IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за износа на зърно е налице, но преобладава недоверието

Около една трета от годишния износ ще се осъществява само през три пристанища: Одеса, Черноморск и пристанището Пивдени на изток

12:44 | 30.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Щети в размер на 4 млрд. долара

Независимо от всичко това би спестило на земеделските стопани, независимо дали става дума за малки стопанства от сто хектара или за земеделски стопанства с площ от 600 000 хектара, провалена реколта и разруха, ако доходите за следващата сеитба бъдат получени. При това дори ако само за половината от 23,4 милиона тона блокирано зърно могат да бъдат изнесени през Черно море, казва аграрният икономист. Във всеки случай маршрутът ще бъде по-бърз и по-евтин, отколкото през ръкавите на река Дунав до Румъния или през сухопътните коридори на ЕС до други пристанища. Ако всичко върви „по план и ефикасно", до декември може да бъдат реализирани приходи от 1 млрд. долара на месец, потвърждава Богоно прогнозите на правителството в Киев. Това е и предвоенното ниво. А заплахата от загуба на десет процента от брутния вътрешен продукт (БВП) от селското стопанство ще бъде поне частично предотвратена.

Според изчисленията на KES селското стопанство е пострадало неимоверно много от войната: До началото на юни Богонос и колегата ѝ Роман Майтер са регистрирали непосредствени щети за 4 млрд. долара, включително унищожени машини, производствени мощности, добитък, зърно и земеделска земя. Освен това са били нанесени икономически загуби, главно поради повишените производствени разходи и драстично по-ниските вътрешни цени на продуктите, но също и поради загуба на обработваема земя или на добиви от животновъдството и птицевъдството. Като се прибавят и усложненията в логистиката, общите загуби възлизат на 23 млрд. долара.

Изчислението на щетите ще бъде актуализирано в средата на август. Защото с всеки хектар, който руските сили завладяват, се добавя нова "изгорена земя". Според съобщения във френските медии окупаторите умишлено подпалват зърнени полета. Предполага се, че жътвата в страната ще започне след две седмици. Според експертите на KES и правителството проблемите със складирането на пшеница, ечемик и царевица от новия сезон вероятно ще могат да бъдат решени, ако постепенно се отворят коридорите за износ и земеделските стопани използват т. нар. Ag-Bags от пластмаса за временно складиране, както препоръчва министърът на земеделието.

В същото време в анализ на Carnegie Endowments for International Peace се подчертава, че Русия няма да провали с военни атаки сделката без необходимост. Това е така, защото Москва също отстоява своите интереси. „Облекчаването на санкциите с цел улесняване на руския износ на селскостопанска продукция не беше официална част от споразумението", се казва в анализа, „но то беше успешно договорено паралелно със САЩ и ЕС." През 2021 г. Русия е спечелила около 11 млрд. долара от износ на зърно и се стреми да се възползва в голяма степен от повишените цени на световния пазар.

HHLA може да възобнови дейността си в Одеса в краткосрочен план

Износът не беше спрян и не беше подложен на бойкот, наложен от Вашингтон и Брюксел. Но бе затруднен и възпрепятстван от санкциите срещу банките и платежните канали или от увеличените логистични разходи. Същото се отнася и за износа на торове, които, както и зърното, са станали дефицитна стока и са значително по-скъпи. Всичко това е в ущърб най-вече на развиващите се и бързоразвиващите се страни с висок дял на вноса и голяма бедност.

„Има много причини, поради които Кремъл иска да запази приходите от износа на най-големите руски земеделски стопанства", казва Александра Прокопенко от Carnegie. Министърът на земеделието е син на ръководителя на Съвета за сигурност, казва тя, а вторият по големина търговец на зърно Demetra Holding е частична собственост на Marathon Group, собственост на зетя на външния министър Сергей Лавров. Друг холдинг е собственост на бивш министър на земеделието. Освен това ще бъдат освободени някои замразени активи, за да може Русия да внася крайно необходими семена, висококачествени торове и пестициди, както и млади животни за птицевъдство и свиневъдство.

Хамбургският HHLA, който обработва насипни товари, както и най-големият контейнерен терминал, също може да възобнови дейността си в Одеса в краткосрочен план. Компанията се подготвяла за евентуална обработка на транспорт на зърно по море и води разговори с износителите и властите. Все още обаче не е ясно кога кои кораби ще бъдат на разположение за транспортиране и каква инфраструктура ще е необходима на терминалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Въпреки санкциите редица британски кораби участват в транспортирането на руски петрол, пише The Independent.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
че как да вярваш на мордорците... те традиционно не изпълняват подписаните договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още