IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър: Държавата ще субсидира кредитни длъжници

С най-голямата промяна в банковото законодателство след кризата страната предотврати ново дестабилизиране на финансовия си сектор

08:13 | 16.07.18 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Три в едно” за сделката

Три критични и взаимосвързани препятствия трябваше да прескочат правителството и парламентът, за да финализират сделката ”Cyprus Cooperative Bank – Hellenic Bank”. Това бяха издаването на държавни гаранции в полза на банката-купувач, одобряването на пакет от 5 закона за промени в управлението на необслужваните банкови заеми, програмата за държавна финансова помощ на уязвимите групи банкови длъжници Estia. Именно върху тях се фокусираха и основните политически сблъсъци.

Схемата за държавни гаранции е неразделна част от споразумението за придобиване на Cyprus Cooperative Bank от Hellenic и без тях сделката не може да бъде завършена. Опозицията обаче обяви, че няма да ги одобри. При евентуален негативен развой се увеличава значително рискът Кооперативна банка да бъде ликвидирана, с всички опустошителни последици от това, които ще ударят кипърската банкова система дори по-силно в сравнение с кризата от 2013 г., предупредиха в нагорещените от дебати юлски дни от надзора на Централната банка на Кипър.

В същото време условие, поставено от Европейската комисия, за да даде одобрението си за държавна подкрепа на Кооперативна и плавното прехвърляне на „добрата” ѝ част към Hellenic Bank, бе Кипър да приеме промени в законодателството си, с които да подобри управлението на необслужваните заеми, за да могат банките да облекчат обременяващата ги сега тежест. Всъщност, продажбата на операциите на Кооперативната банка на Hellenic Bank е част от по-широката правителствена стратегия за намаляване на високия дял от „лоши” кредити в банковия сектор.

Кабинетът спешно одобри и внесе в парламента 5 законопроекта, ускоряващи процесите в областта на неплатежоспособността и несъстоятелността, които обаче срещнаха отпор от опозицията. В хода на едноседмичното им обсъждане нейните депутати внесоха в тях предложения за много и съществени изменения, включително още 7 законопроекта. 

Освен това опозицията заплаши, че няма да обсъжда промените в законодателството без програмата за защита на социално слабите длъжници. Правителството още през март обеща, че тя ще е готова до края на юни, но успя да я одобри в още по-спешен порядък на 3 юли, само три дни преди насроченото критично заседание на парламента.

Така само едновременното приемане на трите части на „пакета” можеше да отпуши пътя за изпълнение на подписаното на 25 юни рамково споразумение между двете банки. Според него Hellenic Bank поема „добрата” част от Кооперативна банка – клиентските й депозити в размер на 9.7 млрд. евро и активи /заеми, облигации и кеш/ на стойност 10.3 млрд. евро, включително необслужвани кредити за около 0.5 млрд. евро, срещу заплащане от 74 млн. евро. „Лошата” част - активи за около 8.3 млрд. евро, основно лоши кредити на стойност над 6 млрд. евро, остават за държавата. Те ще бъдат управлявани от специален орган, чието създаване се регламентира във внесените от правителството законопроекти.

Кооперативната банка бе национализирана, след като в изпълнение на меморандума с „тройката” кипърското правителство я рекапитализира два пъти през 2013-2014 г., използвайки 1.7 млрд. евро от отпуснатия спасителен заем. Въпреки тази финансова помощ банката не успя да се стабилизира на пазара, най-вече заради много високия дял на необслужваните заеми – 59% от всички отпуснати от нея кредити, по данни от февруари. Нова финансова инжекция правителството й осигури през април, като депозира в нея 2.5 млрд. евро, за които емитира облигации. Банката обаче отново не можа да отговори на по-строгите правила за надзор, включително от Европейската централна банка, което направи сделката необходима.

Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още