IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналисти разобличават убийците в Буча

Руските войници от града край Киев вече не са анонимни извършители

17:58 | 07.05.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Руските войници, които са убивали цивилни в Буча, вече не са анонимни извършители. Журналисти на Ройтерс проучват киевското предградие и откриват множество улики за отделни войници, техните части и отговорните командири.

Зверствата в Буча шокираха света. След изтеглянето на руските войски в града, намиращ се на около 25 км северозападно от Киев, са открити стотици мъртви цивилни. Много от тях лежаха на улицата - вързани, застреляни. Журналистите на Ройтерс прекарват три седмици на място, за да проучат кои са извършителите и кои са командирите на войниците убийци. Те интервюират близо 100 жители, посещават местата на престъпленията, преглеждат фотографски и видео доказателства, както и документи, оставени от нападателите.

Специални части, въздушнодесантни войски и чеченци

Намерен документ за самоличност доказва присъствието на специалното подразделение „Витя", което е под командването на руската Национална гвардия „Росгвардия". Нейният началник е Виктор Василиевич Солотов, който преди това е бил ръководител на службата за сигурност на Путин и се отчита директно на президента.

76-та гвардейска въздушнодесантна дивизия от Псков в Северозападна Русия очевидно също е участвала в кланетата. Според Ройтерс сред другите документи е намерено любовно писмо до член на дивизията, оставено по време на прибързаното изтегляне. Войската е под командването на министъра на отбраната Сергей Шойгу и вече е участвала в бойни операции в Източна Украйна през 2014 г. Тя е известна в Русия и с борбата си срещу чеченските бунтовници, в която преди две години загуби стотици хора.

Въпреки че за тези две военни части вече имаше доказателства, журналистите на Ройтерс са установили, че в кланетата вероятно са участвали и поне три части на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Кадиров е смятан за особено жесток и безмилостен и е известен с жестоките си действия зад фронтовата линия. Историкът и независим журналист Камил Галеев нарича неговите войници „отряди за терор и пиар", които не се бият, а контролират и измъчват.

Чупене на кости, писъци и изстрели

Един от хората, интервюирани от журналистите на Ройтерс, е Виталий Животовски, който е живял недалеч от улицата, станала печално известна с откриването на трупове. На 3 март руски войски окупират къщата му и съседните къщи, разказва той пред репортери.

Докато той е преживявал часовете в една стая в мазето заедно с дъщеря си, над него се били стационирани 30 войници, които многократно отвеждали затворници с чували на главите за разпит в други стаи в мазето, разказва 50-годишният мъж. Един ден вижда как четирима войници влачат мъж и го карат да коленичи до оградата зад къщата.

Очевидно са го идентифицирали като боец от съпротивата в Източна Украйна. Чул е писъци, „много писъци" и звуци от удари и чупене на кости, разказва Животовски пред журналисти от Ройтерс. По-късно са били произведени изстрели. Репортерите откриват дупки от куршуми в оградата.

„Гордея се с теб!"

Животовски успява да избяга след една седмица. Когато след напускането на окупаторите се завръща в къщата си, която е до голяма степен опожарена, той открива в хола си купчина документи за самоличност на украинци, които са били разпитвани или задържани в къщата. Сред документите той намира и гореспоменатото любовно писмо, доказващо присъствието на 76-та гвардейска въздушнодесантна дивизия.

Писмото е от приятелката на войник на име Александър Логвиненко, когото репортерите идентифицират като парашутист от Псков. „Как си? Хубаво е, че си близо до мен, близо до сърцето ми, но си далеч, служиш на родината ни и ни защитаваш", пише тя. „Гордея се с теб!" Журналистите от Ройтерс се обаждат на приятелката, която първоначално им потвърждава връзката си с Логвиненко. По-късно обаче отрича и спира да отговаря на съобщенията на репортерите.

Глупава похвала чрез Instagram

Друг войник се държал особено глупаво, като напръскал със спрей надписа Wolf_68 на стената на спалнята в съседната на Животовски къща. За журналистите не е представлявало голям проблем да разберат кой е „художникът“, защото „графитите" представляват потребителското му име в Instagram. Тъй като 68 е изписано и на регистрационните табели на автомобили от Тамбовска област на юг от Москва, е ясно, че "Wolf_68" е Кирил Крючков.

 

Войникът е родом от Тамбов, а сега живее в Псков. Двама от познатите на Крючков, с които Ройтерс се свързва, поясняват, че той е служил в 234-и въздушнодесантен полк, част от 76-а гвардейска въздушнодесантна дивизия. Един от тях също потвърждава, че Крючков е в Украйна.

Кой е Дългучът?

Няколко жители на Буча разказаха на журналистите за офицер, който очевидно е бил командир на руските войски в града. Пристигнал е в средата на март и е завзел една от най-красивите къщи.

Човекът, когото жителите наричали „Дългуча" заради високия му и слаб вид, очевидно не искал да бъде разпознат при никакви обстоятелства. Винаги се обръщал, когато хората се приближавали към него, и заплашвал, че ще накара охраната си да убие всеки, който го погледне - разказват те. Под негово ръководство е имало много насилие и той е забранявал погребването на трупове, разказват свидетелите. Ройтерс все още не е успяла да установи самоличността му.

