IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър: Държавата ще субсидира кредитни длъжници

С най-голямата промяна в банковото законодателство след кризата страната предотврати ново дестабилизиране на финансовия си сектор

08:13 | 16.07.18 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Дългове и стрес-тестове

Промените в законовата рамка ще се отразят и на кипърските банки, участващи в стрес-тестовете на Единния механизъм за надзор, които са планирани за втората половина на годината и резултатите от които се очаква да бъдат обявени през ноември, посочиха от финансовото министерство и Централната банка на Кипър в хода на дебата.

Гласуваните възможности за облекчаване и ускоряване на продажбите на имоти ще помогнат на банките да намалят по-бързо и значително необслужваните кредити в портфейла си, което е от съществено значение за преминаването им през проверката. Стрес-тестовете ще включват няколко кризисни сценария, включително един, при който в Кипър се наблюдава сериозен спад в стойността на недвижимите имоти, разкриха от Централната банка. Според тях фактът, че парламентът одобри новото законодателство за „лошите” заеми, е положително развитие, което ще бъде взето предвид от Европейската централна банка.

Необслужваните кредити продължават лидерската си позиция на проблем № 1 за кипърските банки, макар че за първи път от декември 2014 г. те паднаха под 20 млрд. евро. Според оповестените през изминалата седмица данни от Централната банка за Кипър, към 31 март 2018 г. необслужваните заеми са 19.9 млрд. евро, което представлява 43% /при 45% само месец по-рано/ от общо отпуснатите кредити. 

Правителството е оптимистично настроено за ефекта от предприетите действия, въпреки атмосферата на политическо напрежение. „От този критичен период банковият сектор на страната излиза по-силен. Оценката на правителството е, че взетите решения ще доведат до по-стабилна и здрава банкова система, която вдъхва доверие и е в състояние да работи по европейските изисквания, ще улеснят правилното функциониране на банковата система и на пазара, ще позволят поддържането на високи темпове на растеж и ще доведат до пълно възстановяване на доверието на инвеститорите към нашата страна”, коментира през изминалата седмица финансовият министър Харис Георгиадис. Според него законодателната рамка става все по-ефективна и по-справедлива, възможността стратегическите нарушители да се възползват от системата са ограничени, а програмата „Estia”, която евентуално покрива почти половината от необслужваните кредити с основен дом като обезпечение, предлага достатъчна сигурност. „Решенията, които бяха ратифицирани от парламента, не само няма да създадат проблем, а ще освободят икономиката от последните останали проблеми от времето на кризата”, убеден е министър Георгиадис.

Първи окуражителен отговор дойде и от Европейската комисия, в летните ѝ прогнози, които бяха обявени през изминалата седмица /12 юли/. С тях Брюксел даде вот на доверие на Никозия за решенията й във връзка с Кооперативната банка, като посочи, че финализирането на сделката с Hellenic е „път към намаляване на несигурността относно макроикономическите перспективи” и стабилизирането на банковия сектор.

Дни след драматичните дебати реагира и международната кредитна агенция Moody's. Тя заяви, че е поставила кредитния рейтинг на Hellenic за преглед за евентуално надграждане след успешното завършване на споразумението за придобиване на здравословните активи на Кооперативна.

Сделката ще промени изцяло Hellenic и бъдещия ѝ потенциал, тя ще стане по-силна банка, с подобрени финансови показатели, приходи и рентабилност, ще превърне във водеща банка в Кипър в обслужването на малките и средни предприятия, увери главният изпълнителен директор на банката Йоанис Мацис в изказването си по време на 44-ото годишно Общо събрание на акционерите, което се проведе през изминалата седмица /11 юли/. В скоро време предстои и извънредно общо акционерно събрание, на което трябва да бъде одобрено увеличението на капитала със 150 млн. евро, което се изисква от надзорните органи заради привлечените средства от Кооперативна. Очаква се процедурата по придобиването да завърши през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още