IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Япония притискат мафията до стената

Различни финансови асоциации ще си сътрудничат с полицията, за да спрат достъпа до кредити на членовете на Якудза

18:40 | 27.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките в Япония притискат мафията до стената

И японските престъпници вече са обвинявани за кредитната криза, след като банковото лоби в страната буквално заяви, че му е дошло до гуша членовете на Якудза да закъсняват с плащанията по кредитите си за покупка на автомобили и обяви намеренията си да работи тясно с полицията, за да прекрати достъпа им до кредитен ресурс.

Решението идва след скандал с Mizuho, втората най-голяма финансова група по размер на активите в Япония, която миналия месец заяви, че е предоставила кредити на членове на престъпни банди чрез дружеството ѝ за потребителско кредитиране Orient Corp., предава CNBC.

В четвъртък председателят на Националната асоциация на банкерите (Japanese Bankers Association) Такеши Кунибе сподели пред репортери, че ще си сътрудничи с полицията за споделяне на информация за престъпните синдикати с цел достъпът до финансиране на гангстерите, които могат да потърсят финансова помощ от всички 200 местни и чужди банки, да бъде спрян.

След като скандалът ескалира, японският надзорен орган (Financial Services Agency) нареди на Mizuho да подобри контролните си функции и правила, за които счита, че притежават „сериозни недостатъци“. Отпускането на заеми на „антисоциалните сили“ е продължило, въпреки че преди две години асоциацията регистрира първия подобен случай. От Mizuho съобщиха, че транзакциите са били за общо 2 млн. долара (или 200 млн. йени), предназначени главно за покупка на автомобили.

В продължение на години властите и банките в Япония търсят начин как да се справят с членовете на Якудза, които имат навика да правя една или две вноски с цел да избегнат обвиненията, че не плащат въобще, а след това отказват да върнат останалото.

През 2009 г. създадената от тогавашния кмет на Токио Шинтаро Ишихара програма за подкрепа на малките и средните предприятия се срина, след като част от кредитите по нея са намерили своя път до мафията.

През 2010 г. полицията обяви, че удвоява своите опити да се справи с Якудза, отбелязвайки, че престъпниците са се преориентирали към бизнес със строителство, рециклиране на отпадъци и пазара на ценни книжа, за да допълват своите доходи. Година по-късно полицията въведе изискване всички кандидати за кредит да подписват декларация, с която да заявят, че не са свързани по никакъв начин с Якудза.

По-рано тази година Асоциацията на търговците на ценни книжа на Япония (Japan Securities Dealers Association), която представлява над 500 брокери и посредници, в сътрудничество с полицията започна да наблюдава десетки хиляди потенциални клиенти, свързани с Якудза.

Скандалът от четвъртък може да принуди банките също да започнат съвместна работа с полицията. „Банковата индустрия се опитва да скъса връзката си с тези антисоциални сили. Много е важно да възстановим доверието“, притеснен е Такеши Кунибе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Като прочета такъв материал и ми идва само едно на ум: Държавата, това е фарс! Как може "мощната" държава, която извива ръцете и вратовете и изтисква джобовете на милиони свои добросъвестни граждани, да не може да се справи с една шепа явни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още