IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедстващите на Филипините разчитат на парични преводи от чужбина

Близки на пострадалите семейства изпращат финансови помощи, за да съдействат за справянето с кризата след тайфуна Хайян

11:45 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се паричните преводи от чужбина към Филипините да нараснат значително.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Очаква се паричните преводи от чужбина към Филипините да нараснат значително. Снимка: архив Ройтерс

След като тристайната къща на Лин Лин Раел е отнесена от тайфуна Хайян, оставяйки  семейството без дом, жената се принуждава да вземе назаем 570 долара от работодателя си в Сингапур, за да ги изпрати на бедстващото си семейство. Сумата е равна на заплатите на Раел за два месеца.

„Те зависят изцяло от мен“, твърди 30-годишната жена, която е родом от село в най-засегнатата от бедствието част – провинцията Лейте. Лин Лин Раел твърди, че преди две години се принудила да напусне страната, за да може да осигури на децата си образование, както и да финансира оризовата ферма на семейството. Сега към всички тези разходи трябва да добави и възстановяването на къщата.

Паричните преводи към Филипините са се увеличили с 3,7% през последните три месеца, след като бедствието връхлетя Филипините, сочат данни на финансовия холдинг Nomura Holdings, цитирани от Bloomberg. Парите, вливани от 10,5-те млн. филипинци работещите в чужбина, се равняват на 10% от годишния БВП на страната.

„Бедствието подчерта зависимостта на Филипините от паричните преводи, идващи отвън, които финансират вътрешното потребление, след като засегнатите семейства се обърнаха за помощ към своите роднини, работещи в чужбина“, заяви Трин Нгуйен, икономист в HSBC в Хонконг. Той прогнозира, че тези средства могат да нараснат със 6 на сто през тази година.

Борсовият индекс на Филипините падна с повече от 6% откакто тайфунът връхлетя крайбрежните градове и унищожи цял град в групата острови Висаяс. Песото поевтиня с около 1,5% за същия период.

Щетите върху жилищните, търговските и земеделските имоти се оценяват на между 6,5 и 14,5 млрд. долара. Освен това бурята отне живота на повече от 5000 души и доведе до изселването на над 4 млн. души.

Прогнозата на Световната банка през октомври сочи, че паричните преводи към Филипините ще се повишат с 5,7% през тази година, достигайки 26 млрд. долара. Само за периода януари-септември паричните преводи от чужбина са с 5,8% повече от тези, направени година по-рано.

През тази година Филипините получиха добри кредитни оценки от Moody's, Fitch Ratings и Standard & Poor's. Икономическият ръст през това тримесечие се очаква да е между 4,1% и 5,9%, твърди секретарят по икономическото планиране Арсенио Балисакан. По думите му годишният растеж на икономиката може би ще е около 6,5-7%. Според последните прогнози на Bloomberg през последното тримесечие икономиката на Филипините се е разширила със 7,2%.

Президентът Бениньо Акино продължава да се бори за създаването на достатъчно работни места, така че да се намали делът на бедността в страната. Безработицата през юли възлиза на 7,3%, което я прави най-високата в Азиатско-тихоокеанския регион след тази в Индия. 

Повече за случващото се във Филипините след тайфуна Хайян можете да научите от видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още