IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пророческата книга на Бжежински хвърля светлина върху ходовете на Путин

Само с Украйна Русия може да се превърне в евразийска империя и да запази доминиращата си позиция на Черно море, пише бившият съветник по сигурността на Картър

19:58 | 23.02.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Тези редове са отпреди четвърт век, но са все така актуални. „Независимостта на Украйна лиши Русия от доминиращата ѝ позиция в Черно море, където Одеса беше незаменима врата за търговия със Средиземноморието и света отвъд него". „Без Украйна Русия вече не е евразийска империя“. „От геополитическа гледна точка отпадането на Украйна представлява ключова загуба, тъй като драстично намалява геостратегическите възможности на Русия“.

Изреченията са написани от Збигнев Бжежински, бивш съветник по сигурността на президента на САЩ Джими Картър. Семейството на Бжежински, което е било част от полската аристокрация, произхожда от днешна Украйна, от град Бжежани, откъдето идва и името му.

Самият той е един от най-изтъкнатите създатели на външна политика и политика на сигурност в САЩ. През 1997 г. той публикува книгата „Голямата шахматна дъска: американското превъзходство и неговите геостратегически императиви", българското издание е публикувано от издателство „Oбсидиан“ през 1997 г.. Припомнянето му е поучително на фона на настоящата криза по две причини. Първо, творбата разкрива мнението на влиятелен американски политолог за геополитическата роля на САЩ след рухването на комунизма.

На второ място, тя дава представа за руската гледна точка, тъй като в Москва книгата на Бжежински се тълкува като доказателство за стремежа на САЩ към световна доминация. Разширяването на НАТО на Изток и политиката на Запада спрямо Украйна се разглеждат като потвърждение на тази интерпретация.

Водени от визията за един по-добър свят

Целта на книгата му, пише Бжежински в увода, е да „разработи цялостна и самостоятелна геостратегия по отношение на Евразия". Основното действащо лице са Съединените щати, които са „единствената световна суперсила" в областта на военното дело, икономиката, технологиите и културата. Като такава те трябва да осигурят господството си на "голямата шахматна дъска" на Евразия, за да направят възможен нов световен ред в дългосрочен план, водени от визията за един по-добър свят.

Според Бжежински Евразия се простира от Лисабон до Владивосток. „Евразия е най-големият континент на Земята и е геополитическа ос. Сила, доминираща в Евразия, ще обхване два от трите най-развити и икономически продуктивни региона. (...) Близо 75% от световното население живее в Евразия, а в нейната земя и в нейните предприятия се намира по-голямата част от световния материален растеж. (...) Като цяло властовият потенциал на този континент далеч надхвърля този на САЩ“.

Бжежински смята, че американското превъзходство в Евразия е застрашено, ако държавите от бившия Съветски съюз се обединят и се противопоставят на Запада. Ето защо появата на „доминираща, враждебна сила" трябва да бъде предотвратена на всяка цена.

„Знаменосец на общата панславянска идентичност"

Основно средство за постигане на тази цел е разширяването на НАТО на изток. В случай на неуспех „водещата роля на САЩ ще бъде дискредитирана, планът за разширяваща се Европа ще бъде разрушен, централноевропейците ще бъдат деморализирани и вероятно отново ще се разпалят геополитическите апетити на Русия в Централна Европа, които в момента спят или затихват".

Ключов момент е развитието на ситуацията в Украйна. Това е „критичната точка". Само с Украйна Русия може да се превърне в евразийска империя и да запази доминиращата си позиция на Черно море. Без Украйна руснаците ще бъдат принудени да преосмислят собствената си политическа и етническа идентичност, пише Бжежински. Независимостта на Украйна „оспорва самата същност на претенцията на Русия да бъде богоизбрана носителка на общата панславянска идентичност".

Той продължава: „Нещо повече, неумелото поведение на Русия спрямо новата украинска държава - нежеланието ѝ да признае границите ѝ, отричането на правото на Украйна върху Крим, настояването ѝ за изключителен екстериториален контрол над пристанището Севастопол - придаде на новопробудилия се украински национализъм несъмнен антируски характер". Това, което има значение сега, според него, е Русия да признае и уважава независимостта на Украйна, нейните граници и отделна националност без „ако“ и „но“.

