IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по японските облигации - тест за премиера Шиндзо Абе

Има несъвместимост в поставените цели - хем се цели по-висока инфлация, хем ниски дългосрочни лихви, посочва анализатор

15:03 | 23.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе е изправен пред сериозен тест. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе е изправен пред сериозен тест. Снимка: Ройтерс

„Японската икономика е поела правилният път към възстановяването и набира скорост“, каза в опит да успокои финансовите пазари гуверньорът на Централната банка Харухико Курода.

Японските граждани също са разтревожени от покачващите се лихвени проценти. Затова хората, които търсят да закупят жилище, в момента желаят сключването на ипотечни заеми с фиксирана лихва.

Най-големите три банки - Bank of Tokyo, Mizuho Bank и Sumitomo Mitsui Banking Corp. - повишиха нивата на фиксираните лихвени проценти за клиентите, покриващи критериите, за да отразят покачването на дългосрочните лихвени проценти.

От друга страна банките успяха да си позволят тази стъпка, след като се оттърваха от японските облигации. Размерът на държаните за търгуване ценни книжа от банките спадна до 96 трлн. йени, като за пръв път от юни 2011 г. пада под 100 трлн. йени.

Падането на цените на облигациите и свързаното с това покачване на лихвените проценти по тях е задвижено и от загрижеността на инвеститорите за посоката на паричната политика на САЩ. Инвеститорите се притесняват, че на предстоящата среща на Федералният резерв на САЩ тази седмица, Фед ще намали паричните стимули. Миналата седмица пък „тежко“ им се отрази новината, че Централната банка на Япония се отказва от намерението си да въведе нови методи на паричния пазар, за да успокои нестабилните цени.

„Мисля, че е рано да съдим дали политиката на Шиндзо Абе ще пожъне успех или ще се провали, но след като пазарът на държавни облигации е колеблив, то едно е сигурно – новата посока на Абеномикса и Централната банка на Япония увеличиха нестабилността на пазара и объркаха пазарните участници“, каза Наоми Мугумура, старши стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Липсата на яснота по отношение на курса на японската политика в съчетание със слабата ликвидност на пазара накара инвеститорите още отсега да се подготвят за големите ценови колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още