IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 изкачи нов 7-годишен връх

Пазарите в Азия възприеха позитивно спекулациите за смяна на гуверньора на Китайската централна банка

11:37 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei 225 изкачи нов 7-годишен връх

Водещият японски индекс Nikkei 225 затвори сесията в четвътрък на нов 7-годишен връх за втори път в рамките на една седмица, след като местните експортно ориентирани компании бяха насърчени от по-слабата йена.

Бенчмаркът се покачи с 1,28% до 16 374,14 пункта. Японската валута се търгуваше на ниво от 109,1 йени за долар в близост до 6-годишното дъно от 109,45 от края на миналата седмица.

Сред топ печелившите бяха Mitsubishi Motors и Fuji Heavy Industries, които добавиха по 4 на сто.

Акциите на Panasonic поскъпнаха с 1,3 на сто на фона на новините, че ще компанията може да придобие близо 50 на сто от акциите на испанския производител на авточасти Ficosa.

Останалите азиатски борси също отчетоха повишения в четвъртък на фона на надеждите за предоставяне на допълнителни парични стимули в Китай и Европа.

От Китай се появиха спекулации, че президентът Си Дзинпин обмисля смяната на ръководителя на централната банка. Пазарите възприеха спекулациите с очаквания за по-гъвкава парична политика във втората най-голяма икономика в света.

"Замяната на гуверньора на Китайската централна банка може да означава по-агресивно разхлабване на паричната политика в бъдеще в помощ на забавянето на растежа", казва Крис Константинос, директор на международните операции в Riverfront Investment Group, цитиран от CNBC. 

Бенчмаркът Shanghai Composite се повиши до нов 1,5-годишен връх. Индексът добави 0,07% до 2 345,13 пункта.

Капитализацията на Sufa Technology Industry се разшири с 10 на сто, след като Китайската централна агенция за планиране съобщи, че обмисля да започне четири проекта в областта на ядрената енергия.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се разшири с 0,12% до 5 382,17 пункта.

Говорейки по време на икономически форум в Мелбърн, гуверньорът на централната банка на страната Глен Стивънс изрази за пореден опасенията си за ситуацията на имотния пазар.

Добивният гигант BHP Billiton добави 0,3 на сто към капитализацията си, след като обяви, че обмисля да раздели на две части листнатите си на борсата в Лондон акции.

В Южна Корея KOSPI изгуби натрупаната печалба в началото на сесията, за да затвори със спад от 0,08 на сто до 2 034,11 пункта.

Hyundai Motor изтри над 1 на сто от пазарната си стойност, след като около 40 000 от служителите на компанията стачкуваха отново в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още