Контакти с източногермански дисиденти

Бжежински никога не е бил лоялен партиец, понякога е бил близък до демократите в САЩ, понякога до републиканците. Подкрепя политиката на разведряване след Кубинската криза, поддържа контакти с източногермански дисиденти, подкрепя католическата църква срещу комунистическото управление в Полша, подчертава правата на човека в тогавашния Съветския съюз, съдейства и да се увеличи обхватът на радио „Свободна Европа".

Притеснен от възраждането на Русия след падането на Желязната завеса, Бжежински отрано пледира за разширяване на НАТО на Изток, което първоначално включва и Украйна. „С разширяването на ЕС и НАТО на Изток Украйна в крайна сметка ще бъде изправена пред избора дали да стане част от някоя от тези организации", пише той в книгата си. „Може да се предположи, че за да укрепи автономията си, тя ще иска да се присъедини и към двете, след като техните водосборни области граничат с нейната територия и след като е извършила необходимите за членството вътрешни реформи“.

Бжежински показва известно разбиране и за възраженията на Москва. „Трябва да се признае, че не всички руски възражения срещу разширяването на НАТО са изсмукани от пръстите или имат злонамерен характер". В крайна сметка обаче „чувството за културна непълноценност" е карало Москва да възприеме разширяването на НАТО като кулминация на дългогодишната западна политика на изолация на Русия. „Дори демократичните кръгове в Русия не разбраха колко дълбоко са възмутени централноевропейците от половинвековното господство на Москва и колко много искат да бъдат част от една по-голяма евроатлантическа система“.

„Гангстерските тактики" на Владимир Путин

През февруари 2014 г., точно преди разгара на революцията на Евромайдана, Бжежински заяви, че без Украйна Русия никога няма да може да стане отново суперсила. „Само в този контекст горчивата политическа борба на Русия за Украйна става разбираема".

Малко по-късно, през 2014 г. в коментар като гост – автор за Washington Post Бжежински сравнява „гангстерската тактика" на Владимир Путин и „едва прикритото нахлуване в Крим" с окупацията на Судетската област от Адолф Хитлер през 1938 г. От друга страна, той призовава Запада да увери Русия, че не иска да вкарва Украйна в НАТО или да я позиционира срещу Русия.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Статията е добро попадение. Бойчо поздравления. Но голямото удоволствие е да се четата коментарите. Поздравления и за коментиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
А знаеш ли , че Рейгън също са го смятали изкуфял дъртак и абсолютно неподготвен за поста който заема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
е да, ама тогава Бети ||-ра е имала само едно корона..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Да де - идва Рейгън, а в Русия - Горбачов. А сега е един Памперс, а в Русия - корав силовак. Освен Рейгън, в ЮК беше Тачър, а сега е Борко Бърборко, във Франция - Митеран, а сега е Макарон, в Германия - Хелмут Кол, а сега е некъв Шолц... И в Европа немаше фондерлайнен и комисия, министри с еднополови бракове, зелени активисти - министри на отбраната, трансджендъри в специалните части и служби... Историята е добра база за познание, но трезвият поглед върху действителността може да е по-прозорлив... понякога... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
"Пророческата книга" на полската пoдлoга на САЩ не е предсказала най-важното в ситуацията - тоталният СРИВ на Щатите и като икономическа сила, и като цивилизация, и като култура и като военна мощ. А тоя срив става все по-видим, по-дълбок и по-страшен. За много от днешните проблеми четете какво е писал Доналд Тръмп преди 20 и дори повече години. Предвиди много от тях, опита се да спаси положението, но му спретнаха преврат. Бог да пази Америка :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
да, добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
Фалит ? Объркал си се , това че напускат Бретан улдс въобще нито влошава стандарта им нито пък международната им експозиция, напротив и тогава и сега usd е световна валута номер едно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
мда, след поредния им фалит - In October 1976, the government officially changed the definition of the dollar; references to gold were removed from statutes...changed the definition of the dollar, тва нещо като great reset ли е ? game over. new game? хахаха :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 2 години
И в твоите съждения има един не малък проблем . Малко ретроспекция , 72 ра улотъргейт, 74 никсън подава оставка, 75 та напускат Виетнам и излизат от войната , та с две думи САЩ са по очи, дълбоко разделени и морално катастрофира ли. После идва Рейгън и за нула време издънва геополитическият им противник кат млекарски гюм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ми скоро може и да ги признае... През устата на говорителя на МВнР на КНР... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още