IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия тръгнаха нагоре след погрома от предишните дни

Водещият японски индекс Nikkei 225 се повиши за първи път през последните пет сесии

12:09 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Мъж пред електронно табло в Токио, показващо измененията на индексите по целия свят. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Мъж пред електронно табло в Токио, показващо измененията на индексите по целия свят. Снимка: Ройтерс

Водещите борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион тръгнаха нагоре и преминаха на положителна територия в днешната сесия след погрома от предишните два дни.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с повече от 5%, възстановявайки се от двудневната си загуба от началото на седмицата, която му донесе най-тежкия спад от 1987 г. досега, предава Bloomberg.

Японската йена обаче се понижи срещу щатския долар на фона на продължаващите усилия на властите в Япония да овладеят по-нататъшни аварии в атомната централа във Фукушима.

Nikkei 225 се повиши с 5,7% до 9 093,72 пункта в днешната сесия, след като вчера пазарната оценка на акциите в неговия състав падна до най-ниските си нива за последните 28 месеца.

Рисковите премии по японските правителствени и корпоративни облигации се понижиха днес за първи път от земетресението на 11 март. Възстановяването на борсовия оптимизъм вдигна и цените на металите, включително мед и никел.

Цената на петрола също се повиши, след като вчера падна силно с 4% до най-ниското си ниво от края на февруари насам.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива борсите в десет азиатски страни, плюс тези в Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 3% до 128,68 днес, прекъсвайки загубите си от предишните четири дни.

Силно се повиши водещият индекс на борсата в Сеул Kospi, който добави 1,8% до 1 957,97 пункта. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,1% до 22 700,9 пункта, а широкият китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 1,2% до 2 930,80 пункта.

Икономическите данни за Китай от днес показаха, че индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката на икономиката, е нараснал с 0,3% на месечна база през февруари. Това успокои тревогите за внезапно забавяне на растежа на китайската икономика, след като през януари стойността на индекса се понижи с 0,5 на сто.

Индексът на водещите индикатори за Китай обединява шест икономически показатели, които са ориентир за посоката на икономиката, в това число отпуснати банкови заеми, фабрични поръчки, потребителски очаквания и поръчки за износ.

В Австралия S&P/ASX 200 добави 0,7% до 4 558,20 пункта въпреки разочароващите данни за свиването на новото жилищно строителство в страната с 5,3% през четвъртото тримесечие на 2010. Индексът на водещите индикатори за австралийската икономика отчете първия си спад през последните пет месеца, като се понижи с 0,1% на месечна база през януари.

MSCI Asia Pacific потъна с 5% във вчерашната търговия, падайки с 10% под най-високата си точка за тази година от 19 януари, което се счита от някои анализатори за начало на период на корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още