IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пасивна ли е Японската централна банка?

Анализатори смятат, че банката има какво още да направи за икономиката

16:35 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пасивна ли е Японската централна банка?

Японската централна банка не възнамерява да увеличава своите безпрецедентни монетарни стимули. Това нейно решение бе сигнал, че икономиката на страната е започнала да се възстановява, предава CNBC.

Както се очакваше, банката запази обема на месечните си покупки на облигации на стабилно ниво. След двудневната среща на банкерите на Централната банка, започнала във вторник и приключила днес, оценката им за състоянието на икономиката остава положителна.

Решението предизвика коментари, че е рано Японската централна банка да преминава към „пасивна“ политика, защото е трябвало да направи повече за икономиката. По-голямата част от пазарните анализатори обаче считат, че за момента централната банка е предоставила достатъчно парични стимули и пределно ясно сигнализира, че е въпрос на време икономиката да се възстанови напълно.

„Няма опасност от нови рискове пред икономиката – инфлацията се движи според очакванията, дългосрочните лихвени проценти са стабилни. Ето защо Японската централна банка успя да си върне доверието“, коментира Мазаюки Кичикава, главен икономист на поделението на Merrill Lynch Securities в Япония.

Последното действие на банката бе през месец април. И то не какво да е – тя предприе най-мащабната програма за вливане на ликвидност в света. Целта бе за две години да се инжектират 1,4 трлн. долара в японската икономика. Оттогава обаче банката се въздържа от предоставянето на допълнителни стимули.

Според Йеспер Кол, директор на звеното за анализи на JPMorgan Securities в Япония, чрез задържане на курса на политиката пазарите са получили това, от което са имали нужда – да чуят, че ще се провежда последователна политика.

В последните няколко дни йената укрепва своите позиции. Това обаче повдига въпроса възможно ли е Японската централна банка да противодейства на продължаващото поскъпване на йената, тъй като това може да навреди на износа и да застраши икономиката.

Според някои анализатори именно пасивната страна, която Японската централна банка заема в момента, е причината йената да поскъпва. Мазаюки Кичикава обаче не е съгласен с това твърдение. Въпреки че в четвъртък един долар се разменяше за 96,1 йени, рекорден връх вече седма седмица, то йената се е обезценила спрямо долара с 11% от началото на годината.

Според него обаче само драматична промяна в курса на йената би накарала банката да се намеси. „Ако един долар се разменя за 90 йени, централната банка може да се „изнерви“ и да преразгледа политиката си“, смята той.

Като цяло анализаторите са единодушни, че банката е свършила своята работа и сега топката е в ръцете на правителството, което трябва да стимулира икономиката със своите фискални инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още