IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония получи подкрепа от азиатски страни за спорната зона с Китай

Лидерите обещаха да работят заедно за гарантирането на "свободата на прелитане"

16:01 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония получи подкрепа от азиатски страни за спорната зона с Китай

Лидерите на Япония и Югоизточна Азия обещаха да работят заедно, за да гарантират „свободата на прелитане“ в региона, предаде BBC.

Новината беше обявена в Токио, седмици след като Китай обяви нова заона за протиовъздушна отбрана, припокриваща територии, заявени вече от Япония и Южна Корея.

Япония получи подкрепа от 10 азиатски държави, някои от които също имат териториални спорове с Китай.

По-рано премиерът Шиндзо Абе представи пакет от помощи и заеми за 20 млрд. долара. Те са част от явните усилия на Япония да ухажва своите южни съседи на фона на китайската експанзия в региона.

Японските и азиатските лидери се договориха да засилят сътрудничеството си, за да гарантират свободата на прелитане и безопасността на гражданското въздухоплаване, гласи пасаж от изявлението.

От своя страна Китай беше заявил, че въздухоплавателните средства, прелитащи през зоната над Източнокитайско море, трябва да спазват правилата, включително предварително подаване на полетните планове и да се идентифицират задължително.

В изявлението се посочва и "значението на поддържането на мира, стабилността и просперитета в региона и насърчаването на морската сигурност и безопасност, свободата на корабоплаването, безпрепятствената търговия, упражняването на самоконтрол и решаването на спорове с мирни средства".

Финансовият пакет на Абе ще бъде разпределен за период от пет години и това ще се случи предимно под формата на заеми. Той ще се съсредоточи върху развитието на региона около река Меконг, която се простира от Китай надолу през Югоизточна Азия. Част от средствата са предвидени за транспортни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още