IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изтласка руския флот далеч от крайбрежието си

Киев, с подкрепата на Запада, ще опита да отслаби блокадата на черноморските си пристанища и да изнесе селскостопанската си продукция

11:16 | 07.06.22 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украинските Военноморски сили са изтласкали руския флот на около 100 километра от бреговете си, което ще облекчи блокадата на пристанищата, пише в дневната си сводка Института за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на данни от украинските военни и разузнаването на Великобритания.

Според тях Русия в момента разчита повече на бреговите системи "Бал" и "Бастион", разположени в окупираните Херсон и Крим, отколкото на системите на военните кораби. Руските военни подсилват своите позиции и на Змийския остров, а украинското Министерство на отбраната съобщи за разполагането на допълнителни ракети С-300 в Крим.

Това означава, че Русия променя тактиката си в Черно море и ще разчита на бреговата охрана, отбелязва ISW. Това е резултат от доставката на противокорабните ракети, които Украйна получи от Великобритания, Дания и други държави. По този начин Киев, с подкрепата на Запада, вероятно ще отслаби блокадата по пристанищата и ще може да опита да изнесе част от своята селскостопанска продукция.

По данни на украинските Военноморски сили в Черно море се намират около 30 кораба и подводници, които блокират гражданското корабоплаване.

В последните седмици блокираният износ на зърно от Украйна привлича вниманието на световната общност. Опасенията са, че недостигът на храни в Африка и Близкия изток ще предизвика сериозна политическа нестабилност в тези региони и нови бежански вълни към Европа.

По данни на украинските власти в силозите на страната в момента се съхраняват над 20 млн. тона зърно, чиято стойност се изчислява на 10 млрд. долара. Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди време, че с тези пари страната ще може да покрие бюджетния си дефицит за два месеца и да не разчита на финансовата подкрепа на международните институции.

Темата беше разисквана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. По време на реч на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по повод блокирания износ на зърно от Украйна, руският представител Василий Небензя напусна залата. Мишел коментира, че причината за това действие е нежеланието на Русия да чуе истината. Председателят на Европейския съвет беше в Одеса на 9 май и коментира, че е видял с очите си какво се случва на пристанището.

Позицията на Русия е, че Украйна и Западът сами блокират износа на зърно и обвиняват за това Москва. В същото време руските власти коментират, че са готови да дадат хуманитарен коридор за търговските кораби на Украйна, но ако в същото време поискаха премахването на санкциите срещу руския износ.

Шарл Мишел коментира пред Съвета за сигурност, че ЕС не е наложил никакви санкции срещу аграрния сектор на Русия и страната може да изнася съвсем спокойно своята продукция към трети страни.

