IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл планира листване на борсата в Хонконг

Руското правителство обмисля продажбата на дял от 7,6% в Сбербанк до септември, разкрива Bloomberg

13:22 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Лукойл планира листване на борсата в Хонконг

Втората по пазарна капитализация руска петролна компания Лукойл планира листване в Хонконг догодина, за да привлече още азиатски инвеститори, съобщи вицепрезидентът на компанията Леонид Федун, цитиран от Ройтерс.

За листването на борсата в Хонконг няма да бъдат емитирани нови акции, а ще бъдат предложени настоящи, придобити чрез обратно изкупуване, на стойност 1 млрд. долара, обясни Федун.

По думите му компанията провежда последни преговори за наемането на China International Capital Corp и Renaissance Capital като организатори на листването.

Лукойл обсъжда и листване на борсата в Шанхай, когато условията разрешат, добави той.

Компанията ще използва обикновен метод за регистриране на борсата, за да привлече инвеститорите. Според някои банкери обаче това е „скъпо пазарно упражнение“, тъй като разходите са по-малки, отколкото при първично публично предлагане, но и търгуваните обеми са по-ниски.

Междувременно Bloomberg съобщи, позовавайки се на свой анонимен източник, че Русия планира да продаде дял от 7,6% от най-голямата кредитна институция в Източна Европа Сбербанк до септември, тъй като премиерът Дмитрий Медведев се опитва да ускори програмата за приватизиране на държавни активи.

Източникът е посочил, че новият график за продажбата на държавните активи може да бъде одобрен на заседанието на правителството, което ще се проведе на 31 май.

Руското правителство притежава 57,6% от Сбербанк чрез централната банка на страната, като на няколко пъти отлагаше продажбата на посочения дял, насрочена първоначално за септември 2011 г., позовавайки се на колебанията на пазарите.

През януари първият заместник-председател на централната банка Алексей Улюкаев заяви, че правителството иска цената на акциите на Сбербанк да доближи 100 рубли, преди делът да бъде предложен за продажба. В днешната търговия акциите на кредитната институция нарастват с 0,9% до 81 рубли.

Според източника на Bloomberg Медведев е наредил на първия руски вицепремиер Игор Шувалов да състави нов график за продажбата на дяловете във всички големи държавни активи извън петролната и газовата индустрия до 2015 г. Това потвърждава аналогично съобщение в днешния брой на руския вестник Ведомости.

Говорителят на Сбербанк Александър Базиян отказа да коментира правителствения график за приватизация, а от американската агенция не са успели да открият за коментар представител на руската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още