IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетният отлив на капитал от Русия се е понижил с почти две трети

Излишъкът по текущата сметка пък е нараснал до 65,8 млрд. долара

23:10 | 18.01.16 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Русия се е подобрил през 2015 г., а нетният отлив на капитал се е понижил с почти две трети. Това подчертава ролята на по-слабата рубла за смекчаване на влиянието от спада на цените на петрола, съобщава Ройтерс.

Предварителните данни по платежния баланс, публикувани от централната банка в понеделник, показват, че излишъкът по текущата сметка е нараснал до 65,8 млрд. долара през 2015 г. от 58,4 млрд. долара през 2014 г.

Нетният отлив на капитал се е понижил до 56,9 млрд. долара през 2015 г. спрямо 153 млрд. долара през 2014 г.

През четвъртото тримесечие излишъкът по текущата сметка е бил 13 млрд. долара спрямо 7,5 млрд. долара през третото тримесечие. Нетният отлив на капитал е достигнал 9,2 млрд. долара спрямо прилив от 3,4 млрд. долара през последното тримесечие.

„Текущата сметка изглежда силна“, казва Дмитрий Полевой, главен икономист за Русия в ING Bank. „Все още виждаме ефектите, които пазарът очаква на фона на спада на рублата и икономическата рецесия“.

Въпреки че по-ниските цени на петрола доведоха до остър спад на приходите от износ миналата годiна, това отчасти е било компенсирано от по-нисък внос, тъй като по-слабата рубла и по-ниските приходи са накарали руснаците да ограничат разходите си за вносни стоки.

Подобряващият се платежен баланс е в рязък контраст със ситуацията през 2014 г., когато резервите на централната банка се свиха със 107,5 млрд. долара, докато Русия се бореше както със сриващите се приходи от износ, така и със засилен отлив на капитали.

През 2015 г. резервите са се повишили с 1,3 млрд. долара, показвайки, че нетният отлив на инвестиции са съпътствани до голяма степен от нетна печалба от търговия и чужди инвестиции.

В свое изявление централната банка казва, че подобрението на текущата сметка отразява по-малък дефицит по приходи от услуги и инвестиции, включително по-ниски плащания по дълг заради спада на държавното дългово бреме.

Тя заявява още, че по-голямата част от отлива на капитали отразява плащанията по частния външен дълг – контраст спрямо предишната година, когато изходящите потоци включваха и значителни преки инвестиции от чужбина и закупуването на чужда валута от населението.

Централната банка казwа още, че най-значителната част от намаляването на отлива на капитал се дължи на банки, които понижават външните си задължения, като други сектори са принудени да изкупуват чуждестранните пасиви докато в същото време е практически невъзможно да изградят чуждестранни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 13
misanthrope
преди 8 години
Така де, това е разликата между капитализма и феодализма. При капитализма ПОСЛЕ започва да има и за простосмъртните а при феодализма - не. Всичко при феодала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 8 години
За кво спорите не знам , Американосите се разбраха с Вова . Крим остава руски а Вова оправя кашите на Обонго в Сирия . Черния Вожд ще се удари в гърдите че е прибрал армията у дома . Сега остава да накарат СА да си седнат на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
До Мизантроп- ами в кап.система това е схемата - най-напред трява да натрупат капитал разни феодали, както Вие ги наричате, за да отима и за другите - простосмъртните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
Твоят въпрос драги, е още един факт, подкрепящ моята теза - феодалите богатеят.--------------------------------------това ми звучи, като някой да е открил кранчето на топлата вода,))че, богатите са заграбили повече а бедните са още по-бедни се говори от години. процеса не е спирал. и у нас е така и при чернокожия вожд е така и навсякъде, където има ччастна собственост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
Да разбира се, всеки си гледа интереса, особено Путин (забележи, Путин, не Русия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 5
markoci
преди 8 години
Ходил си в Русия на кукуво лято .....от писанията ти личи че се информираш само от праволинеини НПО медии в които Русия задължително е лоша, лоша, много лоша а Путин сутрин закусва малки деца а следобед от балкона на Кремъл стреля със пушка по разхождащите се по червения площад опозиционери ..... Света не е черно бял , нито Русия са само черни , нито другата страна е само бяла. Всички са в сивите тонове и всеки си гледа интереса ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
тая държава може да се оправи, само като изкопаят всички ресурси и няма нищо от което да крадът сатрапи като В.П .... евентуално, че и за това не съм много сигурен-----------------------------така формулирано, много държави отговарят на условието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Твоят въпрос драги, е още един факт, подкрепящ моята теза - феодалите богатеят. Как увеличения внос на Порше се връзва с увеличения излишък по текуща сметка? Да обясня ли?Не е мерилото продажбите на Порше, а на Тойота, VW, Opel.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Добре де, нали ТИ написа това? Аз само го потвърдих. Пък сега.. ама ходил ли си ама пробвал ли си. Ходил съм и съм си говорил с руснаци, да.Истината е, че твоите представи са изкривени, понеже си мисля, че самият ти, тук живееш така, както те там и за това ти изглеждат процъфтяващи и прекрасни. Не се изчерпвал с това живота. Разбирасе че не се изчерпва с това. Това е образно казано. Но вносните стоки им идват скъпички а местните - грубички ама .. тва е положението. И аз едно време имах телевизор "Електрон" и му се радвах. (бях дал 5 заплати за него). Това не значи че беше по-хубав от Сонито на хората в нормалния свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
"Porsche schreibt trotz Krise schwarze Zahlen in Russland" пише Der Standard на 17.1.2016 - продадени са в Русия за 2015 г. с 12 % повече автомобили, на нови богаташи, които по мнението на менажера на Порше преди години не са можели да си позволят такава кола. Моят въпрос към някои тук, специалисти по антируския сарказъм- Вие какви коли карате? Кой модел на Порше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още