IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг понижиха Hang Seng с 2%

Основният индекс в автономната китайска територия изгуби над 6,5% от началото на септември

11:40 | 29.09.14 г.
Протестите в Хонконг понижиха Hang Seng с 2%

Азиатските фондови пазари започнаха седмицата със смесено представяне, като основният фокус бе насочен към търговията в Китай. Настроенията бяха засегнати на фона на ескалиращите протести в автономната територия Хонконг и поредните сигнали за забавяне на растежа в Поднебесната империя.

Продемократичните протести в Хонконг се засилиха през уикенда, след като полицията прибегна до използването на сълзотворен газ. Демонстрантите продължиха да блокират пътища в понеделник, като учебните заведения и банките в районите, засегнати от блокадите, останаха затворени.

Основният бенчмарк на борсата в автономната територия Hang Seng спадна с 1,95 на сто до 23 216 пункта. Централната банка предупреди, че ако е необходимо, ще инжектира ликвидност в банковата система след ожесточените сблъсъци през уикенда.

"Очакванията, че засилването на протестите ще бъде катализатор за допълнително коригиране на акциите в Хонконг са доста широко разпространени след рекордното ниво от 25 000 пункта в началото на месеца. Оттогава насам разпродажбите доведоха до спад на индекса с Hang Seng с над 6,5% до двумесечно дъно", каза пред CNBC Райън Хуан, пазарен стратег в IG.

Междувременно данните от уикенда показаха, че печалбите на индустриалните компании в Китай са намалели през август за първи път от две години. Новината сигнализира, че забавянето на втората по големина икономика в света се задълбочава.

Общите печалби на индустриалните предприятия в Поднебесната империя са намалели с 0,6 на сто на годишна база през миналия месец, съобщи Националното бюро за статистика. Постигнатият резултат се различава коренно от отчетеното месец по-рано разширение от 13,5% през юли и е първият спад от август 2012 г. насам.

Понижението е поредният знак за нестабилността на китайския промишлен сектор, който доведе до забавянето на ръста на производството до 5-годишно дъно. Засега властите в Пекин се въздържат от широки мерки за стимулиране на икономиката, спирайки се на целево облекчаване и леко покачване на разходите.

Въпреки песимистичните новини Shanghai Composite затвори с ръст от 0,49% до 2 359,13 пункта, приключвайки при нов 18-месечен връх. Доставчикът на медицинско оборудване Beijing Shiji Information Technology добави 10 на сто, след като Alibaba закупи 15 на сто от акциите на фирмата.

В Япония индексът Nikkei 225 нарасна с 0,50% до 16 310,64 пункта, след като йената се търгуваше в близост до 6-годишно дъно при 109,54 за един долар.

Капитализацията на SoftBank спадна с над 1 на сто след новината, че компанията води преговори за закупуване на холивудското студио Dreamworks Animation.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 отстъпи до най-ниските си нива от февруари насам, разширявайки загубите във втора сесия. Индексът изтри 0,93% до 5 264,22 пункта, въпреки че австралийският долар удари 8-месечно дъно под 87 щатски цента.

Акциите на Treasury Wine Estates поевтиняха с 8,5%, след като производителят на вино отмени преговорите за поглъщане от страна на частни капиталови фирми.

Добивната компания Lynas загуби повече от 25 на сто, след като обяви, че се стреми да набере допълнителен капитал в размер на 72 млн. щатски долара.

Южнокорейският индекс KOSPI кръжа около 2 030 пункта, затваряйки в крайна сметка със спад от 0,25% до 2 026,60 пункта.

Данните от страната показаха, че излишъкът по текущата сметка на страната се е повишил до 4-месечен връх през август.

Капитализацията на LG Electronics се сви с над 3 на сто, докато LG Display изгуби повече от 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още