IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия потъва в дълбока коронакриза

Страната се насочва към пик на вълната, докато икономиката и заплатите продължават да падат, а милиони руснаци са изложени на риск от бедност

15:43 | 28.04.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	&bdquo;Новатек&ldquo;, втората по големина след &bdquo;Газпром&ldquo; газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

„Новатек“, втората по големина след „Газпром“ газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. Снимка: Bloomberg

За облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса в Русия все още е доста рано. В понеделник страната изпревари по отношение на здравната статистика съседен Китай с 87 147 случая на коронавирус. Общо 6 988 нови инфекции за деня представляват само минимално намаление в сравнение с рекорда в неделя, когато бяха отчетени 6 311 нови случая.

Докато ситуацията в Москва се стабилизира, вирусът се разпространява все по-бързо в регионите на страната. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков очаква пикът на вълната да е в средата на май. Дори традиционният военен парад на Червения площад бе отменен с нежелание от президента Владимир Путин, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

По-късно днес президентът отново ще говори пред руснаците, а от източници сред губернаторите изтече информация, че има вероятност да удължи строгите мерки за администрацията и бизнеса, които са в сила от последната седмица на март.

Самият Путин говори за „почивни дни“, защото владетелят на Кремъл не желае името му да се свързва с негативни новини. Други - в случая губернаторите - са отговорни за предоставянето на лошите новини, като например за въвеждането на ограничителна система за преминаване, с която да се позволява на руснаците да напускат домовете си.

За руската икономика „предписаната кома“ е вторият голям удар. Ето защо настоящите прогнози за растеж стават все по-мътни с всеки изминал ден. Сега ръководителят на сметната палата Алексей Кудрин коригира прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт от минус 5,5 до минус 8 процента. Консултантската фирма McKinsey дори прогнозира 10-процентов спад на БВП при по-песимистичния сценарий.

Още преди налагането на мерките спадът на цените на петрола удари силно руската икономика. Безпрецедентното и изключително болезнено за Русия споразумение с петролния картел ОПЕК, в рамките на което Москва обеща да намали собственото си производство с 2,5 милиона барела на ден, за да стабилизира цената на петрола, досега има малък ефект: цената на петрола продължава да е много ниска.

Износът на петрол генерира около 30 процента, а заедно с газа, чиято цена често е обвързвана със стойността на петрола, генерира 60 процента от приходите от руския износ. Общо 40 процента от доходите на домакинствата в страната идват от продажбата на нефт и газ.

Бюджетът е съобразен с цена на петрола от 42 долара за барел. Всичко под тази цена означава, че правителството е принудено да използва резервните фондове. В годините на петролния бум Националният фонд за богатството бе добре запълнен и към началото на март имаше 123 млрд. долара, но загубите сега са огромни.

Близкият до Кремъл всекидневник „Известия" очаква дефицит от еквивалента на над 70 млрд. долара за текущата година. Deutsche Bank изчислява, че ако руският петрол от сорта Урал, най-важният суров петрол за Русия, струва 15 долара за барел (наскоро цената беше дори по-ниска), тогава руските резерви ще бъдат изразходвани в рамките на две години. На цена от 30 долара те ще са достатъчни за шест години.

Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
ти ли си на пост сега да браниш статията?*** ли сте е купили от нов път? :)))не знаех че в Максуда пазарите толкова за запад, явно копейките са сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Вият, вият руcoробчетата, ***, скимтят...Глупост след глупост се лее, но статията е пълна с числа и факти и това направо им разпенва муцуните.:))Все по-"хубави" ще стават новините, таварищи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Най-вече имате думата представителите на квартал "Нов-път". Мави го е формулирал блестящо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 4 години
викаш, добре си бехте двамата с импа :)) партиец и слуга... единия сенправи на велик, другия му целува газа.не става вече, комсомолец! Не само конярите, вече и каруцарите имат думата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
... навремето обичах сам да пиша статии за Инвесторът...Хаха... Навремето тука беше друга медия и друга публика. Сега е пропагандистки ке ***, некво нелепо име - спомен за амбициите на некви основатели да бъде Инвестор-ски сайт, където в момента една групичка комплексари-безделници и онанисти се събират да инвестират в сополени топчета и да *** една надуваема кукла с написано на ръка на челото име Русия... Чудим ти се какво още правиш тука и защо се занимаваш с де били...? Те тука са намерили начин да съобщят на света, че и тех ги има некъде .... там.... Препикай и отмини... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Еми щом му се налага... навремето обичах сам да пиша статии за Инвесторът - ама безплатно - само за кеф... дали да не почна пак, ама да искам и парички? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
В Русия епидемията - по-късно - очевидно заради климата - явно студът хич не му понася на коронавирусчето. Щом в Москва се нормализират нещата, това ще стане и в другите градове до 2-3 седмици... да не говорим, че Москва си е най-важна.Отделно - авторът на статията "забравя" един важен факт: че процентът починали спрямо процент заболели в Русия е най-нисък поне в Европа - под 1%. Сега - дали е заради високото ниво на руската медицина или защото там не броят рак в термален стадий или тежка черепно-мозъчна травма като "съпътстващи заболявания" на някакво вирусче - или просто се проявява типичната руска коравост - това не зная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Глефай сега, Импе, в тази криза много народ си загуби работата, особено по разните медии. Сигурно и тази тук се готви я за съкращенийце, я за намаляване за заплатата. Бойчо требе да се разпише. Новина може и да няма, обаче хонорарче има. :) Просто бизнес. Не много различен от най-древния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Дали никой германец или американец няма да усети на масата си спад с 10, че и с 50%? Както винаги говориш глупости. Какви критерии трябва да имаш, за да считаш, че Русия не е в "постоянна криза"? - Ами например това, че в тая открито антируска статия, дори НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ НА РУСИЯ - тоест за емитиране на външен дълг, какъвто Русия сега на практика няма !!! За сравнение Италия вече е жива-умряла, ФЕД и ЕЦБ печатат пари без покритие като обезумели !!!За петролът - 90% от експертите са категорични, че цените ще се върнат на около 40$ най-късно до края на годината. Тоест сигурно е поне на 95%, че Русия дори няма да стигне до вариант да емитира дълг, само настоящите резерви ще са и повече от достатъчни... резерви, които натрупа, докато беше под САНКЦИИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
"Парите, дарени от държавата, вероятно биха заменили само доходите, които много руснаци сега губят."За нас българите поне - това е ключовото изречение в статията. В Русия "лошият Вова" плаща заплатите на хората, останали си в къщи - у нас - великият Картофоглав казва на останалите без препитание хора "теглете заеми" !!!За руските банки не се боя особено - защото не толкова отдавна ни "изненадаха" с данните, че руският кредитополучател е най-коретният платец в Европа - т.е. банките в Русия отчитат най-малък процент необслужвани заеми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още