IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и Китай са готови да затоплят отношенията си

Двете страни показват желание да работят за решаване на проблема със Северна Корея

10:05 | 28.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай се надява да работи с Япония по нормализирането на отношенията между двете страни, заяви китайският министър на външните работи Уан И на своя японски колега, на фона на редицата спорове между държавите, някои от които датират отпреди Втората световна война, предава Ройтерс.

Китай и Япония отдавна имат противоречия, свързани с болезнената си история, а Пекин често обвинява Токио, че не е изкупил правилно японската инвация в Китай преди и по време на войната. Връзките между Китай и Япония, втората и третата по големина икономики в света, са обтегнати и заради дългогодишния териториален спор за острови в Източнокитайско море и заради подозренията на Китай за усилията на японския министър-председател Шиндзо Абе да промени японската пацифистка конституция.

Въпреки това двете страни се опитват да подобрят отношенията си, а Абе и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха през ноември в кулоарите на регионална среща на високо равнище във Виетнам.

Уан заяви на японския министър на външните работи Таро Коно, че пътуването му до Пекин в началото на годината показва силното желание на Япония да подобри отношенията си с Китай. Последната пък приветства това, тъй като става дума за стопляне на отношенията между двата народа, което е в техен интерес.

Въпреки че има положителен напредък, има и множество “смущения и пречки”, коментира Уан, но подчерта коментарите на Абе за желанието му за подобряване на отношенията. Уан заяви, че връзките между Китай и Япония винаги плават срещу течението.

“Надяваме се, че японската страна няма да отслаби усилията си, нито да се оттегли, а да превърне изявленията си в конкретни действия”, коментира той.

От своя страна, Коно заяви, че двете страни споделят голяма отговорност за запазването на стабилността и просперитета на Азия като цяло.

“Трябва да управляваме не само двустранните си отношения, но трябва и да работим заедно, за да се справим с проблемите, през които е изправен целият свят, в частност въпроса за Северна Корея, който засяга международното общество като цяло. Искаме да разширим сътрудничеството между двете си страни, за да работим за решаването на този проблем”, коментира Коно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още