Междувременно CNN съобщи за разрушаването на втория по значение зърнен терминал в Украйна - в Николаев, от руските военни. Това противоречи на всички заявления, направени от руските власти и от президента Владимир Путин, коментира Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Володимир Зеленски коментира по време на пресконференция късно снощи (6 юни), че знае за разговори между Русия и Турция за гарантиране на износа на селскостопански стоки от Украйна, но беше скептичен, че тази схема ще има успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Ще ти кажа и още нещо- в САК има колеги, които не ползват като мен само български и руски юридически езици, а ползват и английски и немски юридически езици. Та- на краставичар краставици не продавай, защото ще разоблича всеки опит на руската ви пропаганда на поне 3 езика, чрез сревнителноправен анализ на конкретния обем юридическа материя и нормативни актове на националните законодателства на поне три отделни държави. Мога да го направя без проблем, защото не съм домакиня, а български адвокат- знаещ и можещ да направи професионално сложни за неюристите неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
3. ''...Множествата НПО насаждащи омраза към Русия...'' А- това е смешно- сега В ЦЯЛА ЕВРОПА, АФРИКА И АЗИЯ ВИ МРАЗЯТ- далеч не само в Украйна;0 Я познай точно на мен как някой може да ми ''насажда омраза'', при положение, че аз съм този вид професионалист, който може да направи систематично тълкуване на правните норми на двустранния писмен украинско руски договор и да волеизяви правното си професионално становище обективно, опирайки се само върху съдържанието на самият договор, и то- автентичното му съдържание..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''.... Разширяването на НАТО в Европа и политиката на Украина до 2014 за влизане в НАТО....'' Украйна е суверенна европейска държава, чийто ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ бе признат от над 192 държави в света, включително и русия. Украйна НЕ Е руски федерален субект в състава на рф, а ОТДЕЛНА от русия суверенна държава. Поради тази причина русия НЯМА право да й се бърка във вътрешнополитическите решения- точно както е положението и с България. 2 ''...Военната ваза в Севастопол и почти успешния опит за прекратяване на дългосрочния наем на руския флот и настаняването на кораби на НАТО. ...'' Понеже действително съм български адвокат, ето ти договора и виж ОТ КОГО е прекратен- ОТ РУСИЯ- https://docs.cntd.ru/document/901737969 СОГЛАШЕНИЕ между Российской Федерацией и Украиной о статусе и условиях пребывания Черноморского флота Российской Федерации на территории Украины____________________________________________________________________Прекратило действие -Официальное сообщение МИД России от 24 апреля 2014 года________________________________________________________________________________________________________________________________________Настоящий документ прекращает действие - Федеральный закон от 2 апреля 2014 года N 38-ФЗ Я да видим какво пише в него в чл. 6 ал.1 и ал.4- Статья 6 1. Воинские формирования осуществляют свою деятельность в местах дислокации в соответствии с законодательством Российской Федерации, УВАЖАЮТ СУВЕРЕНИТЕТ Украины, СОБЛЮДАЕТ ЕЕ ЗАКОНОДАТЕЛьСТВО и НЕ ДОПУСКАЮТ вмешательства во внутренние дела Украины. 4. Взаимоотношения лиц, входящих в состав воинских формирований, и членов их семей с юридическими и физическими лицами Украины вне мест дислокации регулируются соответствующими договорами Сторон И ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВОМ Украины. Та- когато руските ''зелени човечета'' незаконно анексираха и незаконно окупираха Крим и после самият путин призна, че това са руски военни без опознавателни знаци , ДИСЛОЦИРАНИ В РУСКАТА БАЗА В СЕВАСТОПОЛ, русия наруши ли точно чл.6 ал.1 и ал.4 от горецитирания договор, а- НАРУШИ ГИ. Какво повече можеш да ми кажеш ти- неюриста и руският тр000л в това отношение, което аз в качеството си на български и ЕС адвокат, който е компетентен и по въпросите на международното публично право и договорното право, да не го знам, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
SnaGi
преди 1 година
Фактите са, "Мирният" съюз НАТО и свалянето на неудобни правителства. Това го виждаме не само в Украина, но и на всякъде по света. Разширяването на НАТО в Европа и политиката на Украина до 2014 за влизане в НАТО. Военната ваза в Севастопол и почти успешния опит за прекратяване на дългосрочния наем на руския флот и настаняването на кораби на НАТО. Прочистването на рускоезичното население и забраната на руския език по насилствен начин. Множествата НПО насаждащи омраза към Русия, въпреки, че Русия и Украина са като БГ и Македония. Това са само част от нещата. Последните 8г, вече всички знаем сериозното военизирани на Украйна и настаняването на западни инструктори и доставката на западни оръжие още преди началото на войната. Имам и 2ма сирийци познати и един бивш колега Иракчанин, всичките образовани хора с визия. Всички бягащи от войната и разрухата оставена в техните държави след идването на познатата "демокрацията" по американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Не, тролейчо - нито един руснак не е умрял при специалната операция :-) спи спокойно... даже може да се запишеш доброволец крепостен селянин и да участваш и ти ... няма страшно, ордата до момент е унищожила като орехи всичко на украинците - просто от кумова срама не са на границата с Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Министър на веселбата. Написах го защото преди това просто бях отбелязал първото което ми хрумна и се оказа, че много хора повярваха на шегата. Реших да премина в другата крайност, за да проверя този път колко ще повярват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
От махленски раздумки не ни остава време да се акцентираме върху същественото. Преди време попитах госпожа Херо Мустафа САЩ наистина ли подкрепят Украйна. В донбас превъзходството на русия във всеки вид военна техника е от 10 : 1 до 30 : 1. Решението са доставката на РСЗО M 142 HIMARS ще доведе до някакъв паритет. Украинците мислеха така, докато не разбраха количествата предвидени за доставка - 4 броя, за фронт около 1000 километра. САЩ предадоха 90 155 мм артерилийски установки, а малка Белгия доставя 64 броя. САЩ не доставят ПВО системи с обсег от 8 км, а Испания предложи свои с 25 км обхват. Въпреки всичките декларации, прозира намерението на САЩ да не допусне победа над русия, а оттам и неконтролиран разпад на тази страна. Времето на руската империя изтече и нищо не може да спре разрухата и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
Стоян Петров, регистриран на 26 Октомври 2012 г., министър - министър на какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
cherney
преди 1 година
През 2013г. в Украйна нямаше нито едно оръжие, произведено в НАТО, а Украйна се разоръжаваше, продавайки оръжие в Африка. В Източна Европа нямаше нито едно военно съединение на НАТО, а в Швеция и Финландия никой не поставяше въпроса за членство в Алианса. Доколкото Литва, Латвия и Естония нямат военно-въздушни сили, четири самолета на съюзниците им от НАТО осъществяваха охрана на въздушното им пространство. При наличие на тези факти, какви аргументи имаш в подкрепа на твърдението, че войната в Украйна е подготвяна от 15г., при това не от руснаците? Моля, дай някакви факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Ааа като се разсмърдят измислиците и съчиненията, казваме че те са без значение... хехе. А к'ъв писател си, Виктор Юго направо. На какво си министър, че не излиза в гугълъ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още