IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира бюджет с по-големи разходи и по-малко дълг през 2017 г.

Бюджетът представлява тест за решимостта на премиера Шинзо Абе да постигне първичен бюджетен излишък през фискалната 2020 г.

15:21 | 19.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Японското правителство планира бюджет в размер на рекордните 97,45 трлн. йени (830 млрд. долара) за фискалната 2017 г., като запази дълга под нивата на тази година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проектобюджет.

Планираният бюджет е предизвикателство към усилията на премиера Шиндзо Абе да рационализира разходите и да продължи с фискална консолидация, за да овладее най-тежкото дългово бреме на индустриалния свят.

Бюджетът представлява тест за решимостта на премиера да постигне първичен бюджетен излишък през фискалната 2020 г., което изглежда не лесна задача. 

Бюджетните разходи за фискалната година, започваща на 1 април, бележат повишение от тазгодишните 96,7 трлн. йени, отразявайки по-високите разходи за социално осигуряване и разходите за услуги заради бързо застаряващото население на страната.

Целта на правителството е да одобри проектобюджета за фискалната 2017 г. на заседание на кабинета в четвъртък, като планира да увеличи с малка сума и текущия бюджет за трети път тази година.

Прогнозата показва, че данъчните приходи за фискалната 2017 г. ще бъдат в размер на 57,71 трлн. йени, с едва 110 млрд. йени повече в сравнение с тази година.

Правителството планира да продаде нови облигации на стойност 34,37 трлн. йени, което би било девет годишно дъно.

За да спре ново емитиране на облигации, Япония залага на по-голям размер на неданъчните приходи – 5,37 трлн. йени в сравнение с 4,69 трлн. йени през настоящата фискална година.

Очаква се също така правителството да намали разходите за обслужването на дълга, благодарение на ниското ниво на лихвените проценти, част от политиката на централната банка на Япония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още