IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си връща села край Харков, намалявайки натиска върху разрушения град

Руският обстрел над втория по население град в Украйна се забавя, а в завода „Азовсталь“ в Мариупол текат ожесточени боеве

07:21 | 05.05.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STR</em></p>

Снимка: EPA/STR

Украинските сили изтласкват руските войски от редица села, които са били използвани за нанасяне на удари по втория по население град в страната - Харков, възвръщайки си стратегически терен, който може да попречи на опитите на Русия да завладее източния регион Донбас.

Неотдавнашните украински успехи на север и североизток от Харков се основават на предишни успехи в изтласкването на руските военни от непосредствените покрайнини на града - голям промишлен и транспортен център с предвоенно население от 1,4 млн. души.

В рамките на друг неуспех за Русия в сряда Европейският съюз предложи забрана за внос на руски суров петрол и рафинирани петролни продукти и се подготви да наложи санкции на руски военни, които представители на ЕС обвиняват във военни престъпления. В очакване на по-строгите ограничения Европа се запасява с петрол и природен газ. Фючърсите на суровия петрол тип Брент с доставка през юли в сряда поскъпнаха с 5,17 долара за барел, или 4,93%, до 110,14 долара.

На бойното поле украинските войски превзеха в края на миналата седмица село Руска Лозова северно от Харков според жители и украински военни. През следващите дни отделна група, оказваща натиск на североизток, прогони руските сили от село Кутузивка. Групата вече е достигнала до град Стари Салтив, на около 25 мили от него, съобщиха украински официални лица. Продължаването на настъплението по-далеч на изток от Стари Салтив би застрашило руските линии за снабдяване към Изюм - мястото, където Москва полага основните си военни усилия за превземането на Донбас.

Въпреки че някои руски части остават на границата с Харков, тези офанзиви са довели до драстично намаляване на обстрела на града, казва пред The Wall Street Journal Олег Синехубов, ръководител на военно-гражданската администрация на Харковска област. По думите му броят на руските обстрели и ракетни атаки срещу Харков през последната седмица е намалял от 50 до 80 на ден до 2 до 5 на ден.

„Успешната офанзива на Въоръжените сили на Украйна в северната част на града изтласка врага. В няколко района той вече е извън обсега на ударите по града", каза  Синехубов. „Благодарение на тази операция огънят на врага вече не е съсредоточен върху мирните жители на Харков, а върху позициите на нашите въоръжени сили“.

Министерството на отбраната на Русия не е коментирало темата за статута на селата край Харков и за стратегията на Москва в североизточния град и около него. Руските държавни медии излъчиха анонимно интервю с мъж, за когото се твърди, че е от едно от тези села, в което той заяви, че руските войски никога не са били там.

През последните два месеца северните квартали на Харков бяха унищожени от руски снаряди и ракети, като по данни на общината повече от 2000 високи сгради в града са станали необитаеми. Жителите на най-засегнатите райони, като Салтивка, прекараха седмици в мазета без ток и вода, принудени да готвят на открит огън в дворовете по време на затишията от обстрела.

Въпреки продължаващите руски атаки жителите на града отново излязоха по улиците. Няколко ресторанта и кафенета отново отвориха врати, а движението по някои пътища, които бяха безлюдни от началото на войната, е възстановено.

„Дойде пролетта, времето е хубаво, слънцето грее и хората искат отново да се хранят навън, след като нещата в града се успокоиха", казва Станислав Любимски, който в понеделник отново отвори своята пицария 22 в центъра на града. „Да се надяваме, че всичко ще се стабилизира и ще продължи така, към победа".

Само една ос от първоначалното руско настъпление, завършваща в село Циркуни, остава в непосредствена близост до града, казват украинските власти. Тези позиции са все по-застрашени от украинските настъпления в Руска Лозова на запад и Кутузивка на изток.

Руска Лозова, която се намира на главния път от Харков за руския град Белгород, е окупирана от руските сили веднага след началото на войната на 24 февруари. В продължение на два месеца селото с население от 5000 души е откъснато от Харков и останалата част на Украйна и е поставено под сурово военно управление, твърдят жителите. Покритието на мобилните телефони е изключено, доставките на храна са спрени, а електричеството е спряно.

