IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изтласка руския флот далеч от крайбрежието си

Киев, с подкрепата на Запада, ще опита да отслаби блокадата на черноморските си пристанища и да изнесе селскостопанската си продукция

11:16 | 07.06.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украинските Военноморски сили са изтласкали руския флот на около 100 километра от бреговете си, което ще облекчи блокадата на пристанищата, пише в дневната си сводка Института за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на данни от украинските военни и разузнаването на Великобритания.

Според тях Русия в момента разчита повече на бреговите системи "Бал" и "Бастион", разположени в окупираните Херсон и Крим, отколкото на системите на военните кораби. Руските военни подсилват своите позиции и на Змийския остров, а украинското Министерство на отбраната съобщи за разполагането на допълнителни ракети С-300 в Крим.

Това означава, че Русия променя тактиката си в Черно море и ще разчита на бреговата охрана, отбелязва ISW. Това е резултат от доставката на противокорабните ракети, които Украйна получи от Великобритания, Дания и други държави. По този начин Киев, с подкрепата на Запада, вероятно ще отслаби блокадата по пристанищата и ще може да опита да изнесе част от своята селскостопанска продукция.

По данни на украинските Военноморски сили в Черно море се намират около 30 кораба и подводници, които блокират гражданското корабоплаване.

В последните седмици блокираният износ на зърно от Украйна привлича вниманието на световната общност. Опасенията са, че недостигът на храни в Африка и Близкия изток ще предизвика сериозна политическа нестабилност в тези региони и нови бежански вълни към Европа.

По данни на украинските власти в силозите на страната в момента се съхраняват над 20 млн. тона зърно, чиято стойност се изчислява на 10 млрд. долара. Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди време, че с тези пари страната ще може да покрие бюджетния си дефицит за два месеца и да не разчита на финансовата подкрепа на международните институции.

Темата беше разисквана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. По време на реч на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по повод блокирания износ на зърно от Украйна, руският представител Василий Небензя напусна залата. Мишел коментира, че причината за това действие е нежеланието на Русия да чуе истината. Председателят на Европейския съвет беше в Одеса на 9 май и коментира, че е видял с очите си какво се случва на пристанището.

Позицията на Русия е, че Украйна и Западът сами блокират износа на зърно и обвиняват за това Москва. В същото време руските власти коментират, че са готови да дадат хуманитарен коридор за търговските кораби на Украйна, но ако в същото време поискаха премахването на санкциите срещу руския износ.

Шарл Мишел коментира пред Съвета за сигурност, че ЕС не е наложил никакви санкции срещу аграрния сектор на Русия и страната може да изнася съвсем спокойно своята продукция към трети страни.

