IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флорин Къцу се оттегля от лидерския пост в Национално-либералната партия на Румъния

Избирането му за председател на партията предизвика разкол и доведе до нов политически проект на бившия премиер Лудовик Орбан

14:38 | 02.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/Robert Ghement</em></p>

Снимка: EPA/Robert Ghement

Флорин Къцу обяви днес, че е подал оставка от поста председател на Национално-либералната партия (НЛП), съобщиха румънските медии. Къцу уточнява, че няма да подаде оставка от поста председател на Сената – горната камара на румънския парламент. „Там се водят други дискусии. Никой не е поискал оставката ми от поста“, посочи той относно длъжността в Сената.

Досегашният лидер на либералите посочва, че като министър на финансите, премиер и председател на НЛП е вземал решения за доброто на Румъния. Според Къцу той щеше да остане на начело на либералите, ако НЛП не бе влязла в коалиция със Социалдемократическата партия (СДП).

„За мен е ясно, че тази коалиция със СДП е трудна за преглъщане, не беше нещо естествено“, коментира досегашният лидер на НЛП.

Флорин Къцу получи неприятна изненада, след като се прибра от посещение в САЩ тази седмица: 42 лидери на местните организации на партията поискаха оставката му. В противен случай те заявиха, че планират извънреден конгрес на НЛП на 10 април, на който за председател на партията да бъде избран премиерът Николае Чука. Сред мотивите им са обвинения към Къцу, че подкопава отношенията между партньорите в управляващата коалиция, както и че общественото доверие към него е доста по-ниско от това към Чука. В Румъния е водещ и принципът, че лидерът на управляващата партия и премиерът трябва да са една и съща фигура. 

„Истина е, никога не съм се чувствал комфортно от този компромис, който направихме със СДП; не е тайна, защото винаги съм вярвал, че предложените мерки, много от които бяха одобрени, ще имат ефекта на бумеранг. За съжаление, имах право“, коментира Къцу, цитиран от Аджерпрес.

 Къцу е регистрирал оставката си в централата на партията.

Флорин Къцу е 50-годишен икономист с диплома от американския Гринел колидж в щата Айова. Той беше министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан до декември 2020 г. След парламентарните избори на 6 декември 2020 г. Къцу оглави коалиционно правителство на НЛП, Съюз за спасение на Румъния (ССР) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), което не просъществува дълго. Скандал между коалиционните партньори доведе до излизането на ССР от кабинета, а на 5 октомври 2021 г. вот на недоверие, иницииран от СДП и подкрепен от ССР и националистическия Алианс за единство на румънците (АЕР), доведе до падане на правителството. 

След неколкомесечна политическа криза и тежки коалиционни преговори бе съставено правителство, в което влязоха Национално-либералната партия, Социалдемократическата партия и Демократичен съюз на унгарците в Румъния. Правителството беше оглавено от бившия министър на отбраната Николае Чука, тъй като социалдемократите отхвърлиха идеята Къцу отново да поеме премиерския пост след отстраняването му с вот на недоверие с категоричен резултат (281 гласа при необходими 234). Така в крайна сметка лидерът на либералите получи поста председател на Сената - втория човек в държавата след президента, който в случай на отстраняване на държавния глава или неспособността му да изпълнява задълженията си, ще поеме ролята му, тъй като в румънската политическа система липсва длъжността вицепрезидент.

Избирането на Къцу на поста председател на НЛП на конгрес през септември 2021 г. доведе до разкол в партията. Отстраненият тогава лидер на либералите Лудовик Орбан, бивш премиер, напусна партията, а няколко месеца по-късно основа нов политически проект – Силата на десницата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още