39-годишният Серхий Шумов, който преди войната е работил в близката фабрика за колбаси, която според него е била разграбена от руснаците, казва, че преди войната е тежал 212 кг. В петък, когато избягал от Руска Лозова в Харков, той бил 165 килограма. „Два месеца нямаше какво да се яде, всички просто се хранеха с каквото намерят", казва той.

В Руска Лозова руските сили се ротирали - редовни руски войници от различни части, а след това зле обучени новобранци от контролираните от Русия щатски окръзи в Донбас, които се появяват по анцузи и скъсани маратонки, разказват жителите. Докато руснаците проверявали домовете и телефоните на жителите, те не крадели от обитаваните къщи. Изоставените от жителите къщи били друг въпрос.

„Те вземаха всичко, което можеха, от тези празни домове: електроника, телевизори, дори полупразни бутилки от парфюми. Те казваха: Скоро ще се приберем на ротационен принцип и трябва да занесем подаръци", казва Вадим Жирновников, 52-годишен шофьор на камион, който в неделя напуснал Руска Лозова и се отправил към Харков заради продължаващия руски обстрел там.

В селото, което се намира на около 25 км от граничния пункт с Русия, живеят много етнически руснаци. Вероятно половината от населението е симпатизирало на Москва преди войната, казва Шумов. Някои от тях, включително кметът, са избрали да сътрудничат на руснаците, когато те са нахлули, казват Шумов и украински военни.

Когато започнала окупацията, кметът казал на селяните: „Разберете, руските войници са добри хора, работете с тях". На друго събрание брадат руски командир призовал жителите да се преместят в Русия, спомня си  Шумов. „Той ни каза: Скоро ще освободим Харков, затова ви моля междувременно да отидете в Русия, защото тези украински нацисти ще стрелят по вас и ще палят колите ви".

Синехубов, ръководител на областната администрация, не пожела да коментира кмета на Руска Лозова, но заяви, че украинските правоприлагащи органи разследват всички предполагаеми случаи на подстрекателство към врага. „Знаем, че е имало някакво сътрудничество, включително от страна на някои хора, които са заемали постове в органите на местната власт", каза той.

Тъй като гладът притиска Руска Лозова в условията на окупация, на 15 април 25 селяни се опитват да нахлуят в гигантската ферма за пилета наблизо, за да си набавят малко месо, казва Нина Лаврова, 63 г., чийто син Серхий е сред мъжете. Нарушителите са заловени и задържани от руските сили. Лаврова каза, че един от селяните, който бил задържан заедно със сина ѝ и по-късно се върнал в селото, ѝ казал, че Серхий е бил принуден да работи за руските сили някъде край Белгород.

„Не знам къде е той и той не знае къде съм аз", казва Лаврова, която пристига в Харков в понеделник.

В дългия списък на изчезналите жители на село Руска Лозова е и тъстът на Шумов, който изчезва на 24 март. „Той просто излезе на улицата и изчезна. Никой не знае къде е", казва Шумов.

Повече от половината от жителите на Руска Лозова, включително повечето от сътрудниците, са избягали от селото към Русия, когато украинските сили започнаха операцията по връщането му миналата седмица, твърдят жители и официални лица.

„Останали са проукраински настроените хора", казва подполковник Вито, заместник-командир на подразделението „Кракен" на украинското военно разузнаване, което ръководи операцията по превземането на Руска Лозова. Подобно на други военни служители, на него му е позволено да се идентифицира само с повиквателния си знак.

Изборът да се евакуират в Русия не винаги е бил политически, казват селяните. Някои от тези, които първоначално са избягали в Русия, впоследствие са успели да се придвижат през Литва, пътувайки, за да дочакат войната в Полша или Германия.

Когато украинските сили навлязоха в Руска Лозова в петък, украинската артилерия първо обстрелваше руските позиции в и около селото, а след това пехотата навлезе от три посоки, казва подполковник Вито. „Най-важното нещо беше изненадата на атаката", каза той. „Противникът оказа съпротива и беше ликвидиран. Някои успяха да се оттеглят, а други останаха там завинаги". Неговото подразделение е взело трима руски пленници в селото, каза той.

Шумов разказа, че синовете му, 13-годишни близнаци, дотичали при него този ден, за да кажат, че войниците по улиците носят украински униформи. „Хората се разплакаха от щастие, когато видяха нашите войници", каза той.

