IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга контрола върху инвестициите на държавни компании в чужбина

Това е поредната стъпка в борбата на правителството срещу изтичането на капитали

12:16 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китай обяви, че ще забрани или ще следи отблизо чуждестранните инвестиции на държавните компании в някои сектори. Това е най-новата стъпка в борбата на правителството срещу изтичането на капитали, определяно от него като "нерационално" харчене в чужбина, информира Франс прес.

Службата, отговаряща за управлението на държавните активи, сред които и 102 компании гиганти, планира да изготви списък. Той ще включва секторите, в които няма да бъде позволено държавните компании да инвестират, или тези отрасли ще бъдат под строго наблюдение, се посочва в правителствено изявление, оповестено снощи, пише БТА.

В документа не се уточняват секторите, които ще бъдат засегнати, както и времето.

Държавният вестник "Чайна дейли" съобщава днес, че списъкът ще обхваща силно замърсяващи индустрии или пък отрасли, уязвими от силните колебания на цените на суровините - енергиен, минен, строителен или петролен.

Изданието цитира заместник-председателката на службата Хуан Данхуа, според която правителството ще се опитва да насърчи инвестициите на държавните компании в чужбина в сектори като високоскоростни железници, пътища, телекомуникации и ядрена енергия.

Преките китайски инвестиции в чужбина са скочили с 44% до 1,13 трлн. юана (165 млрд. долара) през 2016 година, изпреварвайки чуждестранните инвестиции в Китай на стойност 813,2 млрд. юана, според данни на правителството.

Вълната от инвестиции в чужбина притесни властите, които се борят със забавящия се икономически растеж, изтичането на капитали и отслабването на юана, доближаващ 8-годишен минимум спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още