IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция Синхуа коригира ключова прогноза на китайския финансов министър

Изявлението на Лоу Дзиуей от четвъртък, че очаква 7% ръст на БВП, бе подменено с официалната цел за растеж от 7,5%

14:45 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агенция Синхуа коригира ключова прогноза на китайския финансов министър

След като съобщиха, че китайския финансов министър очаква 7-процентов ръст на БВП през тази година, държавните медии във втората по сила икономика в света коригираха данните си, предава MarketWatch.

Първоначалната новина на агенция Синхуа цитира думите на финансовия министър Лоу Дзиуей, според който очакваният ръст на БВП през тази година е 7%. Прогнозата се различаваше с половин процентен пункта от официалната цел на китайското правителство от 7,5 на сто.

Изявлението на Лоу в четвъртък доведе до понижения на китайските борси на следващия ден. Бенчмаркът Shanghai Composite приключи със спад от 1,6 на сто, въпреки печалбите на много от другите азиатски борси.

Въпреки това, в събота агенция Синхуа коригира новината си, премахвайки цитата "целта от 7% не трябва да се разглежда като най-долната граница" и подменяйки на споменаването на 7% с: "Няма никакво съмнение, че Китай може да постигне икономически ръст от 7,5 на сто през тази година".

Според Bloomberg News - една от малкото информационни агенции, които разполагат с оригиналното изявление на Лоу, китайският министър е казал, че "очаквания темп на растеж през тази година е 7%".

Оповестените днес официални данни показаха, че икономиката на Китай е забавила годишния си растеж до 7,5% през второто тримесечие на годината спрямо отчетените 7,7% в периода януари-март. По този начин статистиката показва, че икономическият растеж на Китай се е забавял в девет от последните десет тримесечия.

Целта на Пекин е БВП да нарасне със 7,5% през годината, което ще представлява най-бавният темп на растеж за страната в последните 23 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още