IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започна разчистването на Идомени

При разчистването не се използва сила, a полицаитe призовават бежанците да сгънат палатките си

13:07 | 24.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поне 200 гръцки полицаи участват в началната акция по разчистването на миграционния лагер при град Идомени на границата с Македония, предава AFP. 

При разчистването не се използва сила, a полицаитe призовават бежанците да сгънат палатките си и да се качат на автобуси, с които да бъдат закарани към предвидени убежища. Има десетки полицаи в цивилни дрехи, както и около 20 полицейски микробуса.

По данни на властите в момента има 6000 свободни места в регистрационни центрове за мигранти, като повечето от хората от Идомени ще бъдат преместени в лагери около Солун, което отново не е далеч от северната граница. Към момента 8400 бежанци все още живеят в лагера край Идомени.

До струпването на мигрантите на гръцко-македонската граница се стигна след ефективното затваряне на балканския маршрут през март. Действията на страните по него бяха легитимирани от Брюксел със споразумението между ЕС и Турция от 18 март, в рамките на което Анкара се съгласи да приеме обратно всички нелегални мигранти на територията на Гърция.

Македония преустанови преминаването на хора, които не идват от конфликтни зони, още в края на миналата година. През март Скопие напълно прекрати преминаването на бежанци и това доведе до ръст на броя на хората в Идомени, които в определени моменти достигнаха над 10 000 души.

Вижте кадри от операцията в галерията на Investor.bg!

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Затварят железопътната линия Виена-Солун,как няма да ги разчистят?Накраяможе и бой да ядат,те гърците не си поплюват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още