IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Тръмп, която показа, че САЩ не са изключение

Доналд Тръмп спечели, използвайки комбинация, който действа в Източна Европа от началото на века, пише Леонид Бершидски

08:16 | 11.11.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тази комбинация изкуши и много постсъветски политици. Бившият грузински президент Михаил Саакашвили я усъвършенства след „Революцията на розите“ през 2003 г. в страната, а после, когато бе изтикан от властта, след като нанесе значителни промени в страната си, я донесе със себе си в Украйна. Тази седмица той подаде оставка като управител на региона на Одеса, за да създаде силна партия и да се включи в предсрочни парламентарни избори. Обяви оставката си с подобно на Тръмп изказване, изпълнено със самосъжаление и желание за отмъщение. Той обвини корупцията в администрацията на президента Петро Порошенко и кабинета за провала си да реформира митниците и публичните услуги в региона. Обяви, че президентът лично подкрепя корупмираните „престъпни кланове“ в Одеса и обеща да „започне нов етап от борбата“.

Би било изключително иронично, ако Русия е предоставила на Тръмп данните от WikiLeaks. Там, антикорупционният националистически популист Алексей Навални вероятно е най-силната фигура в блокираната опозиция на режима на Владимир Путин. Самият Путин, който е нативист и чийто вътрешен кръг е пословично корумпиран, е заклетият враг на националистическите антикорупционни движения в непосредствена близост до Русия и е тяхната цел номер една. Полската „Право и справедливост“ също силно се противопоставя на Путин, допълва авторът.

Печелейки президентските избори, като разчиташе на изключително източноевропейска рецепта, Тръмп показа, че няма много голяма разлика между американците и поляците, например, или между американците и грузинците. Еднакво лесно е да се възползваш от националната им гордост, обвързвайки я с икономическото им недоволство, а и разбирането им за официална корупция е доста еднакво.

През август Навални публикува текст, в който сравнява все по-скъпите къщи на Клинтън с далеч по-величествените палати на руските представители. Той посочи нещо важно, но за антикорупционния избирател в Източна Европа Клинтън все пак изглеждаше корумпирана. Нейните извънредно високи такси за участие биха били определяни като форма на подкуп в Украйна или Грузия. Провалът на семейство Клинтън да разграничи ясно благотворителната си фондация от частния си бизнес – което подозрително изглежда като търговия с влияние, би унищожил репутацията им в тези страни, вероятно дори по-силно отколкото в САЩ.

Нямаше значение дали Клинтън наистина е корумпирана или дали е толкова корумпирана колкото постсъветските политици. Става въпрос за начин на възприятие.

САЩ никога не е била сравнявана с младите демокрации на Централна и Източна Европа, защото същият този арогантски американски елит, който се провали толкова жалко тази година, е изключително горд с политическата традиция на САЩ. С разпадането на традицията някои коментатори трябваше да признаят, че всъщност не са разбирали страната. „Америка, слабо те познаваме“, публикува в Twitter икономистът Пол Кругман. „Определено подцених страната“.

Време е да се откажем от високомерието, пише Бершидски. САЩ са страна като всяка друга в най-важните аспекти. Всичко, което може да се случи навсякъде другаде, може да се случи и тук. Тръмп току-що се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
тва изобретение Бершидски, да не вземе да падне от два стола на земята на края ?! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
"Грешката" си е точно на мястото Митев и си изпълнява предназначението.Я виж света след края на WW II как се разви и докъде стигна благодарение на тази умишлено сложена "грешка". Това не е грешка, а инструмент за постигане на определени цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
Здравей ing5rov,Осъзнаване на факт за наличие и зачитане на лошо влияние от прилагана сгрешена парична система е самостоятелно от работата за нейно подобрение.Практиката доказа, не е възможно да прекратиш грешка, за която не знаеш, че се допуска.Потребно е най-напред да се осъществи първия етап, т. е. обществено осъзнаване на факт за наличие и зачитане на лошо влияние от прилагана сгрешена парична система.Ако първия етап е осъществен, то ще се премине към следващия - прекратяване на сгрешена парична система.Сега е най-важното да се осъществи именно този първи етап, защото може да сме сигурни, че ако правителството осъзнае допусканата държавна грешка няма да чака и минута време за да започне нейно прекратяване.Правителството има достатъчно добри специалисти за да премахнат сегашната държавна слабост. Досега не е премахната, защото обществеността не знае, че тази слабост съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
WorldRelations
преди 7 години
нешо страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За стотен път те питам , какво правим по нататък ?! Дай в няколко стъпки мерки за подобряване на тая еВана политика ! Ако знаеш въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Истината е една: Прилаганата сгрешена американска парична система е водещ причинител за провал на Демократическата партия.Защо трябва да не зачитаме истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Инвестор , вече няма никакво значение какво пише Бершидски ! Ако баба беше мъжка , щеше да е с дръжка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Тръмп спечелил изборите, като разчитал на "изключителната" източноевропейска рецепта ??Какво ли още ще пишете за ДТ?Но все едно, за това ви плащат.Кучетата, които лаят... пък керванът си върви напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 7 години
Виьте само официалната биография на драскача и няма нужда думу четете "анализите"Типично соросоидче, и да се чудиш защо блумбърг дава хляб такива мижитурки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
милчо
преди 7 години
"аче АЗ може би съм най-първият тръпмист, ако не на света, то поне у нас. Ама не си връткам куйрукът - дори П"Импе, за сверка на часовниците - колко отданва? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още