IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин представи плана „Произведено в Китай 2025“

Чрез него страната ще опита да настигне водещите западни производители и да отблъсне конкуренцията на други развиващи се държави

08:58 | 21.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин представи плана „Произведено в Китай 2025“

Държавният съвет на Китай представи 10-годишен план за надграждане на производствения капацитет на страната с цел настигане на водещите страни производителки, като Германия, и отблъскване на конкуренцията на други развиващи се държави, предава MarketWatch.

Министерството на индустрията и телекомуникационните технологии на Китай, което е съставило плана „Произведено в Китай 2025“, пише в становище, че стратегията ще предостави на Китай иновации, „зелено“ развитие и качествени стоки.

Ведомството поставя фокус върху 10 сектора, измежду които висококачественото производство на компютъризирани машини и роботи, космическо оборудване, автомобили, задвижвани със възобновяеми енергийни източници, и биологични лекарства.

Заместник-директорът на дирекция „Наука и технологии“ към Министерството на индустрията и телекомуникационните технологии Ша Наншън посочва, че промишлеността на страната среща натиск на два фронта – конкуренцията на други развиващи се държави, където разходите за труд са по-ниски, и възобновените опити на развитите западни страни да подобрят предимствата си в индустриалното производство.

Германия развива т.нар. умно производство, което вгражда информационните технологии. Тази т.нар. четвърта индустриална революция свързва машините посредством мрежа, в която производствените процеси и скоростта се приспособяват автоматично с цел минимизиране на проблемите и разходите.

Надграждането на производството вече е спешно за Китай, тъй като нейният статут на „фабриката на света“ се подкопава от развиващите се държави, и още повече, когато сега Поднебесната империя търси нови двигатели за своя растеж.

Планът „Произведено в Китай 2025“ ще възприеме концепцията за четвъртата индустриална революция, като страната ще черпи идеи от държави от ранга на САЩ и Великобритания.

Същевременно предварителните данни на HSBC за активността в промишления сектор на азиатската страна издават продължаващите слабости. През май PMI индексът, изготвян от банката, расте минимално до 49,1 пункта спрямо окончателните 48,9 пункта за април. Нивото остава под критичните 50 пункта, които разделят експанзията от контракцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Това сега централна планова икономика ли е или насочвана с цели и ресурс икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още