IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите зомбита са истинският проблем на Китай

Тревогата около ръста на китайските заеми е пресилена, коментира експерт

15:33 | 23.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай трябва да се справи с държавните си „компании зомбита“, които не спират да взимат заеми, макар че не печелят достатъчно, за да изплатят кредитите или лихвите, казва старши научният сътрудник Николас Ларди от Peterson Institute for International Economics.

Тук лежи истинският проблем“, заяви Ларди в интервю за Bloomberg Television от Boao Forum в Азия – годишна конференция на южнокитайския остров Хайнан. „Това е компонент от натрупването на дълговете, върху който наистина трябва да се фокусират“, допълва той.

Въпреки изразените опасения, Ларди казва, че тревогата около ръста на китайските заеми е пресилена. Депозитите на домакинствата ще продължат да поддържат банковата и финансовата система, което означава, че е малко вероятно ситуацията с компаниите зомбита да достигне критична точка.

Спестяванията на домакинствата ще се „задържат, няма къде да отидат, а централната банка може да помогне, ако има проблеми“, казва той.

Китайската корпоративна печалба ще продължи да се възстановява тази година, а печалбата след данъците, нужна за обслужване на дълговото бреме, се подобрява, допълва Ларди. Друг положителен сигнал е по-бавното натрупване на дължими кредити от нефинансови компании. Комбинацията от това забавяне и нарастващата мощ на компаниите „подобряват цялостната ситуация“, казва той.

Що се отнася до негативната реторика на американския президент Доналд Тръмп към Китай, лидерите на страната заслужават „много висока оценка засега“ за сдържаната им реакция.

Те изчакват да видят какво всъщност ще направи Тръмп спрямо това, което говори, затова и не реагират крайно“, казва той. „Те се подготвят внимателно за най-лошия сценарий, ако Тръмп наистина поеме в много силна протекционистка посока“, смята анализаторът.

И двете страни ще изгубят много в търговска война и ще нанесат съпътстващи щети на други азиатски страни, обвързани с китайските вериги на доставки, които правят продукти с крайна цел САЩ, каза той. Ларди добавя, че няма причина Китай да бъде определян като валутен манипулатор, с каквото определение излезе Тръмп по време на предизборната кампания.

Китайците се намесват, за да не позволят на юана да се обезцени спрямо долара и това доведе до спад за 1 трлн. долара на валутните им резерви, така че аргументите са много слаби“, казва той. „Няма как да обявят Китай за манипулатор. Ще трябва да променят критериите, за да определят Китай за манипулатор, а смятам, че това би било доста провокативно“, заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
"Китай трябва да се справи с държавните си компании зомбита, които не спират да взимат заеми, макар че не печелят достатъчно, за да изплатят кредитите или лихвите, ... ".......Ефекта и крайния резултат не е ли същия, както е на запад , където правителствата трупат дълг, за да реанимират индустриалния и банковия сектор ? Кое му е по-тревожното на китайския случай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още