IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетният отлив на капитал от Русия се е понижил с почти две трети

Излишъкът по текущата сметка пък е нараснал до 65,8 млрд. долара

23:10 | 18.01.16 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Русия се е подобрил през 2015 г., а нетният отлив на капитал се е понижил с почти две трети. Това подчертава ролята на по-слабата рубла за смекчаване на влиянието от спада на цените на петрола, съобщава Ройтерс.

Предварителните данни по платежния баланс, публикувани от централната банка в понеделник, показват, че излишъкът по текущата сметка е нараснал до 65,8 млрд. долара през 2015 г. от 58,4 млрд. долара през 2014 г.

Нетният отлив на капитал се е понижил до 56,9 млрд. долара през 2015 г. спрямо 153 млрд. долара през 2014 г.

През четвъртото тримесечие излишъкът по текущата сметка е бил 13 млрд. долара спрямо 7,5 млрд. долара през третото тримесечие. Нетният отлив на капитал е достигнал 9,2 млрд. долара спрямо прилив от 3,4 млрд. долара през последното тримесечие.

„Текущата сметка изглежда силна“, казва Дмитрий Полевой, главен икономист за Русия в ING Bank. „Все още виждаме ефектите, които пазарът очаква на фона на спада на рублата и икономическата рецесия“.

Въпреки че по-ниските цени на петрола доведоха до остър спад на приходите от износ миналата годiна, това отчасти е било компенсирано от по-нисък внос, тъй като по-слабата рубла и по-ниските приходи са накарали руснаците да ограничат разходите си за вносни стоки.

Подобряващият се платежен баланс е в рязък контраст със ситуацията през 2014 г., когато резервите на централната банка се свиха със 107,5 млрд. долара, докато Русия се бореше както със сриващите се приходи от износ, така и със засилен отлив на капитали.

През 2015 г. резервите са се повишили с 1,3 млрд. долара, показвайки, че нетният отлив на инвестиции са съпътствани до голяма степен от нетна печалба от търговия и чужди инвестиции.

В свое изявление централната банка казва, че подобрението на текущата сметка отразява по-малък дефицит по приходи от услуги и инвестиции, включително по-ниски плащания по дълг заради спада на държавното дългово бреме.

Тя заявява още, че по-голямата част от отлива на капитали отразява плащанията по частния външен дълг – контраст спрямо предишната година, когато изходящите потоци включваха и значителни преки инвестиции от чужбина и закупуването на чужда валута от населението.