През следващите часове Русия е открила огън по селото, като е разрушила няколко къщи на улицата на Шумов, а украинските войски се съсредоточиха върху евакуирането на повечето от останалите цивилни в относително безопасния Харков. Стотици хора са заминали в конвой от микробуси още през първия ден, настанени от властите в Харков в общежитие в южния край на града. Други продължават да напускат града всеки ден, възползвайки се от паузите в руския обстрел. Селото остава недостъпно за журналисти.

Междувременно командирът на украинските сили, намиращи се вътре в металургичния комбинат „Азовсталь" в Мариупол, каза, че в завода се водят „ожесточени и кръвопролитни боеве", предадоха агенциите.

Във видео, публикувано снощи, Денис Прокопенко, командир на украинския полк „Азов", основната сила, защитаваща завода, съобщи, че във вторник руснаците са проникнали на територията на комбината и набезите им продължават вече втори ден.

„Водят се ожесточени и кръвопролитни боеве", каза той.

„Азовсталь" остава едно от най-големите гнезда на украинска военна съпротива и е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели. Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които над комбината се издига пушек. Стотици украински бойци от различни подразделения на армията, както и цивилни остават в подземните укрития на комбината.

В същото време заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко е посетил украинския град Мариупол. За визитата му съобщи в публикация в чат приложението Телеграм донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин. В Кремъл Кириенко, който е бивш руски премиер, отговаря за вътрешната политика в Русия. 
В Мариупол той е посетил металургичния комбинат "Илич" и пристанището, според Пушилин.

Руска ракетна атака е била извършена по центъра на източния украински град Днипро, поразена е железопътна инфраструктура, съобщи ръководителят на украинските железници Олександър Камишин, цитиран от DPA.

За взривове, някои от които са причинени от противовъздушната отбрана, се съобщава и в градовете Киев, Одеса, Черкаси, Кировоград и Запорожие. Вой на сирени за въздушна тревога e звучал през продължителни периоди от изминалата вечер в цялата зона, контролирана от украинското правителство.

При руски нападения в Донецка област са загинали най-малко двама цивилни, а 11 са ранени, твърди местната областна управа. Съобщава се и за артилерийски обстрели срещу Николаев и Харков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Само ваксинираните подкрепят укронацистите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Горкото неграмотно копейниче, никакъв светоглед не мога да ти променя, просто защото нямаш такъв. Свето - глед, трябва да си видял света, а ти не си. Нито в Мордор си ходило, нито отвъд океана, затова "светогледа" ти се формира от ФБ и разни гл.yпаци и мразячи, дето си търсят виновник за собствения си провал в живота. Сляп като къртица, щото никъде не е ходило, ама иначе светоглед имало :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
многодобре
преди 1 година
.....четерима пръд льов ци сте тука и тро ли те. Нима си мислите, че с действията си променяте нечия позиция, светоглед и т.н.? Толкова сте жалки вие и работодателите ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
що се занимаваш с тоя опоркаджия... все едно не го знаеш! мача е свирен, русия отива на муй!... проблема е че и в тази ситуация показахме че българското общество са предимно идииоти и селяци и има обективни причини да сме бедни и да намаляваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Но пък ето, господарите ти си имат държавно финансирани мюсюлмански фанатици и в армията - кадиров и компания. Нещо по въпроса? Или не е удобно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
точно така, русия не нападна никой, война няма..Москва плува... знам ги всичките ви лъжи и опорки, не е нужно да ми ги припомняш, копейка!... пиши само новите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
На Азов знамето ако го развявам в Германия, никой нищо няма да ми каже. Защото Азов е част от украинската армия. А това, че има хора с татуирани кръстове, дето са се присъединили доброволци е съвсем друго. Ако съблечеш агитките на мордорските футболни отбори, ще видиш същото. Ако някой нападне Мордор, те също биха се записали доброволци. Това с фашистите ви го дават да го момотите, че да има някакво оправдание за поредното нападение над независима държава. Дори и Израел ви каза, че говорите глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Руските фашистки организации държавно въоражени ли са ??? Имат ли статут на официални военни ???? Ако ти ходиш да развяваш знамето със символа на Азов в Германия колко ли годинки ще ти дадат???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ми гкедай филма бе. 40 са част "смелчаците" дето нападат хората в Одеса, но след отпор се заключват в сградата. За каквото дошли, това и получили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Ватенка тоя влак с 40 човека ли е бил пълен - Тия дето са снимали филма на гарата ли ги чакаха ??? Хората които бяха изгорени жители ли са на Одеса ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още