IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценената лира сведе печалбата на Turkish Airlines под очакванията

Продажбите през второто тримесечие обаче са нараснали с 20% на годишна база

22:19 | 27.08.13 г.
<p>
	Самолет на Turkish Airlines излита от международното летище на Истанбул &quot;Ататюрк&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Самолет на Turkish Airlines излита от международното летище на Истанбул "Ататюрк". Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на турската авиокомпания Turkish Airlines за второто тримесечие намаля с 29% на годишна база заради обезценяването на турската лира спрямо щатския долар и еврото, не оправдавайки и очакванията на анализаторите въпреки ръста на продажбите с 20%, съобщи Bloomberg.

Нетната тримесечна печалба на националния превозвач на Турция, действащ официално под името Turk Hava Yollari AO, е намаляла до 143,5 млн. лири (70,6 млн. долара), докато през периода април-юни 2012 г. компанията бе спечелила 200,9 млн. лири.

Средната оценка на 11 анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за печалба от 287,1 млн. лири.

Компанията е осчетоводила загуба от 153 млн. лири заради обезценяването на турската валута спрямо щатския долар и еврото, докато през второто тримесечие на 2012 г. бе отчела 257 млн. лири печалба по същия показател, съобщиха от  турската фирма за проучвания на фондовия пазар и консултантска дейност Ekspres Invest.

Продажбите през отчетния период са нараснали до 4,6 млрд. лири от 3,84 млрд. лири година по-рано.

Коефициентът на заетост на местата в самолетите се е увеличил с 2 процентни пункта до 78,9%, докато прогнозите за този показател за годината са за достигане на нивото то 78,8%.

Базираната в Истанбул авиокомпания, която от 2012 г. досега е поръчала 117 самолета Airbus SAS и 95 самолета за регионални полети на Boeing Co., планира да удвои въздушната си флотилия и да разшири мрежата си от маршрути. Turkish Airlines ще увеличи транзитния си трафик до 70% от общия международен от около 40% в момента до 2020 г. и ще удвои броя на превозваните пътници до 100 млн., заяви в интервю от 10 май нейният главен изпълнителен директор Темел Котил.

От Ekspres Invest обявиха, че има „забавяне“ в ръста на пътникопотока през юли заради неблагоприятния ефект от празнуването на рамадана, който през тази година се е паднал по-рано. „Очакваме това да бъде компенсирано от рекордните данни, очаквани за август“, посочват от Ekspres Invest в своя бележка, изпратена по електронната поща до Bloomberg. “Стабилните приходи и печалба вероятно ще се запазят и през третото тримесечие“, добавят оттам.

Авиокомпанията планира да превози 46 млн. пътници през тази година при 39 млн. през 2012 г., сочи нейна прогноза. Предвижданията за продажбите са за достигане на 9,7 млрд. долара от 8,3 млрд. долара през 2012 г. при разходи за гориво от 3,7 млрд. долара.

Акциите на компанията изгубиха 8,85% от стойността си в днешната сесия до 6,80 турски лири за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още