IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING продаде корейското си поделение за животозастраховане за 1,6 млрд. долара

Купувач е местната компания за дялово инвестиране MBK Partners, като холандците ще запазят дял от 10%

19:43 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
ING продаде корейското си поделение за животозастраховане за 1,6 млрд. долара

След два неуспешни опита в последните две години ING Groep NV най-сетне успя да продаде своето поделение за животозастраховане в Корея, съобщава Wall Street Journal. Купувач е корейската компания за дялово инвестиране MBK Partners, а сумата на сделката е 1,6 млрд. долара, като холандската компания ще запази дял от 10%.

Според условията на държавната помощ за ING, отпусната през 2008 г., компанията трябваше да продаде половината от международния си бизнес в областта на животозастраховането. С продажбата на корейското поделение в Азия остава единствено бизнесът в Япония.

Имаше съмнения дали MBK ще може да управлява застрахователен бизнес, но ангажиментът на ING за подкрепа в управлението и разрешението за ползване на нейния бранд през следващите пет години ги разсеяха.

ING ще запази 10% от застрахователя, като реинвестира обратно в него 108 млн. долара, като не е ясно дали първо ще продаде изцяло корейското си поделение. Продажбата ще донесе на ING счетоводна загуба от 950 млн. евро след данъци за третото тримесечие.

MKB пък ще финансира близо 45% от сделката чрез кредити от финансови компании, според запознат източник.

Ако сделката получи одобрението на местните регулатори, тя може да проправи пътя за чужди инвестиции в корейски отрасли, до които няма директен достъп, чрез компании за дялови инвестиции, споделя друг запознат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още