IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският инвестиционен фонд ще получи още до 200 млрд. долара

Пекин променя ивестициите на валутните си резерви – вместо само в американски държавни ценни книжа, ще влага засилено в акции и суровини

15:08 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;">Пекин преосмисля инвестициите на валутните си резерви.</span></span><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;"><br />
<i>Снимка:</i> www.sxc.hu</span></span></p>

Пекин преосмисля инвестициите на валутните си резерви.
Снимка: www.sxc.hu

Китайският държавен фонд China Investment Corp (CIC) ще получи повече пари за придобивания на чужди компании. Според информация на Financial Times Пекин ще налее във фонда допълнително между 100 и 200 млрд. долара. CIC вече е вложил 110 млрд. долара в чужбина и така е намалил предвидените за офшорни инвестиции резерви, пише FT.

Държавният фонд бе основан през 2007 г. с цел да влага част от китайските валутни резерви в акции. Тогава резервът беше в размер на 1,5 трлн. долара, а днес е двойно по-висок.

Заради огромния износ в целия свят китайските предприятия внасят в страната огромни количества чуждестранна валута, която след това обменят в централната банка в Пекин за юани. Получените по този начин в банката чужди валути се управляват от валутната служба Safe. Голяма част от средствата се влагат в американски държавни ценни книжа. В края на февруари по данни на американското финансово министерство Китай е имал ценни книжа за 1154 млрд. долара.

Тези ценни книжа обаче се характеризират с ниска възвращаемост. Освен това пазарната им стойност в голяма степен е зависима от американската парична политика. Така например се очаква цените им да паднат в края на юни, когато американският Федерален резерв ще приключи с милиардните покупки на ценни книжа в подкрепа на конюнктурата. Затова и Пекин заяви повторно, че ще преосмисли вложенията си.

Така, освен увеличението на капитала с още 200 млрд. долара, CIC обмисля и създаването на няколко нови дъщерни инвестиционни дружества. Планира се поне един фонд за инвестиции в енергийни ресурси и ценни метали, както и един за вложения в чужда валута, пишат китайските вестници.

При първите си инвестиции зад граница Пекин претърпя поражения. В края на 2007 г. CIC придоби за 5 млрд. долара 10% от американската банка Morgan Stanley, чиито акции се сринаха още в началото на финансовата криза. Подобна бе съдбата и на китайските вложения в дружеството за дялово инвестиране Blackstone.

След тези лоши инвестиции китайският фонд се обърна към пазара на енергия и ресурси. През 2009 г. CIC придоби дялове в канадския металопроизводител Teck Resources и в руската нефтена група Nobel Oil.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още