IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen: Банките водят трудна битка, за да увеличат печалбата си от ЦИЕ

Кредиторите са изправени под натиск да увеличат възвращаемостта си по капитала до 10%

18:56 | 09.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банките от Западна Европа са подложени на все по-голям натиск от регулаторите и инвеститорите да увеличат печалбата си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), за да оправдаят позиционирането си там, сочи проучване на Raiffeisen Bank International – един от най-големите кредитори в региона.

Банките са изправени пред „трудна битка“ да увеличат възвращаемостта си по капитала до 10% в бившите комунистически страни в Европа от по-малко от 5% за миналата година, съобщава Bloomberg. Дори това няма да съответства на стойността на собствения капитал, възлизащ на около 11-13%, заявиха анализаторите Гюнтер Дюбер и Елена Романова от отдела за проучвания в Raiffesen пред репортери във Виена.

„Има някои отворени въпроси пo банкирането в ЦИЕ, на които в момента е трудно да се отговори“, пишат анализаторите в доклада. „Все още не е ясно какво ниво на рентабилност е изпълнимо и колко ръст ще искат регулаторите и инвеститорите от пазарите в ЦИЕ и от западните банки в ЦИЕ спрямо кредиторите с фокус върху по-развитите западноевропейски пазари“.

Банките, сред които Raiffeisen, UniCredit, френската Societe Generale и австрийската Erste Group Bank, доминират в кредитирането в повечето страни от Централна и Източна Европа. Те се радваха на високи маржове на печалба преди финансовата криза от 2008 г. Тогава те комбинираха евтина ликвидност с високи лихвени проценти по кредитите на развиващите се пазари - модел, който доведе до тежък спад за финансовата индустрия и икономиките, когато се оказа, че заемите в региона не могат да бъдат изплатени.

"Маржовете на печалба в момента са по-ниски, тъй като растежът са забавя, а регулаторите ги принуждават да увеличават ликвидността на местно ниво, което е по-скъпо от прехвърлянето на средства от запад на изток", казва Дюбер. Конкуренцията се фокусира върху определени пазари, например потребителски кредити, и върху страни като Чехия, Словакия и Румъния, което увеличава натиска върху кредиторите.

„Банките се опитват да опростят и извадят някои рискови елементи, например оставайки в Русия, но като са много по-селективни, за да намалят разходите по капитала“, казва Дюбер. „От друга страна те трябва да увеличат рентабилността, което е проблем, тъй като повечето конкуренти се фокусират върху същите пазари. Това е труден баланс и не очакваме този натиск да отслабне през следващите няколко години“.

Анализаторите на Raiffeisen виждат ръст на кредитирането в региона с 7,5% годишно в местна валута до 2021 г., като най-много за това ще допринесат Русия, Полша, Чехия и Румъния. Това е с около 2 процентни пункта по-малко спрямо предишната година, сочи проучването. Изразен в евро средният годишен растеж ще бъде 4,1%, предвиждат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Муахахах :-)Пък ония другите не смеят да пуснат стрес-тес, щото не се знае знае ли се :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още