IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен „ирански“ сценарий

При него агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм

10:50 | 25.03.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това, което се променя, е не толкова руската политика, а руската мощ: цената на трудния напредък е непрекъснатото изтощаване на икономиката, забавянето на технологичната модернизация и дългосрочното отслабване на военния потенциал на Москва. Този сценарий не е страхотен за западните и тихоокеанските демокрации, но не е и ужасен: срещу една стагнираща Русия САЩ биха могли да се справят достатъчно добре при продължително съперничество.

Има и трети, по-мрачен сценарий: „Техеран на Волга“. При него изолацията и радикализацията вървят ръка за ръка. Образованите, мобилни руснаци напускат страната, освобождавайки режима от най-отявлените му либерални критици. Привържениците на твърдата линия приемат „икономиката на съпротива“, основана на самодостатъчност и избягване на "замърсяващото" влияние на Запада. Агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм. Когато Путин в крайна сметка пада, той е заменен от също толкова репресивен, амбициозен и ксенофобски лидер.

Така Русия се превръща в свръхсилен Иран с ядрени оръжия - страна, която е трайно отчуждена от света и компенсира слабостта си със засилена войнственост. Вместо да се оттегли от конфронтацията си със Запада, тази Русия може да ескалира борбата – преследвайки широкообхватни програми за саботаж в Европа или по-агресивно насочване на своите кибероръжия срещу цели в САЩ и други демократични страни.

Реалността в крайна сметка може да се отклонява от всеки от тези сценарии, разбира се, но упражнението илюстрира два важни момента.

Първо, Вашингтон трябва да започне да мисли сериозно за дългосрочната траектория на Русия. През 1989 г. администрацията на президента Джордж Буш-старши тихомълком създаде група за планиране, за да обмисли какво може да се случи на фона на разтърсващите промени в Съветския съюз. Независимо какво ще се случи в тази криза, Русия е достатъчно голяма и мощна, за да бъде траекторията й жизненоважна за цялостното здраве на международния ред – което означава, че САЩ трябва да са готови за всяка посока, която страната поеме.

Второ, внимавайте какво си пожелавате. САЩ и техните съюзници с право използват опустошителни санкции, заедно с упоритата украинска съпротива, за да наложат тежка цена на този руски режим, който грубо наруши основните норми на международното поведение. Отстъпките и военната намеса са единствените очевидни, но отблъскващи, алтернативи на тази политика. Ние обаче едва започваме да обмисляме какви могат да бъдат дългосрочните последици.

Дори и в най-добрия сценарий, САЩ ще се изправят пред огромни предизвикателства, помагайки на либерализираща се Русия след авторитарното управление. По-достоверно е Вашингтон да се сблъска с непокорна, може би дори още по-радикализирана Русия. Войната в Украйна в крайна сметка ще приключи, но проблемите на Америка с Русия може би тепърва започват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 8
Alex Silver
преди 2 години
Разпарчетосване на страната, присъединяване на Крим и Донбас към Русия, инсталиране на някакво правителство тип Лукашенко в Киев. === Имаш ли представа какви недомислици си надраскало? Лукашенко е Държавник, а не слуга на чужди интереси. Никой от псевдодържавниците по европата не може на палкия пръст да му се намаже. А за Крим така и не си разбрало, че въпросът отдавна и окончателно е решен. Крим е бил и си остава руска територия. Запиши си го на носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
огледай се... оставаш самотна копейка! Тия дето им плащаха леко по леко изчезват, и оставете само полезните ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
няма вече АКО... руснаците губят на 100%, от тях зависи какво и колко ще загубят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Crux
преди 2 години
Как точно си представяш Путин да спечели?Нека приемем, чисто хипотетично, че руската армия завладее цяла Украйна. Какво следва? Разпарчетосване на страната, присъединяване на Крим и Донбас към Русия, инсталиране на някакво правителство тип Лукашенко в Киев. Дотук добре. Обаче Украйна е огромна - 600 000 кв. км, 45 миниона население, което в огромната си част ненавижда руснаците. Как Путин ще държи тази територия и това население под контрол? Гарнизон във всеки град? Как Путин ще финансира възстановяването на унищожените градове, предприятия, инфраструктура? При това санкциите срещу Русия няма да отслабват, само ще се засилят. Абсолютно невъзможно е Русия да задържи Украйна.Очевидно Путин е очаквал да приключи войната за 3-4 дни, украинската армия да се разбяга, хората да го посрещат навсякъде с цветя като освободител, Не се получи и сега той просто няма печеливш ход. Опитва се да договори някакъв мир с откъсване на Крим и Донбас от Украйна, на което украинците, естествено, не са съгласни. Колкото повече се проточва войната, толкова по-зле за Путин. Загубите растат, икономиката страда все повече от санкциите, населението обеднява все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Няма вариант Путин да излезе от тая война като победител. Дори и да превземе Киев и цяла Украйна, няма да спечели.Санкциите ще продължат и ще се засилят. Ще трябва да управлява и издържа враждебно към него население, ще трябва сам да възстановява инфраструктура - все неща, за които няма ни пари, ни възможности. Никой няма да иска да преговаря за нищо с него. И единствения му изход ще е да ескалира конфликта до пълномашабна ядрена война с НАТО, която ще унищожи Русия, и голяма част от Европа. Но при всяко положение с Путин и Русия ще е свършено. И оцелелите и градящите новия свят хора, ще проклинат Путин во веки веков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Добре, а ако спечели какви са сценариите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още