IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна удължи забраната за руски внос до края на 2017 г.

Взаимните търговски ограничения са довели до свиване на търговския обмен между двете страни с 42% за първите четири месеца на 2016 г.

17:34 | 06.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Украинското правителство ще продължи забраната за внос на руски стоки до 31 декември 2017 г., предаде ТАСС Решението е било взето по време на заседание на Министерския съвет.

„Предлага се да бъде продължено действието на забраната за внос на митническата територия на Украйна на стоки от Русия, утвърдени с постановление на Министерския съвет от 30 декември 2015 г.", заяви първият заместник министър-председател и министър на икономическото развитие и търговията Степан Кубив, посочва БТА.

Той обясни, че решението за продължаване на санкциите спрямо руските стоки е подготвено за осигуряване на националната сигурност на Украйна в отговор на въведените от Русия съответни търговски забрани и ограничения спрямо Украйна.

Степан Кубив уточни, че взаимните търговски ограничения са довели до свиване на търговския обмен между двете страни с 42% от януари до април 2016 г.

Действието на сегашната забрана щеше да приключи автоматично на 5 август 2016 г. или при отмяна на забраната за внос в Русия на стоки със селскостопанско предназначение, продукти и суровини от Украйна.

В Украйна от 1 януари 2016 г.влезе в сила режим на зона за свободна търговия с Европейския съюз.

При това положение руското Министерство на външните работи посочи, че Русия е принудена да вземе мерки, уравновесяващи възникващите рискове за нейната икономика и преустановява действащото споразумение с Украйна за зона за свободна търговия.

В рамките на това решение Москва забрани вноса на украинска селскостопанска продукция, суровини и храни от 1 януари 2016 г., а в отговор Украйна въведе от 10 януари забрана за внос на 43 вида стоки от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
"Помогна им през Втората светова, тези завладяха Източан Европа.Помогнаха им 1991, те започнаха войни в Кавказ.Помогнаха им през 1998 дойде *** на власт и започна войната в Грузия и сега в Украйна."Абе коньо...какво означава "помогнаха" им ?! Баси кьоравия кон си с тия умнотии дето изръси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 години
Ми то руснаците няма какво да ядат !!!От умнотиите на Путин и самоембаргото за малко да умори и децата, ама преди месец тихом-мълком беше премахната забраната за внос на детски храни.Великата магуча руска *** не може да си произведе храните.Този път Запада не бива да проявява никаква милост към руската ***.Помогна им през Втората светова, тези завладяха Източан Европа.Помогнаха им 1991, те започнаха войни в Кавказ.Помогнаха им през 1998 дойде *** на власт и започна войната в Грузия и сега в Украйна.Всеки път Запада изхранва руските мужици и те за благодарност избиват други народи.Този път като фалират, трябва да ги оставят да изпукат от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
"Степан Кубив уточни, че взаимните търговски ограничения са довели до свиване на търговския обмен между двете страни с 42% от януари до април 2016 г."Ми давайте...до края на 2017 ше излезете на 100%...кой обаче ше серре гладен е повече от ясно ..."свободната" търговия с ЕС ше им увеличи единствено камарата от дългове дето са започнали да трупат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
michaelis12
преди 7 години
тея умориха ората от глад ве .... :)) Те тва е Демокрация по Украйнски ае да *** ве ко ми дреме и от там ше се изнесат ората кат при нас, след което следва политиците в Укрия в чували аз такава съдба виждам, че ги очаква .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още