IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoJ запазва паричната си политика въпреки страха на облигационните пазари

Притесненията на анализаторите са, че това би могло да понижи ликвидността на третия по големина дългов пазар в света

12:58 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BoJ запазва паричната си политика въпреки страха на облигационните пазари

Централната банка на Япония (BоJ) няма да направи значителни промени по време на срещата за паричната си политика през тази седмица, въпреки че политиците могат да се възползват от възможността да успокоят страховете на пазара на облигации, който бе сериозно разклатен от радикалните мерки за стимулиране, обявени миналия месец, предава CNBC.

Доходността на 10-годишните японски държавни облигации нарасна чувствително от началото на април, след като правителството обяви, че ще добави към икономиката на страната 1,4 трлн. долара и ще опита да постигне целта си да задържи инфлацията в рамките на 2% през следващите две години.

Докато от BoJ се надяват, че изкупуването на значителен дял от държавните облигации ще насърчи японските инвеститори да купуват по-рискови активи, притесненията на анализаторите са, че това би могло да понижи ликвидността в третия по големина дългов пазар в света и по този начин ще го направи още по-уязвим.

Друго от притесненията на експертите е, че рязкото покачване на доходността може да повлияе на лихвените плащания по дълга на Япония, който се очаква да достигне 245% от БВП през тази година.

"Ако погледнете пазара на японски ценни книжа, BоJ наистина ще срещне страшно много проблеми при изпълнението на нейната парична политика", заяви Робърт Рени, валутен анализатор от австралийската компания Westpac.

"Доходността нарасна през последните няколко седмици, което подсказва, че нещо вътрешните условия не работят както трябва", добави той.

Резкият спад на йената е друг от проблемите, пред който страната е изправена през последните седмици, отбеляза от своя страна Джунко Нишиока, главен икономист в токийския клон на Royal Bank of Scotland.

Йената отчете спад с около 19 на сто спрямо долара от началото на година, като намалението само през последните две седмици е с 4%.

"BoJ трябва да наблегне на нарастващите рискове за икономиката и инфлационните очаквания, порадени от по-слабата йена", каза още Нишиока.

Японските управляващи обновиха своята оценка за икономиката за първи път през последните два месеца, заявявайки, че тя постепенно се възстановява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още