IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха седмицата на зелено

Борсата в Китай продължава да се възстановява след въвеждането на нови стимулиращи мерки от Пекин

11:16 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските фондови пазари завършиха основно с повишения в понеделник след оптимизма, че европейските представители скоро ще постигнат сделка по третия спасителен заем за Гърция, съобщава CNBC.

Еврото почти не отбеляза промяна през сесията, спадайки с 0,2% до около 1,11 за долар.

Междувременно цената на петрола сорт Брент се понижи с повече от 2%, след като преговорите по иранската ядрена програма продължават. След две отлагания крайният срок за постигане на сделка бе отложен за понеделник, каза иранският външен министър през уикенда.

Китайските борси отбелязаха скок с повече от 2%, увеличавайки печалбата си от миналата седмица, когато завършиха с 6% ръст в резултат на последните стимулиращи мерки, въведени от Пекин. Индексът Shanghai Composite дори успя за малко да достигне ниво от 4000 пункта за пръв път от 2 юли насам.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 1,6%, след като отчете загуба от почти 4% за миналата седмица и въпреки малко по-силната валута. Йената достигна до 122 за долар в ранната търговия заради интереса на инвеститорите към по-сигурни активи.

Компаниите Panasonic, Sony и Sharp бяха сред лидерите на пазара, като акциите им поскъпнаха с между 3 и 4%. Цената на акциите на Nintendo пък се вдигна с 1,5% въпреки новината, че президентът на компанията Сатору Ивата е починал. Toshiba беше сред губещите – акциите на компанията потънаха с 1,2% след новината, че президентът ѝ може да подаде оставка в резултат на скандала със счетоводството ѝ.

Цената на акциите на производителя на строителни машини Takeuchi скочи с 9%, достигайки рекордно високи стойности, след като компанията обяви разделяне на акциите и увеличаване на дивидентите.

В следобедната търговия австралийският индекс ASX 200 заличи по-ранната си печалба, понижавайки се с 0,3%.

Банките отбелязаха смесена сесия, след като регулаторите обявиха в понеделник, че банките трябва да увеличат капиталовата си наличност, за да останат „безспорно силни“. Акциите на Australia New Zealand Banking поевтиняха с 1%, а тези на Commonwealth Bank of Australia – с 0,7%.

Южнокорейската борса отбеляза добра сесия, като основният индекс Kospi се повиши с 1,5%, което е най-силният му ръст за почти три месеца.

Цените на акциите на Samsung C&T и Cheil Industries се вдигнаха съответно с 1% и 2,5%, след като Върховният съд в Сеул заяви, че ще излезе с решение по искането на американския хедж фонд Elliott за блокиране на сливането на двете компании преди 17 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още