IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mizuho емитира облигации, които ще бъдат отписвани в случай на фалит

Така японската банка отговаря на призивите за издаване на дълг, чийто държатели да понасят загубите при нужда, за да се облекчи тежестта върху данъкоплатците

16:01 | 25.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Mizuho емитира облигации, които ще бъдат отписвани в случай на фалит

Mizuho Financial Group е първата японска банка, която ще емитира облигации, които ще донесат 100% загуба за инвеститорите, ако финансовата институция изпадне в сериозни затруднения, съобщава Financial Times. S&P постави рейтинг BBB+ на новите облигации на Mizuho - една степен под съществуващия подчинен дълг на банката и две степени под кредитния рейтинг на самата банка.

След световната финансова криза регулатори по целия свят призоваха банките да издават дълг, чийто държатели да понасят загубите при нужда, за да се облекчи тежестта върху данъкоплатците в случай на държавнo спасяване на банката. Смята се също, че това ще насърчи инвеститорите да принудят мениджърите да се придържат към по-добри стандарти за управление на риска.

Емисията подчинен дълг на Mizuho за 1,5 млрд. долара, която ще бъде издадена в четвъртък, е първата след промените в японските закони за депозитно застраховане през миналата година, след което местнатa aгенция за финансови услуги получи по-големи правомощия, за да влива капитал във фалирали банки, брокери на ценни книжа и застрахователни компании.

10-годишната емисия ще има фиксиран купон от 4,6% (спред от 1,9 процентни пункта над американските ДЦК), като номиналът на облигациите ще се занули, ако японското правителството обяви банката във фалит, било като предшестващ рекапитализацията й или като началото на производство по несъстоятелност. Това означава, че притежателите на такива облигации е по-вероятно да претърпят загуби, отколкото при традиционен банкрут, при който съдилищата имат правомощия относно отписванията.

Други японските банки се очаква да последват примера на Mizuho и да издадат дълг от втори ред съгласно класификацията на банковите регулации Базел III. Sumitomo Mitsui Financial Group - третата по големина японска банкова група по активи, заяви във вторник, че планира продажба на доларови облигации с подобни характеристики.

Според Наоко Немото, банков анализатор в Standard & Poor's в Токио, въпросните финансови инструменти са мека версия на условните конвертируеми облигации, които много банки продадоха по цял свят в последните години. Тези книжа се преобразуват в акции или се отписват изцяло, ако капиталът на банката падне под определени прагове.

За разлика от банките в САЩ и ЕС, където властите продължават да се борят с последствията от финансовата криза от 2008-2009 г., кредиторите в Япония след фалита на Lehman бяха в относително добро здраве, увеличавайки капитала си от първи ред в серия от акции през 2009 и 2010 година.

Промяната на банковите регулации в Япония бе продиктувана от доклад на МВФ от лятото на 2012 г., който отбеляза, че макар финансовата система на страната да изглежда стабилна, тя не разполага с "предпазна мрежа" за вложители, инвеститори и застраховани. "Поради това, че финансовата индустрия е толкова взаимосвързана, трябваше да се подготвим за своеобразен пазарен срив", посочва ръководител в Асоциацията на японските банки.

Банковата криза в Япония - наследство от балона при активите от края на 80-те години - достигна своя връх през 2000 г., когато 20 кредитори получиха помощ от местната корпорация за застраховка на депозитите на стойност 5,2 трлн. йени (51 млрд. долара). Като цяло имаше 171 случаи на финансова помощ между 1996 г. и 2002 г. на стойност 17,9 трлн. йени (176 млрд. долара). Освен това  това корпорацията купи активи на обща стойност 6,4 трлн. йени (63 млрд. долара).

От 2003 г. насам корпорацията е оказала финансова помощ на стойност само 302 млрд. йени (около 3 млрд. долара) и е купила активи за 55 млрд. йени (около 540 млн. долара).

Повече за азиатските пазари вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Когато акциите започнат да се търгуват на минус, тогава ще видим истинските им цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
и аз така ше напраа, ше издам облигаций и който ги купи да се опраа, а аз ше ям и пия за него сметка, *** наглите жълтури, ам да го духат и да си ги емитират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още