IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналисти разобличават убийците в Буча

Руските войници от града край Киев вече не са анонимни извършители

17:58 | 07.05.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Руските войници, които са убивали цивилни в Буча, вече не са анонимни извършители. Журналисти на Ройтерс проучват киевското предградие и откриват множество улики за отделни войници, техните части и отговорните командири.

Зверствата в Буча шокираха света. След изтеглянето на руските войски в града, намиращ се на около 25 км северозападно от Киев, са открити стотици мъртви цивилни. Много от тях лежаха на улицата - вързани, застреляни. Журналистите на Ройтерс прекарват три седмици на място, за да проучат кои са извършителите и кои са командирите на войниците убийци. Те интервюират близо 100 жители, посещават местата на престъпленията, преглеждат фотографски и видео доказателства, както и документи, оставени от нападателите.

Специални части, въздушнодесантни войски и чеченци

Намерен документ за самоличност доказва присъствието на специалното подразделение „Витя", което е под командването на руската Национална гвардия „Росгвардия". Нейният началник е Виктор Василиевич Солотов, който преди това е бил ръководител на службата за сигурност на Путин и се отчита директно на президента.

76-та гвардейска въздушнодесантна дивизия от Псков в Северозападна Русия очевидно също е участвала в кланетата. Според Ройтерс сред другите документи е намерено любовно писмо до член на дивизията, оставено по време на прибързаното изтегляне. Войската е под командването на министъра на отбраната Сергей Шойгу и вече е участвала в бойни операции в Източна Украйна през 2014 г. Тя е известна в Русия и с борбата си срещу чеченските бунтовници, в която преди две години загуби стотици хора.

Въпреки че за тези две военни части вече имаше доказателства, журналистите на Ройтерс са установили, че в кланетата вероятно са участвали и поне три части на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Кадиров е смятан за особено жесток и безмилостен и е известен с жестоките си действия зад фронтовата линия. Историкът и независим журналист Камил Галеев нарича неговите войници „отряди за терор и пиар", които не се бият, а контролират и измъчват.

Чупене на кости, писъци и изстрели

Един от хората, интервюирани от журналистите на Ройтерс, е Виталий Животовски, който е живял недалеч от улицата, станала печално известна с откриването на трупове. На 3 март руски войски окупират къщата му и съседните къщи, разказва той пред репортери.

Докато той е преживявал часовете в една стая в мазето заедно с дъщеря си, над него се били стационирани 30 войници, които многократно отвеждали затворници с чували на главите за разпит в други стаи в мазето, разказва 50-годишният мъж. Един ден вижда как четирима войници влачат мъж и го карат да коленичи до оградата зад къщата.

Очевидно са го идентифицирали като боец от съпротивата в Източна Украйна. Чул е писъци, „много писъци" и звуци от удари и чупене на кости, разказва Животовски пред журналисти от Ройтерс. По-късно са били произведени изстрели. Репортерите откриват дупки от куршуми в оградата.

„Гордея се с теб!"

Животовски успява да избяга след една седмица. Когато след напускането на окупаторите се завръща в къщата си, която е до голяма степен опожарена, той открива в хола си купчина документи за самоличност на украинци, които са били разпитвани или задържани в къщата. Сред документите той намира и гореспоменатото любовно писмо, доказващо присъствието на 76-та гвардейска въздушнодесантна дивизия.

Писмото е от приятелката на войник на име Александър Логвиненко, когото репортерите идентифицират като парашутист от Псков. „Как си? Хубаво е, че си близо до мен, близо до сърцето ми, но си далеч, служиш на родината ни и ни защитаваш", пише тя. „Гордея се с теб!" Журналистите от Ройтерс се обаждат на приятелката, която първоначално им потвърждава връзката си с Логвиненко. По-късно обаче отрича и спира да отговаря на съобщенията на репортерите.

Глупава похвала чрез Instagram

Друг войник се държал особено глупаво, като напръскал със спрей надписа Wolf_68 на стената на спалнята в съседната на Животовски къща. За журналистите не е представлявало голям проблем да разберат кой е „художникът“, защото „графитите" представляват потребителското му име в Instagram. Тъй като 68 е изписано и на регистрационните табели на автомобили от Тамбовска област на юг от Москва, е ясно, че "Wolf_68" е Кирил Крючков.

 

Войникът е родом от Тамбов, а сега живее в Псков. Двама от познатите на Крючков, с които Ройтерс се свързва, поясняват, че той е служил в 234-и въздушнодесантен полк, част от 76-а гвардейска въздушнодесантна дивизия. Един от тях също потвърждава, че Крючков е в Украйна.