В съответствие с репутацията си чеченските бойци на Кайдиров не полагат усилия да останат неразпознати. Точно обратното, точно до Буча, в село Люблянка, те написали на една врата: „Ахмат е нашата сила!" Ахмат Кадиров е бивш чеченски лидер и баща на Рамзан Кадиров. Един от жителите си спомня за чеченците заради „красивите им униформи", някои от които с лика на Кадиров на гърдите. Други ги забелязвали заради брадите им и чеченските знамена като нашивки.

Позиращи командири на Кадиров

Тъй като войниците на Кадиров особено много обичат да позират, има и два видеоклипа с командирите Хюсеин Межидов и Анзор Бисаев. В единия случай репортерите на Ройтерс разпознават по уличните табели, че е заснет в Хостомел, на около пет километра северно от Бучаа. В другия случай сравнението на силуетите показва, че е заснет в Бородянка, на 25 км от Буча.

Трети командир, Раян Докашев, също е бил в Бородянка, става ясно от видео, публикувано от Рамзан Кадиров в Telegram. Журналистите разпознават на заден план градската улица „Ленин".

Ройтерс не разполага с подобни доказателства, че чеченците също са били в Буча. Петима очевидци обаче потвърждават това. Една свидетелка разказва, че войници с униформи в пясъчен цвят и скъпи ботуши от естествена кожа са подпалили къщата ѝ и са убили съпруга ѝ с изстрел в главата. Едва след като руските войски напускат, тя успява да го прибере и погребе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 6
onezero
преди 1 година
Те и при Кромида водещи бяха месирките - няма професори, няма нобелови лауреати, щом месирката каже, че те е фактчекнала това е живата истина. Сега е същото - като тръгна тази история с Буча руснаците искаха няколко пъти съветът за дигурност на ООН веднага да изпрати екперти на място да разследват, англичаните прецедатели ги блокираха. Сега разбрах защо англичаните не са искали да ходят в Буча неутрални екперти на ООН, ами там имало *** от Ройтeрс и те щели да свършат работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
Разбира се, руските войници когато вършат военни престъпления държат свидетели в съседната стая, оставят ги живи, пишат си по стената инстаграм профилите и си оставят кореспонденцията и документите на видно място когато си тръгнат. Май ни вземат за овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Да, прав си. Те отидоха в Буча да освободят рускоговорящите, а западните медии го наричат убийци. В какъв свят живеем, драги ми копейки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Четох, четох пасквилчето - не видях никакво изобличение - а само пропаганда и лъжи на укpoпите. Да си напишеш със спрей инстаграм-профила на стената, зверство ли е? А укpoпски изверги да се записват на видео как yбиват пленници с вързани ръце а после им ограбват вещите, сигурно е героизъм? Единствените видеодоказателства не само че не доказват "руските зверства", но напротив - опровергават ги - защото цял свят видя чрез тия записи как когато украинската полиция влезе в града, по същата улица нямаше нито един мъртвец !!! Реално единственото, което представяте в пасквилчето, са твърденията на някакви укpoпи, които от омраза и за няколко долара, ще кажат, че руснаците са яли и живи хора - било врътнати на шиш, било сурови !!! Апропо - мъртвецът на последната снимка - с кафявото якенце - е един от пъргавите - защото на различни снимки го има в различна поза и на различно място. На една от снимките пред него дори има забравена тубичка с червена боя... така де - човещинка - забравил е "мъртвецът" къде и как се е бил проснал при предната фотосесия !!! Трудна работа е като журналистите от разни медии идват по различно време. Иначе - нали още преди 3 седмици започнаха да есхумират трупове (100% има и истински), за да изследват кога и как са загинали тия хора? Досега - само гробно мълчание - що така? Нещо май резултатите от есхумацията не са "правилните" - та трябва да мине време - за да се фалшифицират и за да може "материалът" да стане неизследваем за повторна независима експертиза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 11
Императорът
преди 1 година
Ин.в.е.сто.р.бг. - това че цензурирате дори името на собствената си медия, все едно е нещо мрсно, е доста специфична самоирония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
Императорът
преди 1 година
Щом това не базира на никакви официални разследвания значи разпространявате пропаганда и недоказани обвинения. Някога *** бе уважавана медия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
Императорът
преди 1 година
Един от тия, дето прерязваха гърлата на пленени руски войници с вързани ръце, бе заловен само дни по-късно. Когато сам той бе с вързани ръце, не беше толкова смел и вместо да се хили доволно на "геройството" си, хленчеше като малко момиченце, макар че руснаците нищо не му правеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Украинците намериха в един команден щаб, пълен списък на всички денацификатори, чийто батальони са били в Буча. Ще ги издирят всичките. Нема да ги оставят. Израелците ги търсиха 30-40 години фашистите. И тука рашистите ще ги издирят всичките. Кармата ще ги застигне. Както разни ГСМ-и складове с химикали се самозапалват в рассията, разни мостове се самосрутват, военни складове се самовзривяват. Око за око, зъб за зъб - народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
Ние наглосаксите направихме добра, но не отлична постановка. За отлично се трудят други труженички на друг фронт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
pinoccio
преди 1 година
Така, де, ама кой е най-креслив в случая и формиращ общественото мнение? За разследващите - специална папка. За журналистите - вой до небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още