IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония снижи прогнозата си за растежа през фискалната 2014 г.

Заради по-слаби очаквания за вътрешното търсене и износа новата оценка предвижда ръст на БВП от 1,2% за годината до края на идния март

12:28 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония снижи прогнозата си за растежа през фискалната 2014 г.

Японското правителство понижи прогнозата си за годишния икономически растеж през фискалната 2014 г., заради по-слаби очаквания за вътрешното търсене и износа, пише Wbp Online.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на третата по големина икономика в света ще се разшири с 1,2% през приключващата следващия март фискална година, прогнозира Съветът по икономическата и фискалната политика. Новата прогноза е с 20 базисни пункта по-ниска от предвидените през януари 1,4% ръст на БВП.

Частните разходи, които представляват около 60% от БВП на Япония, се очаква да се повишат с 0,3% през фискалната 2014 г., спрямо по-рано предвидените 0,4%. Очакванията за ръста на бизнес инвестициите пък бяха повишени до 4,9% от 4,4 на сто.

Съветът отбеляза и че ще следи какви ще са последствията от вдигнатия през април данък върху продажбите, но потвърди, че очаква икономиката на страната да навлезе в положителен цикъл, в който ръстът на потреблението ще позволи на фирмите да увеличат производството, което ще доведе до ръст на заплатите, допълнително подпомагащ потреблението.

Индексът на потребителските цени се очаква да се покачи с 1,2%, което означава, че страната ще излезе от дефлацията след близо 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още