Кой е Дългучът?

Няколко жители на Буча разказаха на журналистите за офицер, който очевидно е бил командир на руските войски в града. Пристигнал е в средата на март и е завзел една от най-красивите къщи.

Човекът, когото жителите наричали „Дългуча" заради високия му и слаб вид, очевидно не искал да бъде разпознат при никакви обстоятелства. Винаги се обръщал, когато хората се приближавали към него, и заплашвал, че ще накара охраната си да убие всеки, който го погледне - разказват те. Под негово ръководство е имало много насилие и той е забранявал погребването на трупове, разказват свидетелите. Ройтерс все още не е успяла да установи самоличността му.

В съответствие с репутацията си чеченските бойци на Кайдиров не полагат усилия да останат неразпознати. Точно обратното, точно до Буча, в село Люблянка, те написали на една врата: „Ахмат е нашата сила!" Ахмат Кадиров е бивш чеченски лидер и баща на Рамзан Кадиров. Един от жителите си спомня за чеченците заради „красивите им униформи", някои от които с лика на Кадиров на гърдите. Други ги забелязвали заради брадите им и чеченските знамена като нашивки.

Позиращи командири на Кадиров

Тъй като войниците на Кадиров особено много обичат да позират, има и два видеоклипа с командирите Хюсеин Межидов и Анзор Бисаев. В единия случай репортерите на Ройтерс разпознават по уличните табели, че е заснет в Хостомел, на около пет километра северно от Бучаа. В другия случай сравнението на силуетите показва, че е заснет в Бородянка, на 25 км от Буча.

Трети командир, Раян Докашев, също е бил в Бородянка, става ясно от видео, публикувано от Рамзан Кадиров в Telegram. Журналистите разпознават на заден план градската улица „Ленин".

Ройтерс не разполага с подобни доказателства, че чеченците също са били в Буча. Петима очевидци обаче потвърждават това. Една свидетелка разказва, че войници с униформи в пясъчен цвят и скъпи ботуши от естествена кожа са подпалили къщата ѝ и са убили съпруга ѝ с изстрел в главата. Едва след като руските войски напускат, тя успява да го прибере и погребе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Оплешивяващо злобно девствено човече. Не би издържало и част от ужаса, който изпитват украинците. Добре, че няма да се размножиш. Генът ти е изначало сбъркан, но еволюцията си знае работата и жените ги усещат тези работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, изплетено от комплекси злоба дребно човеченце, толкова жалко и озлобено от провалът в нищожния ти животец, че вече пяна ти избива на зyрлата! Не се сърди на живота, че си самотен панелен гном, непоглеждан от другия пол и без приятели, нито се сърди, че фирмата ти за застраховки те оцени заслужено и те остави на 50 години на най-ниското ниво! Знаеш ли, живота винаги дава заслуженото, ти също ще получиш своето докрай (макар и само с това да останеш, което ти е поднесъл до момента, пак е добре)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
Жалък руски клоун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
четяха стиховете на Гьоте и Хайне, а руските деца - детските романи на Ерих Кестнер..... хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахяхя, оставам без думи от твоята тъъъпотия! рвдко проссс човек си! хахахаахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Злочеста жертво на лобoтомия, ти си мълчи: аз говоря с доводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Пpимитив като мене не може да измисли нищо друго, освен да говори за "монголо-татарски орди". За твое сведение, цъpвул, Большой театр в Москва е по-стар от държавата на тия, дето ти плащат. Да не говорим, че дори през ВСВ, руснаците във война с Германия четяха стиховете на Гьоте и Хайне, а руските деца - детските романи на Ерих Кестнер, докато "цивилизованите германци" гоpиха тия книги на клада !!! А да напомням ли как след войната руснаците дори плащаха запплати на немските военопленници, които помагаха за възстановяването на Русия, докато американците оставиха милион и половина пленени от тях германци, да умрат от глад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
и що обиждаш овцете... мразиш по умните от теб, или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Болен мозък, по-добре замълчи. Жалък си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хеххее..Това пък е особено слаб аргумент.В тез орди е пълно с абсолютни ***, те се гордеят с това , което правят бе аланкоолу, що да го крият..Кви военни престъпления,кви 5 лева, орта спасяват украинските братя от фашистите!!Хвала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Нищо учудващо няма в това.Като се има предвид монголо-татарският произход на руската орда, е изцяло в рамките на очакванията.А пък за чеченските опричници на володята изобщо пък няма кво да се коментира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още