IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарование сред инвеститорите в Азия след пленума в Китай

Витаещите слухове, че Фед може да започне да изтегля паричните стимули също повлияха на настроението на пазарните участници

12:55 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разочарование сред инвеститорите в Азия след пленума в Китай

Песимистичното настроение на Wall Street от снощи се пренесе и върху основните борсови индекси в Азия. Витаещите слухове, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да започне да изтегля паричните стимули повлияха на пазарните участници.

Инвеститорите бяха разочаровани и от липсата на конкретни детайли за политическите реформи, разкрити на Третия пленум на Китайската комунистическа партия. Лидерите обещаха, че ще позволят на пазарите да изиграят решителна роля за икономиката през следващото десетилетие, но не предоставиха повече подробности.

Китайският индекс Shanghai Composite затвори на най-ниското си ниво от 23 август. Днес той се понижи с 1,83% до 2087,94 пункта. В Япония Nikkei 225 се сви с 0,15% до 14567,16 пункта. Хонконгският Hang Seng потъна най-много – с 1,91% до 22463,83 пункта.

Негативно бе настроението и в Южна Корея и Австралия. Водещите индекси KOSPI и S&P ASX 200 спаднаха съответно с 1,6% до 1963,56 пункта и 1,37% до 5319,18 пункта.

Предстоящото изявление на председателя на Фед Бен Бернанке в сряда ще бъде следено зорко от пазарните участници за евентуални сигнали, които да подскажат дали предстои промяна в траекторията на паричната политика на американската централна банка.

Shanghai Composite се свлече заради липсата на конкретна посока за икономическата политика, която ще води Китай.

Финансовите институции в страната поведоха губещите, след като данните показаха, че през третото тримесечие лошите кредити в китайската банкова система са се увеличили най-много от осем години насам, а кредитирането се забавя.

Акциите на Pudong Development Bank поевтиняха с около 5%, а тези на Haitong Securities и Minsheng Bank - с по 4% всяка.

През септември поръчките на машини в Япония са се свили с 2,1% спрямо август, което подсказва, че опитите на премиера Шиндзо Абе да стимулира капиталовите разходи все още не се увенчават с успех.

На пазара на акции в страната книжата на Sumitomo Mitsui Financial поскъпнаха с 1,6 на сто, след като финансовата институция повиши годишната си цел за нетната печалба на 5,5%.

Sony прибави още 3% към пазарната си капитализация, след като инвеститорът Даниел Льоб сподели пред CNBC, че взаимоотношенията му с технологичния гигант продължават да са добри.

И в Австралия финансовите компании отчетоха най-големи загуби. Акциите на Australia and New Zealand Banking, Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank поевтиняха с 2% всяка.

Книжата на Warrnambool Cheese скочиха с 6,5%, след като Murray Goulburn Co-operative отправи по-сериозна оферта за придобиването й.

В Южна Корея KOSPI слезе до двумесечно дъно, след като данните показаха, че офшорните инвеститори са били нетни продавачи за седма поредна сесия.

Акциите на Samsung Electronics изгубиха 2,5% от стойността си, след като вчера прибавиха 2%, а тези на LG Display поевтиняха с 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още