IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsonite с опит да привлече до 1,5 млрд. долара от IPO в Хонконг

Сред целите на компанията е достъпът до китайски инвеститори, коментират анализатори

12:22 | 30.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Samsonite с опит да привлече до 1,5 млрд. долара от IPO в Хонконг

Американската компания за производство на куфари и чанти Samsonite обяви, че ще се опита да привлече до 1,5 млрд. долара при насроченото за 16 юни първично публично предлагане на акции на борсата в Хонконг.

Днес компанията е започнала процедура по букбилдинг сред институционални инвеститори. Целта на листването е да бъдат пласирани 671,24 млн. акции в ценовия рейндж 13,50-17,50 хонконгски долара за брой, пише MarketWatch.

Около 82% от предложените акции ще бъдат на досегашни акционери, а останалите ще бъдат новоемитирани. Записването на емисията ще започне от трети юни.

През 2010 година Samsonite постигна 18% ръст на продажбите си до 1,2 млрд. долара, а печалбата след приспадане на данъци и малцинствено участие нарасна със 71 на сто до 106 млн. долара.

За миналата година най-големият пазар на компанията е бил Европа, където са реализирани 33,5 на сто от продажбите. Веднага след това се нарежда Азия с 33,3 на сто от продажбите.

През 2007 година компанията за дялови инвестиции CVC Capital Partners закупи Samsonite за 1,7 млрд. долара, след като взе кредит за 1,43 млрд. долара от RBS. По данни на UBS, към момента CVC притежава 54,3% от капитала на компанията, а 29,9% са собственост на RBS.

Според анализатори Samsonite се листва на борсата в Хонконг, за да получи достъп до инвестиционния пазар в Китай и да привлече средства от китайски инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още