Междувременно CNN съобщи за разрушаването на втория по значение зърнен терминал в Украйна - в Николаев, от руските военни. Това противоречи на всички заявления, направени от руските власти и от президента Владимир Путин, коментира Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Володимир Зеленски коментира по време на пресконференция късно снощи (6 юни), че знае за разговори между Русия и Турция за гарантиране на износа на селскостопански стоки от Украйна, но беше скептичен, че тази схема ще има успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 5
serafima
преди 1 година
Чета коментарите тук и се сещам за една шеговита народна песен "Бедни духом, майко, ме заобикалят". Емоции, внушения, липса на база в познанията (бекграунд). Самоцелни обиди към едни и НИКАКВА КРИТИКА към зелените палячовци, на които НЕкомунистическа Унгария им даде знак. Не ми се занимава с това ниво. Продължавайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Олелеее- вижте част от руската народопсихология- ''....Там колегите му го подозират за шпионин, тъй като той владее, освен родния си руски език, и английски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от Евронюз, че е шпионин, защото просто не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването....'' https://***.bg/***/sviat/rusiia-obiavi-za-dyrzhavno-izdirvane-populiarniia-pisatel-dmitrij-gluhovski-2313070 Нямам думи- значи, дори и 1 гений да се роди в русия, то той е длъжен да работи за тяхното разузнаване- няма право да знае 5 езика на 23 годишна възраст, защото например просто се е родил полиглот, и да работи не в разузнаването, а в частна фирма или да кандидатства за позиция в ЦЕРН или в друга международна научна организация или фирма;0 Хахахаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
Твърдението, че Русия и Украйна са като България и Македония е изключително несериозно и показва изключително сериозен дефицит на знания за историята на двете държави, респективно нации. И тук дебатирането ни приключва. Научи историята и ще говорим. Апропо, по отношение разрухата в редица държави, където са били американци ще кажа известната българска приказка "Господ дава, но в кошара не вкарва" - например, четирите държави с най-много военни от САЩ на своята територия са и четири от най-успешните в света, както следва: Япония, Южна Корея, Германия и Италия. А и между другото, генерала 6 прякор "Касапинът от Алепо" е руски, а не американски - генерал Дворников.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Ето кой разпали войната и как очакваше да го посрещнат: " У меня возникает страшный вопрос: как Владимир Путин русский человек и выходец из русского крестьянства воспринимает доклады военных о гибели русских людей? Ведь он православный человек и должен осознавать самоценность каждой человеческой жизни! Путин, наверное, потому и поверил, что нашу армию украинцы будут встречать с цветами, что этой верой вытеснял из сознания тяжелые мысли о возможных потерях. Мне кажется, нет более страшной судьбы, чем судьба русского правителя, начавшего войну. Неужели самодержца не мучает мысль о том, что он лишил во время войны жизни таких же людей, как он?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Даже руснаците знаят за какво става дума, путин създаде украинска нация : " У меня складывается ощущение, что люди, которые формулируют внешнюю политику в отношении Украины, не имеют ни малейшего представления о ее истории, ее проблемах. В результате спецоперации произошло то, чего никто не мог ожидать: не только усилилась украинскость этнических украинцев, возникла украинская политическая нация, которая на основе противостояния России объединила украиноговорящую Украину с русскоговорящей. И это я наблюдаю на перемене настроений в моей родной и все еще русской Одессе."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
И така- дотук ти не ми даде никакви обективни отговори, опиращи се на юридически факти, а само някакво мъгляво лично твое СУБЕКТИВНО мнение в качеството ти на гражданин- независимо руски, български, американски или извънземен. Е- тогава за какви ''факти'' изобщо пишеш и какви факти представяш, след като думата факт означава и в българската, и в руската, и в украинската правна доктрина нещо, което вече се е случило в обективната действителност. Ти нахвърляш твърдения, които умишлено грешно приравняваш на факти, а между двете неща разликата е колосална;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
И последен въпрос- НАТО някога поискало ли е след 1992 г. от одкб то да НЕ СЕ РАЗШИРЯВА., поискало ли е от одкб то да НЕ приема нови членове, независимо от кои континенти- НЕ. А тогава защо руснаците се правите, че одкб не съществува и защо се правите, че НАТО е нарушило някаква си устна договорка с русия да не се разширявало с нови държави, а...Жалки сте и сте НЕУКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''...А Украйна като суверенна държава дали сама решава или всичко се диктува, в моменти от Русия в последните десетилетия от САЩ. ...'' Виж сега, въпросът за държавния суверенитет на една държава се изучава професионално НЕ в руската или другите военни академии, а САМО в специалността ''право'' в юридическите факултети и на България, и на русия, и на сащ. Така, че- отново има изключително голяма доза пристрастност в коментарите ти. Само на руснаците сащ са им '' чрево адово''- никой българин, който няма роднини в сащ, не се интересува от сащ, по никакъв повод. Така, че- изобщо не ме интересува какво мислят руснаците за сащ, като каква възприемат тази държава, защото сащ са ми БЕЗРАЗЛИЧНИ. ''...