инвестиции са съпътствани до голяма степен от нетна печалба от търговия и чужди инвестиции.

В свое изявление централната банка казва, че подобрението на текущата сметка отразява по-малък дефицит по приходи от услуги и инвестиции, включително по-ниски плащания по дълг заради спада на държавното дългово бреме.

Тя заявява още, че по-голямата част от отлива на капитали отразява плащанията по частния външен дълг – контраст спрямо предишната година, когато изходящите потоци включваха и значителни преки инвестиции от чужбина и закупуването на чужда валута от населението.

Централната банка казwа още, че най-значителната част от намаляването на отлива на капитал се дължи на банки, които понижават външните си задължения, като други сектори са принудени да изкупуват чуждестранните пасиви докато в същото време е практически невъзможно да изградят чуждестранни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. става дума за BlackRock Inc. и California Public Employees Retirement System
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 8 години
"Два от най-големите фондове в света, управляващи активи за трилиони долари, се върнаха на пазара на държавни облигации в Русия, съобщи Блумбърг, като се позова на данни от последните пет месеца."- това е от 16 окт. 2015 . Айде някой сега да почне да ме убеждава че тия фондове нямат общо с американската държава и не са под контрола на ЦРУ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 8
data
преди 8 години
наскоро Тома Томов кза един голям лаф - Великите сили не се интрересуват от клиентите си . така че не бъди съвсем сигурен дали Путин няма да отстъпи за Домбас . Ще видим , но факт че Обонго и Путин играят заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
коригирам се в долния ми коментар- когато решат да приватизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 8 години
Не бъркай капитализъм с феодална Русия - такава от времето като са станали империя до ден днешен.При капитализма може си никой и да станеш благодател на хиляди хора - *** пример от България е Пенчо Семов от син на амбулатен търговец в милиардер в златни левове, докато по това време феодала си е цъкал Гладомор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 9
data
преди 8 години
Бъркаш , САЩ нямат интерес от крайно дестабилизиране на Русия . Те ако искаха това през 90-те щяха да ги оставят да се разпаднат и да ги удавят в дива мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 18 rate down comment 5
markoci
преди 8 години
Прав си , Крим вече никои не го споменава, безспорен факт е че е Руски. Мисля че ще има някакво развитие и в Донбас , 92 % са Руснаци там и тепърва ще има развитие защото взаимната им омраза с Киевски фашисти е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Не сте прав - "Да разбира се, всеки си гледа интереса, особено Путин (забележи, Путин, не Русия) ". Путин се старае да се образува национално лоялен бизнес вътре в самата Русия, защото не иска ботатствата на страната му да отидат в ръчищата на ония със звездичките на знамето, когато решат и му дойде времето да национализират! Друг въпрос е дали това по принцип е възможно! И между другото фактите Ви опровергават - иначе руският президент нямаше заради един свален самолет да издърпа ушите на виновника! Много си е в ред човекът, за съжаление на ония със звездичките, които си мечтаят за белязани и пияници по върховете на Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 8 години
ъ , че тя исторически Русия винаги е живяла така - демек нищо ново . Ако помислиш те така и не отменят робството - от крепостничеството бегом в социализъма ( пак хора без собственост ) . Но това си е техния начин на живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 21 rate down comment 4
markoci
преди 8 години
Вчера в инвестора имаше тема че 1% от населението на света имало повече собственост отколкото останалите 99 %. *** специално за НПО балалайките акцентирам НА СВЕТА , та явно никъде благата не са равномерно разпределени. Кефят ме нашенските соросойдчета дето уж мразят Русия заради комунизма, пък я критикуват че имало феодали и бедни там. Че къде няма ? В САЩ 20 милиона да са купони за храна , 50 милиона получават помощ от държавата за да получат здравна помощ, от тях 40 милиона изобщо нямат здравна осигуровка - тоест не могат да плащат по 500 долара месечно за здраве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още