IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отделя допълнителни средства за борба с проблемите на "Фукушима"

Необходимо е страната да излезе и да предложи подкрепа за решаване на проблема, заяви представител на правителството

15:54 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Япония отделя допълнителни средства за борба с проблемите на "Фукушима"

Япония може да използва средства от резерва за спешни нужди към националния бюджет, за да подпомогне Tokyo Electric Power Co - операторът на ядрената централа „Фукушима“. Компанията се бори с ескалиращите проблеми с изтичането на радиоактивни води от обекта, припомня Ройтерс.

Tokyo Electric (Tepco), призна през миналата седмица, че стотици тонове силно радиоактивни води са изтекли от засегнатата от земетресението и вълните цунами през 2011 г. атомна централа. Токсичните вече води са използвани за предпазване на ядреното гориво от прегряване.

Новината за теча на радиоактивни води е най-сериозният досегашен проблем от серията премеждия, включително и прекъсването на електрозахранването, които обхванаха района около атомната централа в последните седмици. От Tepco заявиха през миналия месец също, че от централата „Фукушима“ изтичат замърсени води в Тихия океан от огражденията между сградите на реакторите и бреговата линия.

"Това е възмутително", заяви на пресконференция в понеделник главният секретар на правителството Йошихиде Суга. "Необходимо е страната да излезе и да предложи подкрепа за решаване на проблема, както и за предотвратяване на повторно нарушение", посочи той.

Суга отбеляза, че министъра на търговията и промишлеността Тошимицу Мотеги е бил инструктиран от правителството да излезе със спешни мерки за преодоляване на кризата, като в това число влиза и възможността за използване на резервни средства от държавния бюджет за приключващата на 31 март 2014 г. фискална година. Япония заделя близо 350 млрд. йени (3,55 млрд. долара) от годишния си бюджет за природни бедствия и други извънредни ситуации.

Японското правителство е под нарастващ натиск да се справи с проблемите с токсичните изтичания от централата. Новата криза идва на фона на серията преговори, които премиера Шиндзо Абе води с Турция за построяването на централа край Синоп, оборудвана с най-новите японски ядрени технологии. Една от основните тези на Абе в контекста на преговорите с Анкара е, че в Япония вече са научили своите жизненоважни уроци за опазване от бедствия.

Акциите на Tepco отстъпиха в азиатската търговия в понеделник с близо 10 на сто, понижавайки се до най-ниското си ниво в последните 12 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още