Малките държави по света нямат суверенитет в истинския смисъл на думата...'' Хайде, пак руски лакърдии...Искаш да кажеш, че ваш пут000лер може да си хареса да нападне и БЪЛГАРИЯ, ако поиска, нали- да, АМА НЕ МОЖЕ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НАТО, А УКРАЙНА НЕ Е ЧЛЕН НА НАТО и от ламтежите на лУдия руски болен дядка ни пази ТОЧНО ЧЛЕНСТВТОО НИ В НАТО и по-специално- клаузата за колективна защита- чл.5 от Договора за НАТО. А ти що не измъцкаш нещичко за руското нато- одкб, в чийто Устав и в чийто Договор руснаците са водеща сила, но сте КРАЛИ ЯВНО И ДОСЛОВНО текста на чл.5 от Договора за НАТО, а;0 В окото ми да плува корабче;0 Ето- запознай се с двата писмени многостранни договора- 1. https://odkb-csto.org/documents/documents/dogovor_o_kollektivnoy_bezopasnosti/#loaded ДОГОВОР О КОЛЛЕКТИВНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ от 15 мая 1992 года Я да видим тук какво точно пише- Статья 4Если одно из государств участников подвергнется агрессии (вооруженному нападению, угрожающему безопасности, стабильности, территориальной целостности и суверенитету), то это будет рассматриваться государствами участниками как агрессия (вооруженное нападение, угрожающее безопасности, стабильности, территориальной целостности и суверенитету) на все государства участники настоящего Договора.В случае совершения агрессии (вооруженного нападения, угрожающего безопасности, стабильности, территориальной целостности и суверенитету) на любое из государств участников все остальные государства участники по просьбе этого государства участника незамедлительно предоставят ему необходимую помощь, включая военную, а также окажут поддержку находящимися в их распоряжении средствами в порядке осуществления права на коллективную оборону в соответствии со статьей 51 Устава ООН.О мерах, принятых на основании настоящей статьи, государства участники незамедлительно известят Совет Безопасности Организации Объединенных Наций. При осуществлении этих мер государства участники будут придерживаться соответствующих положений Устава ООН.(статья в редакции Протокола о внесении изменений в Договор о коллективной безопасности от 15 мая 1992 года, подписанного 10 декабря 2010 года) ;0 Тъй, тъй- я да видим какво точно пише в чл.5 от Северноатлантическия договор, създаден през... 1949 г.- Северноатлантически договор Ратифициран със закон, приет от 39-oто НС на 18.03.2004 г. - ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г. Издаден от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г., в сила от 29.03.2004 г. Вашингтон, 4 април 1949 г.Член 5Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност. ;0 Да ти кажа, откривам над 99 процента еднаквост в съдържанието между чл.4 от договора за одкб и чл.5 от договора за НАТО, обаче.... договора за нато, ведно с чл.5 е създаден през...1949 г., а договора за одкб е създаден... 1992 г.- Е, кой от кого е крал съдържание- май твоите руснаци от американците, а;0 А сега кажи, че лъжа;0 Ето ти и Устава на одкб- https://odkb-csto.org/documents/documents/ustav_organizatsii_dogovora_o_kollektivnoy_bezopasnosti_/#loaded УСТАВОрганизации Договора о коллективной безопасности от 7 октября 2002 года Я да видим какво точно пише в неговия чл.19 - Глава VIЧленствоСтатья 19Членом Организации может стать любое государство, которое разделяет ее цели и принципы и готово принять на себя обязательства, содержащиеся в настоящем Уставе и других действующих в рамках Организации международных договорах и решениях.. Опааа- значи- одкб СЪЩО ИСКА ДА СЕ РАЗШИРЯВА, ДА ПРИЕМА НОВИ ЧЛЕНОВЕ В СЪЮЗА СИ, но ОТКАЗВА същото на НАТО;D Вие за какви ни имате-- ако русия априори не уважава държавният суверените на останалите държави- субекти на международното право, ЗАЩО ИМ ДАВА ТОЛКОВА ПРАВА В КАЧЕСТВОТО ИМ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ и иска да ги прикотва в своя си военен съюз- одкб, а;0 Толкова сте ми смешни, че няма повече накъде;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
SnaGi
преди 1 година
А Украйна като суверенна държава дали сама решава или всичко се диктува, в моменти от Русия в последните десетилетия от САЩ. Това са суверенните държави и малките деца не го вярват. Има геополитика и влияния. Малките държави по света нямат суверенитет в истинския смисъл на думата. Твърдението, че целия свят я мрази, доста не вярно. Може да прочетеш, какви са настроенията в Индия и Китай, което е половината земно население. Скоро имаше репортаж за войната в Украйна и настроенията на хората по форумите и не бяха про американски. Голямата част от хората виждат каква е истината и как се разпалват войни по света за власт, пари и ресурси, но има юристи дето говорят за суверенитет и вярват в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
SnaGi
преди 1 година
А Украйна като суверенна държава дали сама решава или всичко се диктува, в моменти от Русия в последните десетилетия от САЩ. Това са суверенните държави и малките деца не го вярват. Има геополитика и влияния. Малките държави по света нямат суверенитет в истинския смисъл на думата. Твърдението, че целия свят я мрази, доста не вярно. Може да прочетеш, какви са настроенията в Индия и Китай, което е половината земно население. Скоро имаше репортаж за войната в Украйна и настроенията на хората по форумите и не бяха про американски. Голямата част от хората виждат каква е истината и как се разпалват войни по света за власт, пари и ресурси, но има юристи дето говорят за суверенитет и вярват в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още