IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изтласка руския флот далеч от крайбрежието си

Киев, с подкрепата на Запада, ще опита да отслаби блокадата на черноморските си пристанища и да изнесе селскостопанската си продукция

11:16 | 07.06.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украинските Военноморски сили са изтласкали руския флот на около 100 километра от бреговете си, което ще облекчи блокадата на пристанищата, пише в дневната си сводка Института за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на данни от украинските военни и разузнаването на Великобритания.

Според тях Русия в момента разчита повече на бреговите системи "Бал" и "Бастион", разположени в окупираните Херсон и Крим, отколкото на системите на военните кораби. Руските военни подсилват своите позиции и на Змийския остров, а украинското Министерство на отбраната съобщи за разполагането на допълнителни ракети С-300 в Крим.

Това означава, че Русия променя тактиката си в Черно море и ще разчита на бреговата охрана, отбелязва ISW. Това е резултат от доставката на противокорабните ракети, които Украйна получи от Великобритания, Дания и други държави. По този начин Киев, с подкрепата на Запада, вероятно ще отслаби блокадата по пристанищата и ще може да опита да изнесе част от своята селскостопанска продукция.

По данни на украинските Военноморски сили в Черно море се намират около 30 кораба и подводници, които блокират гражданското корабоплаване.

В последните седмици блокираният износ на зърно от Украйна привлича вниманието на световната общност. Опасенията са, че недостигът на храни в Африка и Близкия изток ще предизвика сериозна политическа нестабилност в тези региони и нови бежански вълни към Европа.

По данни на украинските власти в силозите на страната в момента се съхраняват над 20 млн. тона зърно, чиято стойност се изчислява на 10 млрд. долара. Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди време, че с тези пари страната ще може да покрие бюджетния си дефицит за два месеца и да не разчита на финансовата подкрепа на международните институции.

Темата беше разисквана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. По време на реч на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по повод блокирания износ на зърно от Украйна, руският представител Василий Небензя напусна залата. Мишел коментира, че причината за това действие е нежеланието на Русия да чуе истината. Председателят на Европейския съвет беше в Одеса на 9 май и коментира, че е видял с очите си какво се случва на пристанището.

Позицията на Русия е, че Украйна и Западът сами блокират износа на зърно и обвиняват за това Москва. В същото време руските власти коментират, че са готови да дадат хуманитарен коридор за търговските кораби на Украйна, но ако в същото време поискаха премахването на санкциите срещу руския износ.

Шарл Мишел коментира пред Съвета за сигурност, че ЕС не е наложил никакви санкции срещу аграрния сектор на Русия и страната може да изнася съвсем спокойно своята продукция към трети страни.

Междувременно CNN съобщи за разрушаването на втория по значение зърнен терминал в Украйна - в Николаев, от руските военни. Това противоречи на всички заявления, направени от руските власти и от президента Владимир Путин, коментира Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Володимир Зеленски коментира по време на пресконференция късно снощи (6 юни), че знае за разговори между Русия и Турция за гарантиране на износа на селскостопански стоки от Украйна, но беше скептичен, че тази схема ще има успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Става въпрос за тези украински мъже, които въпреки превъзходството на руските циклопи в артилерията 20 : 1, в танковете 10 : 1 и в авиацията 30 : 1 удържат своите позиции. А това какво ти нашепва на ушенце кремълският шизофреник, няма никалво значение. Украинците се държат достойно, за разлика от руснаците. русия е болният човек на Европа и смрадта от гниещата и нация се разнася из целият континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Руските военни подсилват своите позиции и на Змийския остров? Тоя където брутално избиха героичните защитници, които после не се оказа че не избиха? Тоя, където украинските сили героично размазаха и унищожиха руските окупатори, а после се оказа че не не унищожили, ами ги размазали? Абее не е лесно съ съчиненията. Призракът на Киев последно 50 или 70 руски самолета свали... В компютърната игра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''... Тази война засяга негативно всички европейци....' И затова- според теб, европейците сме ДЛЪЖНИ ДА КЛЕКНЕМ НА ЕДИН АГРЕСОР,а... Успешно прокарваш руската линия за несъпротива и предаване пред един луд нацист, започнал и водещ руска агресивна война в Европа и срещу Европа в 21 век. Е- аз съм етническа българка, с над 250 годишно българско етническо родословно дърво и от двата ми рода и мисля различно- аз НЕ страдам от Стокхолмския синдром, не се предавам пред всеки, който приложи принуда върху мен директно или косвено, НЕ клякам на изоскванията на всеки луд чужденец- диктатор и НЕ МЕ Е ЕНЯ за неговите геостратегически интереси. Това е така, защото имам гръбнак- т.е. изграден характер, който не ми позволява да го наведа- ако ме разбираш...Така, че- както има ***, независимо мъже или жени, с нестабилният характер, който ти се пробваш да внушаваш, така има и хора като мен, които НЕ ОТСТЪПВАМЕ пред престъпниците- неслучайно аз съм адвокат, а ти не си. Въпросът тук е на цивилизационна плоскост, а и айкюто ми е 148, а не 100 - като на лицата като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
Сериозно ли пишеш тези неща или си се регистрирал през януари, за да правиш проруска пропаганда? Ако мислиш по начина по който пишеш си шмаатка. По твоята русофилска логика Хитлер няма вина за нищо. Други подготвиха войната, той по случайност се оказа в центъра на събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
Под коментара ти личи, че изобщо не разбираш от геополитика и си много, ама много далеч от истината. Нито съм руснак, нито оправдавам войната като средство за постигане на цели. Тази война засяга негативно всички европейци. След тази война Европа ще е много по слаба икономически. Това, което се случва в Украйна е ужасно, както за украинците така и за руснаците. Трябва да си зададеш въпроса защо се стигна до тази война. Отговора не е със сигурност в глупостите, които си написал. Тази война не започна февруари месец, тази война се подготвяше поне 15г и за твоя изненада не от руснаците. Ако се върнем пак в началото на твоя пост "Не мога да разбера..." Ами няма да можеш, с оглед на разсъжденията, които показват не особено високо ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
юрист
преди 1 година
Не мога да разбера изобщо онези, които оправдават руската агресивна война в Украйна и не са руснаци или с родител- руснак...Не виждате ли какво всъщност се случва- за да се задържи на власт, един руски дядка на 70 години, с поставена онкологична диагноза, който вижда и усеща приближаващият край на живота си, започна агресивна война в Европа. Неговата цел е- аз умирАм, но ще завлека цяла Европа с мен в гроба, щото не съм кой да е и никой друг няма право да живее след мен...Ако това не са болните предсмъртни сънища на един луд диктатор с уклон към нацистката идеология, не знам какво друго са, освен злоба и ненавистна омраза към всяко живо човешко същество в Европа, което не е на 70 години, което е здраво или поне не страда от онкологично заболяване и не му предстои екзитус леталис...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още