Централната банка казwа още, че най-значителната част от намаляването на отлива на капитал се дължи на банки, които понижават външните си задължения, като други сектори са принудени да изкупуват чуждестранните пасиви докато в същото време е практически невъзможно да изградят чуждестранни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 17 rate down comment 10
markoci
преди 8 години
Един простичък въпрос да те питам, ходил ли си скоро в Русия ...щото ако си ходил щеше да знаеш че там живота много отдавна не се изчерпва в това което пишеш. Ясна е обремененонста ти по отношение на Русия щото винаги след всяка статия за тях има поне по 4-5 твои поста с глупости , вземи се запри малко щото никои тук не те взима на сериозно......твърди си едностранчив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 20
misanthrope
преди 8 години
Е именно де, всички това казваме. Картошка, капуста, самогон и АвтоВаз.Кой говори тук за умиране. Че няма да умрат съм съгласен. Виж, ако се опитваш да ме убедиш че живеят, няма да ти повярвам. Направиха плах опит да излязат от феодализма но не стана. Хубавото е, че поне нас ни пуснаха, вместо да ни влачат назад, че по нашите земи феодализма е на отмиране още от 14 век, ама все се намира кой да ни потопи обратно в мрачните му дълбини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 10
markoci
преди 8 години
Да гледаме жалките опити на всички НПО балалайки да измислят нещо негативно щото приказките за фалит на Русията се отложиха за неопределено време. Виждаме че две неща: 1. силно е намалял вноса на луксозни стоки и 2.Взаимните санкции на практика действат като местен протекционизъм за хранителните им стоки. Руското производство на храни и потребителски стоки расте с бързи темпове замествайки вноса. Сори за НПО балалйките но руснака нито е гладен нито е на студено.....е вероятно вместо БМВ и Мерцедес ще се харчат повече произведените в Русия Рено но това не е болка за умиране ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 8 години
тая държава може да се оправи, само като изкопаят всички ресурси и няма нищо от което да крадът сатрапи като В.П .... евентуално, че и за това не съм много сигурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Също, ако трябва леко да доразвием тезата с излишъка по текуща сметка, това също значи, че приходите от износа, не отиват при населението ( което би ги изхарчило за внос) а отиват при феодала Владимир Владимирович и неговите местни феодали и васали. Отново супер, и отново нещо, с което Русия е свикнала.Абе всъщност, нищо изненадващо, природните богатства на страната са раздадени на някои путиноизбрани, които ги изнасят за своя лична облага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 6
Hahoto
преди 8 години
Ама Вие г-н ЖУлезен Конь нещо сте се засегнали ми се чини. Нали знаете драги, човек най-много се обижда, коги види голата истина за себе си. Що се отнася до лизаческите ви способности, те са видими и с най-простоейшо око. Само проследете собственоръчно под колко статии за Русия сте се изходили многозначително, концептуално изчерпателно и свръх интелектуално, така като само Вие в тоз форум умеете и вижте, моя зарзаватчийска милост по колко теми за Русия е писал. Това драги ми Жулезен Коньо ясно показва, тенденциозност и опорни точки, за пари нема да говорим, да не се обидите пак. Лично на мен Вашата скромна личност с нищо не ми е интересна. Просто регистрирах духовното Ви богаства в прежния коментар и съжалявам, ако той е предизвикал некакъв дискомфорт с истиността си.... А за мен, като стар зарзаватчия, сте прозрачен, като запържен ориз с праз лук! Поздрави драги ми Коньо и бъдете здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 15
khao
преди 8 години
страннен извод, при положение че толкова открито показвам моята неприязън към всички предатели като теб. Ама и ти не си блестял някога с остра мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 8
ratten
преди 8 години
Корабът потъва бавно, има вода за всички хахахаха ;) --------------------германския параход ли имаш предвид ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 13
misanthrope
преди 8 години
Даа, една процъфтяваща статистически държава. Излишък по текуща сметка значи са като Германия. Че и нарастващ излишък. А специално за дедо Мави"Въпреки че по-ниските цени на петрола доведоха до остър спад на приходите от износ миналата годiна, това отчасти е било компенсирано от по-нисък внос, тъй като по-слабата рубла и по-ниските приходи са накарали руснаците да ограничат разходите си за вносни стоки."Е те тука е ключа от палатката. А това е много мека формулировка а-ла Путин.Всъщност, предвид процента на износа на петрол и спадналата цена на петрола на половина, увеличаващия се излишък по текуща сметка значи само едно- населението го тресе мощна кинтонемия и мизерия.Няма туристически пътувания в топлите страни, няма новогодшни воаяжи по френската и италианска ривиера, съпроводени с алкохолни изстъпления, няма турски домати, няма финландска водка, няма американски и японски джипове, няма иФони, има картошка, капуста, самогон, и АвтоВазЧе какво пък? Супер са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 22
Ironhorse
преди 8 години
Ало зарзаватчията, не давай мнения по-нагоре от картофите !Близал си ти не само руски, ами всякакъв г***з, защото си ***.Най-вече на Доган си облизвал задните части.И моето мнение не се влияе от вятъра, както на комунистите ***, като теб.И да, свободата е онова състояние на духа, което колкото и тирани (жестоки като ВПУТин) да е имало на планетата, не са успели да победят.И определението "селянин" щом за теб е обидно, то е ясно че си комунист, който едно време се е ползвал от благата да живее в град и да се налича гражданин.Ама от това определение не следва нищо общо за интелектуалния багаж в главата.Айде бегай за опорни точки и куфари с рубли, че днес май куфара ще е по-скъп от съдържанието.***, т.е. Хахо, както ти е ника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още