IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестът с износа на украинско зърно продължава

Украинският президент призовава за повече оръжия, за да се преодолее руското превъзходство в Донбас

07:11 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Корабът&nbsp;Razoni. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ERDEM SAHIN</em></p>

 Корабът Razoni. Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

След като пристига в Истанбул тази сряда, първият от началото на руската агресивна война товарен кораб, натоварен с украинско зърно, ще бъде проверен, преди да продължи пътуването си към Ливан. Украинският президент Володимир Зеленски се надява, че първият износ на зърно ще бъде последван от други: „Целта ни е да има регулярност."

По данни на киевските военни във вторник вечерта руски самолети са изстреляли осем ракети по Украйна над Каспийско море. Седем от тях са били прихванати, казват те. Едината от тях обаче удря военна инсталация на границата с натовската държава Полша. За Украйна сряда е 161-ият ден от отбранителната ѝ борба срещу руската инвазия.

Първият украински износ на зърно ще бъде инспектиран

Във вторник вечерта корабът Razoni, натоварен с около 26 000 тона царевица от Украйна, е влязъл от Черно море в пролива Босфор, който минава през Истанбул. Товарният кораб хвърли котва там малко след 21:00 ч. местно време. В понеделник това стана първият кораб, който напусна украинското пристанище Одеса от началото на войната. Според турското министерство на отбраната представители на Украйна, Русия, Турция и ООН ще се качат на кораба в сряда сутринта, за да извършат инспекцията.

На 22 юли враждуващите страни Украйна и Русия подписаха поотделно споразумение с Турция с посредничеството на ООН, което позволява износ на зърно от Украйна от три пристанища. В координационния център в Истанбул работят представители на четирите страни. Проверките имат за цел да гарантират, наред с други неща, че корабите не пренасят оръжие.

Дестинацията на Razoni, който плава под флага на западноафриканската държава Сиера Леоне, е пристанище Триполи. Доставките от Украйна имат за цел да направят милиони тонове зърно отново достъпни за световния пазар. Украинското селско стопанство трябва да печели достатъчно от износа, за да може да осигури сеитбата през следващата пролет, каза Зеленски.

Зеленски: Бойните полета в Донбас са "просто ад"

Украинската армия се нуждае от повече оръжия, за да пребори руското превъзходство в Донбас, заяви Зеленски във видеообръщението си. Той благодари на САЩ за предоставянето на повече военна помощ. Особено с многобройните ракетни установки Himars армията му може да нанесе поражения на нападателите, каза той. Министърът на отбраната Олексий Ресников потвърди във вторник пристигането на още четири единици Himars от САЩ, както и на германски реактивни системи за залпов огън Mars.

„Всъщност все още не можем да прекъснем напълно предимството на руската армия по отношение на артилерията и живата сила", каза обаче Зеленски. Той добави, че това се усеща в боевете около Авдийвка, Писки и други места. „Това там е просто ад“.

В Западна Украйна, на границата с Полша, във вторник вечерта руска ракета порази военен обект в Червоноградска област, съобщи администрацията на Лвовска област. Експлозии бяха съобщени и от град Николаев в Южна Украйна.


Русия: Ядрената война не може да бъде спечелена

Във връзка с войната в Украйна Русия отново подчерта, че ядрените сили трябва да се държат „сдържано и отговорно". „Руската федерация е твърдо убедена, че ядрената война е непечеливша. И никога не бива да се воюва с ядрени оръжия", заяви Игор Вишневецки, заместник-ръководител на отдела за контрол на въоръженията на руското външно министерство, във вторник на Конференцията на ООН за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) в Ню Йорк.

Украйна обвинява Германия, че блокира финансовата помощ

Заради продължаващата вече месеци война Украйна е зависима от чуждестранната финансова помощ. Сега ръководството в Киев обвини Германия, че блокира отпускането на помощта от ЕС. „Очакваме осем милиарда евро. За съжаление, някои държави от ЕС, включително Германия, блокират разглеждането на този въпрос", заяви заместник-ръководителят на президентската канцелария Игор Шовка, цитиран от местни медии.

От обещаната през май макрофинансова помощ в размер на 9 млрд. евро Киев вече е получил 1 млрд. евро, каза Шовка. Според Европейската комисия за неизплатената сума може да са необходими гаранции от държавите членки, тъй като осигуряването ѝ чрез бюджета на ЕС не е възможно поради липса на средства. Говорител на Федералното министерство на финансите отхвърли това изявление, като заяви, че федералното правителство не възпрепятства отпускането на помощ за Украйна.

Комисар на ЕС: украинците получават защита толкова често, колкото е необходимо

Комисарят на ЕС по вътрешните работи Илва Йохансон обеща на бежанците от Украйна, които желаят да се върнат в Украйна, че ще могат да се върнат след това в ЕС по всяко време на войната. „Добре дошли сте отново в ЕС по всяко време", заяви шведският политик във вторник по време на посещение в Киев. Малко след началото на войната в Украйна в началото на март 27-те държави от ЕС решиха бързо и без бюрократични формалности да предоставят защита на всички украинци. Те могат да се движат и работят свободно в ЕС. По данни на Агенцията на ООН за бежанците повече от 3,7 милиона украинци вече са подали молба за този статут. Общо над 6 млн. души са избягали от Украйна в други европейски страни. Много от тях обаче вече са се завърнали у дома.

Бившата спортна гимнастичка Кабаева в списъка със санкции на САЩ

Заради руската агресивна война срещу Украйна правителството на САЩ налага нови санкции срещу олигарси, близки до Кремъл. Бившата гимнастичка Алина Кабаева също беше включена в списъка със санкции. Олимпийската шампионка от 2004 г. понастоящем ръководи голямата руска медийна компания NMG. ЕС смята, че тя е „тясно свързана" с президента Владимир Путин. В таблоидната преса се говори за връзка между двамата. В списъка попадат и трима украинци, които работят за руската окупация.

Ето какво ще е важно днес

Министърът на външните работи Сергей Лавров започва пътуване до Мианмар в Югоизточна Азия в сряда. Заради войната Русия е изолирана от повечето западни страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още