IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовата евакуация от Източна Украйна в Русия не се състоя

Много хора, живеещи в региона, не знаят на кого да повярват в този конфликт и се опасяват, че никой не търси най-доброто решение за Донбас

17:25 | 21.02.22 г. 3
<p>
	<em>Евакуация на граждани от Донбас. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Евакуация на граждани от Донбас. Снимка: Bloomberg LP

След години на военни действия хората, живеещи в Луганск и Донецк, отказаха да се евакуират към Русия въпреки призивите на лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в края на миналата седмица, пише The Wall Street Journal.

След като изслушаха видеообръщение на лидера на ДНР Денис Пушилин, с което ги предупреди, че Киев се готви за настъпление, хората отидоха до банкоматите, заредиха колите си и купиха стоки от първа необходимост. След което повечето се върнаха по домовете си.

След осем години на военни действия в региона хората нямат доверие на никого. "Те просто си играят на война. Никой няма нужда от нас - нито от едната, нито от другата страна", споделя 63-годишен жител на Макаевка, помолил името му да остане в тайна.

В последните дни напрежението между подкрепяните от Москва сепаратисти и украинските правителствени части се увеличава. На 17 февруари детска градина в Донбас беше обстрелвана, но за щастие без жертви. Заради случаите на обстрел ден по-късно лидерите на самопровъзгласилите си Донецка народна република и Луганска народна република пуснаха видеообръщения, с които призоваха жените и децата, както и възрастните да се евакуират в Русия. Метаданните на записите, анализирани от The Wall Street Journal, показват че те са направени ден преди обстрела на детската градина.

В следващите дни Киев съобщи за двама убити войници, а сепаратистите - за двама убити цивилни и разрушени жилищни сгради в региона. В Украйна посочват, че всички обвинения са безпочвени и смятат, че са само претекст за руска инвазия в страната.

Хората в региона нямат доверие на никого. Те са ядосани на Русия заради липсата на инвестиции и нежеланието да признаят официално техните евентуални бъдещи политически лидери.

В края на миналата седмица Донецката народна република съобщи, че училищата от понеделник (21 февруари) ще бъдат затворени, а десетки хиляди заминаха с лични автомобили, автобуси и влакове за Русия, където им беше обещано настаняване и еквивалента на около 130 долара.

"Казаха ни, че трябва да евакуираме децата. Бързо събрахме най-необходимото и ги изведохме", коментира възпитател в дом за деца без родители пред руския държавен телевизионен канал "Россия 24".

Но далеч не всички са решили да бягат. Хората не желаят да живеят на палатка, по-добре да се крият в мазетата си, ако се налага, смята жител на Макаевка. За други призивите са преувеличени въпреки очакванията за по-сериозни действия още от 2014 година.

Някои от живеещите в региона вярват, че Русия е разположила военни части по границата с Украйна, за да защити живеещите в Донбас от военните части на Украйна. Но се съмняват, че ще се стигне въобще до военни действия.

Възрастни хора предпочитат да следят Олимпиадата вместо новините, за да се успокоят. Те признават, че са се паникьосали след съобщенията за евакуация, но все пак няма да тръгнат към Русия.

В региона живеят и хора, поддръжници на Киев, които са прекарали по-голямата част от живота си в Донбас и също нямат намерение да се местят, посочва още The Wall Street Journal.

Олга Комягина разказва, че е чула призиви с мегафон за евакуация. "Не видях някой да тича", коментира тя. Тя е привърженик на Владимир Путин, но остава стъписана от коментарите му за геноцид срещу живеещите в Луганск и Донецк. Преди години шрапнел се забил в къщата, в която живеела в село в близост до линията на военните действия. В паниката си тя побягнала към украинските военни части, които не ѝ сторили нищо, разказва още Комягина.

"Те никога не са наранили обикновените хора. Нашите също не нараняват обикновените хора", казва още тя.

Олга Комягина е дете на смесен брак - баща ѝ е руснак, а майка ѝ - украинка. Но тя не може да прецени на коя страна може да се има доверие, особено пък при сегашната ескалация на напрежението. Тя коментира, че се чувства изоставена и от двете страни, а никой не търси най-доброто решение за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Типичен разговор между руски и украински войници: "Вова, я ела да пием! Остави го там до дървото автомата. Ще кажеш после че си военопленник". (трудничко им е да ги накарат да се бият)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Горките хора - това тяхното не е живот, заради бандитските амбиции на обонгото и на байдън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Ще не вмерла Украина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още