IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчава правилата за емитиране на облигации от местните власти

Местните правителства вече ще могат да продават облигации за финансирането на публични проекти

18:36 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай облекчава правилата за емитиране на облигации от местните власти

Властта в Китай позволи на местните правителства да продават облигации самостоятелно, за да набират средства за изпълнението на публични проекти, след като прие поправка на Закона за бюджета, съобщава Bloomberg.

Съгласно квоти, одобрени от Държавни съвет, местните власти ще могат да емитират дълг, за да финансират различни проекти. Продажбата на облигации за финансирането на текущи разходи остава забранена, както и всички форми на гаранции за кредити на физически или юридически лица, става ясно от изявление на Постоянния комитет на Националния народен конгрес в Пекин.

Президентът на Китай Си Дзинпин пое ангажимента да направи промени в данъчното и бюджетното законодателството на страната по време на пленум на комунистическата партия през ноември миналата година. Нуждата от промени дойде след като заемите на местните правителства скочиха с 67% от края на 2010 г. до 17,9 трлн. юана (2,9 трлн. долара) през юни 2013 г. Почти 40% от заемите дойдоха от извънбюджетно финансиране чрез финансови инструменти.

Промяната на закона „решава проблема със заемането“ на местните правителства, каза финансовият министър Лоу Дзиуей на брифинг в неделя. Той посочи, че към края на 2013 г. местните власти имат нови дългове и изплащат някои стари такива, но общият им размер не е нараснал осезаемо и рисковете са под контрол. Дзиуей отбеляза също така, че поправката предоставя правна възможност за надзор на дълговете на местните правителства.

Законът, който датира от 1994 г., в оригиналния си вид забранява на местните правителства да продават облигации, принуждавайки ги да използват други финансови инструменти за набирането на средства за инфраструктурни проекти. Около 80% от разходите са на регионалните администрации, които получават само 40% от данъчните постъпления според системата за разделяне на данъците, по данни на Световната банка.

„Китай провежда най-сериозната фискална реформа от 1994 г. насам“, коментира кредитният анализатор в агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poors Джун Лян. „Тези важни промени ще накарат местните правителства да подбират по-разумно разходите си и ще намали възможността им за агресивно теглене на заеми. Извънбюджетното финансиране постепенно ще отпадне“, добави той.

Политбюро на комунистическата партия одобри генерален план за промяна на съществуващите данъчна и бюджетна системи на 30 юни, като част от широк план за реформи, обявен на Третия пленум на партията през ноември. Сред приоритетите на плана са надзор на бюджетите на местните правителства и изграждането на модерна бюджетна система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още