IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отменя забраната за внос на турски тиквички, тикви, чушки и марули

Решението е взето след проверка на турски предприятия от специалисти на руските санитарни служби

10:22 | 01.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

От днес Русия отменя забраната за внос на турски марули, салати айсберг, тиквички, тикви и чушки, съобщи вчера министърът на селското стопанство Александър Ткачов в интервю за вестник РБК, цитирано от ТАСС.

Решението е взето след проверка на турски предприятия от специалисти на руските санитарни служби Росселхознадзор, посочи министърът.

Той допълни, че се разглежда допускането до турския пазар на руски износители на говеждо и птиче месо, като отмяната на ограниченията трябва да бъде двустранно.

По-рано Росселхознадзор по фитосанитарни съображения забрани вноса от Турция на някои категории растителни продукти - домати, чушки, нарове, патладжани, салати айсберг и марули, тиквички и тикви.

Ткачов отбеляза, че не се изключва възобновяването на вноса на домати от Турция, като въпросът ще се обсъжда през септември на двустранна среща. Той изтъкна, че в края на есента приключва сезонното производство на зеленчуци и възниква дефицит, който местните производители не могат да покрият напълно, но така или иначе вносът се компенсира чрез доставка на домати от Азербайджан и Мароко.

Първото заседание на руско-турския изпълнителен комитет по селско стопанство ще се състои на 14 септември, когато ще бъдат обсъдени широк кръг въпроси, включително вносът на домати, каза Ткачов.

От 1 януари 2016 година, на фона на усложнените политически отношения, Русия въведе забрана върху вноса на редица селскостопански продукти от Турция. В списъка влязоха портокалите, мандарините, гроздето, ябълките, крушите, прасковите, кайсиите и нектарините, сливите, ягодите (горски и култивирани). Под удара на ограниченията попаднаха също домати, краставици, карфиол и броколи, кромид лук, както и замразено месо и субпродукти от пуйки и домашни кокошки, сол и дъвки.

Освен това поради фитосанитарни съображения бе забранен вносът от Турция на пипер, нарове, патладжани, салати, тиквички и тикви, припомня ТАСС.

През октомври 2016 година Русия частично отмени ембаргото върху турски земеделски стоки и разреди вноса на редица плодове. Мярката бе взета, след като на 24 ноември 2015 г. турски изтребители свалиха руския бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница.

През март руското правителство отмени забраната за внос на дъвки, сол, лук, цветно зеле, броколи и карамфили от Турция.

Ткачов заяви по-рано пред ТАСС, че отмяната на руското ембарго за внос на турски плодове и зеленчуци трябва да се обсъжда едновременно с отмяната от страна на Турция на ограниченията за месна и млечна продукция от Русия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още